Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Roditelji

27.02.2019

Naučno dokazano kako deca odrastuju srećna i puna samopouzdanja

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/galerija/?Gid=373

Roditelji se često pitaju da li rade sve što mogu najbolje što mogu, da li bi mogli da daju više, da se potrude više da njihova deca rastu srećno i zdravo. Ali, "tajna" dobrog roditeljstva ke vrlo jednostavna: posvetite se deci, ali ih i naučite pravim vrednostima i ne zaboravite najvažnije: deca rade ono što vide da vi radite, ne ono što im kažete da bi trebalo da rade.

"Hafington post" donosi nekoliko obrazaca ponašanja za koje je nauka dokazala da pozitivno utiču na razvoj i odrastanje dece.

Radite

Mame često imaju dilemu da li da se vrate na posao posle rođenja deteta, ako to sebi mogu da dozvole, naravno, ili ne. Ipak, istraživanja pokazuju da su devojčice čije su mame radile kasnije imale uspešnije karijere i bolje se snalazile u poslu od onih čije su mame bile domaćice. S druge strane, dečaci čije su mame radile kasnije su, u odraslom dobu, bili spremniji da se više posvete porodici. Uz to, ako oboje roditelja rade, porodica je finansijski stabilnija, manje je nervoze i deca rastu srećnije.

Poterajte klince u krevet ranije

Raniji odlazak na spavanje za decu znači bolje emotivno i mentalno zdravlje, a osim toga – deca koja se lepo naspavaju lepo su i raspoložena i orna za igranjac u svakom trenutku.

Kad se igrate - igrajte se, bez mobilnog

Kad provodite vreme sa decom, mobilni telefon, poruke, mejlovi… mogu i moraju da sačekaju. Ako vam je telefon sve vreme u rukama, čak i dok se šetate ili igrate sa decom, vi im niste u potpunosti posvećeni. Deca to osećaju i postaju nervozna i neposlušna, i na kraju se svi isposvađate umesto da uživate u zajednički provedenom vremenu. Zašto biste propuštali dragocene trenutke u odrastanju svoje dece zbog tuđih fotki na Instagramu?

Pevajte, čitajte, razgovarajte

Čak i ako nemate sluha - pevajte. Istraživanja su pokazala da pevanje deci u ranom detinjstvu značajno utiče na bliskost roditelja i dece, a sasvim malu decu pevušenje će vrlo brzo i smiriti ako su uznemirena i nervozna. Uz to, deca koja odrastaju uz čitanje i pevanje, uz toplinu maminog glasa rastu u ljude koji će imati puno samopouzdanja.

Budite fizički aktivni

Prvo, deca koja se umore u toku dana uveče lepo spavaju, a drugo, istraživanja pokazuju da deca koja su odrastala provodeći vreme sa roditeljima napolju, u parku ili dvorištu, trčeći za loptom ili se igrajući žmurke od malih nogu kasnije kopiraju ponašanje roditelja i u zrelom dobu su fizički mnogo aktivniji ljudi koji su detinjstvo proveli jurcajući po parkiću nego oni koji su odrasli uz roditelje kojima je važnije od igre bilo da dete bude čisto, ispeglano i bez razbijenog kolena.

Foto: Rehabilitation specialists
Obrada: Mondo


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar