Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Roditelji

22.06.2018

Predoziranost - uzrok smrti maloletnika u Kragujevcu i Beogradu?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

SMRT UČENICE U STANU DILERA PRE NEGO ŠTO JE POZVAO HITNU POMOĆ, U ŠUMI ZAKOPAO GOMILU DROGE, 25. 6. 2018.

Učenica trećeg razreda Politehničke škole Marija Marković (17), koja je izgubila život zbog konzumiranja narkotika, sahranjena je danas na groblju Bozman u Kragujevcu. Ona je otišla prerano, a mnoga pitanja zbog njene smrti su otvorena.

PRVI PRVI NA SKALI Predoziranost uzrok smrti maloletnika u Kragujevcu Foto Blic

Marijino beživotno telo pronađeno je u stanu u naselju Šumarice, u petak u poslepodnevnim satima u stanu Nemanje Kilibarde (21), za kog policija smatra da je narko-diler. Kako kaže drugarica preminule maloletnice, koja je htela da ostane anonimna, uhapšeni je dobar drug Marijinog brata Stefana.

Kako "Blic" saznaje u policiji, u pretresu stana je pronađena veća količina narkotika – marihuane, ekstazija i spida. Kilibarda je, pre dolaska policije, i pre nego što je prijavio smrt maloletne prijateljice, veću količinu droge iz svog stana izneo i zakopao u obližnjoj šumi, ali je policija te narkotike uspela da otkrije. On je uhapšen i tužilac mu je odredio pritvor do 30 dana.

- Čuvali smo našu lepoticu 17 godina. Živela je sa bratom u stanu u naselju Aerodrom. Otac i majka su razvedeni, ali su joj pomagali koliko su mogli. Naša lepotica je čuvana kao najmirisniji cvet 17 godina, a nestala je za nekoliko minuta - priča jedna od rođaka.

Šta je u svoj mladi organizam unela Marija Marković, i kakva se drama odigravala u poslednjim satima njenog života, dok je u Kragujevcu trajao „Arsenal fest“, na kome je sa društvom uz nekoliko hiljada ljudi pratila koncerte, još je nepoznato. Mladi pričaju da se radi o nekoliko tableta ekstazija i da je izgubila svest za nekoliko minuta.

Ali, policija je pokrenula obimnu istragu i, prema nezvaničnim saznanjima, pregledaju se i snimci sa nadzornih kamera. Istražitelji su uzeli i uzorke flaša i čaša, iz kojih je ona i njeno društvo pilo.

Istraga treba da utvrdi i to da li je maloletna devojka preminula u stanu, ili je već bila mrtva dok su je tamo transportovali. Sve rezultate će pokazati konačni nalazi obdukcije, koja se obavlja kod stručnjaka za toksikologiju u Nišu, a sumnja se da je Marija umrla zbog prekomerne doze sintetičke droge.

Nebojša Radišić
Izvor: BlicTREĆA ŽRTVA DROGE ZA SEDAM DANA UČENICA (16) PREMINULA OD PREKOMERNE DOZE U STANU DRUGA NJENOG STARIJEG BRATA, 24. 6. 2018.

Šesnaestogodišnja učenica Politehničke škole u Kragujevcu Marija M. je treća žrtva droge u Srbiji sa samo nekoliko da dana. Tinejdžerka, rodom iz Petrovca kod Kragujevca, sa starijim bratom bila je kod druga u naselju Šumarice, kada je u telo unela smtonosnu dozu droge. Ona je zvanično treća žrtva droge tinejdžerskog doba, nakon što su preminuli u Beogradu i u Bačkoj Palanci

Prema prvim rezultatima istrage, koji još uvek nisu potvrđeni jer se čekaju rezultati obdukcije, sumnja se da je devojčica preminula od prevelike doze neke od narkotičkih supstanci. Šta je ona tokom pretprošle noći konzumirala, i kakve su okolnosti dovele do pronalaženja njenog beživotnog tela u stanu kod drugara njenog brata, za sada se ne zna.

Policija sumnja da je u pitanju predoziranje nekom od sintetičkih droga, koje su sve popularnije među mladima u Srbiji. Konačni nalaz daće patolozi i toksikološka analiza, ali se za sada sumnja, kako kažu izvori iz policije, da je u organizam unela preveliku količinu ekstazija ili sličnog narkotika, od koga je klonula i više se nije probudila.

Kako saznajemo u Politehničkoj školi, ona je završila treću godinu smera za mašinskog tehničara reparature. Sa njenom sudbinom je upoznata i razredna starešina njenog odeljenja, ali niko ne može da kaže ništa detaljnije dok se ne završi policijska istraga.

Cela škola je u šoku, a dalje će se preduzeti u saradnji sa policijom svi koraci kako bi se kontrola dece, koja nju pohađaju, a ima ih više od 1.500, povećala.

Akcija u Šumadiji

Tržište droge na području Šumadije je razgranato, bez obzira na sve akcije koje sprovodi policija, hapšenja i akcije spaljivanje. Samo iz jednog sela, Brzana kod Batočine, je pronađeno u njivama 200 kilograma marihuane.

Magacin MUP-a u Kragujevcu je tada imao na lageru dve tone droge. Na stotine kilograma marihuane, koja je zasađena u njivama kraj Velike Morave, kragujevački operativci seku svake godine. Ono što su pronašli po njivama, vrzinama i kraj samog puta, deluje beznačajno, ali nije.

Te 2013. godine magacinima u Kragujevcu je 50 kilograma heroina, dve tone marihuane, 2,7 kilograma kokaina. Uz to, iza vrata koja su zaključana sa dve brave, i dva različita ključa koja kod sebe imaju dva inspektora, bilo je i oko 400 tableta ekstazija, osam kilograma spida, preko dve hiljade tableta koje su na listi lekova.

Otac našao preminulog sina (18)

Sredinom nedelje u Bačkoj Palanci od prekomerne doze narkotika preminuo je tinejdžer N. S. (18), a njegovo telo u stanu Gundulićevoj ulici pronašao je otac. Policija iz Bačke Palanke je izvršila uviđaj, a nezvanično se saznaje da je smrt nastupila usled predoziranja.

Nebojša Radišić


STRAVIČNA SMRT DEČAKA, ROĐAK TVRDI: NAŠ JOVAN JE UBIJEN EKSTAZIJEM, 22. 6. 2018.

U Beogradu juče sahranjen mladić koji je preminuo zbog prevelike doze droge. Teča Nebojša: Ne verujem da je samovoljno popio toliko tableta. Tužilaštvo čeka nalaze sa obdukcije i toksikologije

Izlazak u grad i jedan noćni provod za Jovana Paunovića (17), srednjoškolca i sportistu iz Beograda bio je koban. Samo veče pošto je proslavio punoletstvo, pre pravog rođendana koji nije ni dočekao, sa školskim drugom otišao je tog 17. juna na popularan splav, na kom se tradicionalno organizuju žurke i gde je lako doći do jeftine droge. Epilog je potresan - mladića je u zoru, u pratnji policije, na VMA prevezla Hitna pomoć, gde je, zbog ogromne količine ekstazija (MDMA) u krvi, kasnije tog dana - preminuo. Tolike da je ličilo na trovanje ekstazijem, samoubistvo, ili kako porodica sumnja - ubistvo. Nesrećni mladić sahranjen je juče na Novom groblju.

Majka Ana nije ni slutila da je njen jedinac, inače odličan đak i vrhunski odbojkaš, ikada i probao drogu. A doktori su joj tog jutra koje nikada neće zaboraviti, rekli da je u njegovoj krvi bila količina ekstazija pet puta veća od smrtonosne!

Bez oca je Jovan ostao pre četiri godine, pa je veliki oslonac ovoj porodici bio teča Nebojša Gujaničić.

- Bili smo vrlo bliski i Jovan mi nikada nije ni pomenuo drogu ni prokleti ekstazi - kaže Nebojša. - Šokirala nas je informacija da je progutao toliko droge, pa sumnjamo da je to uradio svojevoljno. Od jutra kada je Jovan stigao na Odeljenje za toksikologiju VMA, otkrio sam mnogo toga o tim popularnim rejv žurkama, o LSD, MDMA, "ekserima", spidu, marihuani i što je najgore, da se do toga dolazi lagano. To je već duže popularna zabava mladih, a sve te otrove u klubovima prodaju deca, srednjoškolci, verovatno radeći za neke veće dilere koji se ne otkrivaju.

Kako Nebojša priča, Jovan je u provod krenuo sa 15.000 dinara, koje je dobio prethodne večeri na rođendanu, a u preuzetoj garderobi u bolnici nije bilo ni dinara, pa veruju da su mu dileri nudili raznovrsnu drogu dok mu nisu izvukli sav novac. Policiji je, kako kaže, ostavio podatke o devojci od koje su mladići kupili drogu kobne noći.

- Saznao sam da su Jovan i školski drugar te noći kupili po dva ekstazija za po 1.000 dinara, ali šta se desilo kasnije niko nije mogao da mi potvrdi - nastavlja naš sagovornik potresnu ispovest. - Po "kockicama" koje sam sklopio, oko 2.15 Jovanu je pozlilo i momci iz obezbeđenja splava su ga izveli napolje, prekoputa lokala. Drug je "nestao" i od tri časa posle ponoći, Jovan je ostao sam na pločniku u najgorim mukama.

Kako kaže, saznao je i da su mu prolaznici ukazivali pomoć, da se tresao i izgledao kao da ima epileptični napad, ali ne može da poveruje da satima niko nije pozvao Hitnu pomoć, ili da je njima trebalo toliko vremena da dođu.

- Lekari dolaze i to pešice, u zoru, nešto posle šest ujutru Jovan je bio na VMA - prepričava Nebojša događaje kobne noći. - Kada smo njegova majka Ana i ja stigli, ležao je na odeljenju intenzivne nege, u vidno lošem stanju, a dežurne doktorke su nam potvrdile najgore sumnje, da su nade da preživi - minimalne. I te večeri, u 21.15, pošto su mu svi organi otkazali, preminuo je. Nadam se da će zbog bezbednosti druge dece policija sprečiti da se ovakva tragedija ponovi.

Po rečima Tatjane Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva, u toku je predistražni postupak o ovom slučaju, a dežurni tužilac naložio je obdukciju i toksikologiju. Nalazi, međutim, još nisu stigli, pa nema potvrde kolika je bila količina narkotika u krvi preminulog mladića i da li će biti pokrenuta istraga.

ĐOKIĆ: TABLETE NA ŽURKAMA ZA 400 DINARA

Stevan Đokić, bivši policajac i osnivač Centra za bezbednost, istrage i odbranu kaže da je drogu danas veoma lako nabaviti.

- U svakom kraju zna se ko je diler i on je lako dostupan. Tablete ekstazija se uglavnom prodaju na žurkama i one mogu da se nađu već od 400 ili 500 dinara. Marihuana može da se kupi na ulici i to čak i kao već smotani džoint ili da je kupac sam uvija. Često se cena kreće od par stotina dinara, pa naviše, u zavisnosti od kvaliteta. U preprodaji droge neretko učestvuju i maloletnici i po pravilu, oni dovode i nove kupce - objašnjava Đokić.

GDE JE HITNA POMOĆ

Prava je misterija zašto je Jovanu pomoć ukazana tek ujutru, puna tri sata pošto je izveden sa splava jer mu je pozlilo - kaže Nebojša. - Saznao sam da su policija i Hitna te noći zbog Jovana primili između pet i šest poziva, verovatno od raznih prolaznika koji su videli mladića u vrlo lošem stanju. Policija ga je oko 5.30, zbog stampeda dece koja izlaze sa splava, jedva locirala. Ležao je na travi, zgrčen, imao agresivne trzaje, a bio je svestan sve vreme do bolnice.

Iz Hitne pomoći nam je juče potvrđeno da je jedini registrovan poziv primljen od policije u 5.24, a da je ekipa na terenu bila 13 minuta kasnije.

B. Caranović, M. M. R.

Izvori: Blic, Novosti 


OBRAĆANJA UG "KO NAM TRUJE DECU" JAVNOSTI I NADLEŽNIMA

23. 6. 2018.

SPAVAŠ LI MIRNO, SRBIJO

Dragi naš narode,

O ovome vam pričamo i pišemo evo već godinama. Naše prve aktivnosti su bile vezane upravo za rad noćnih klubova. Upozoravali smo i vlast, razne institucije, ali i narod na ono što se događa na mnogim rejv žurkama, splavovima, klubovima.

Svi mediji su preneli apel (i ne samo jedan, i ne samo apel) mnogi ga deklarativno podržali, naročito gradske vlasti putem medija, ali i završili na praznim obećanjima.

Tišina i ignorisanje su ono što dobijamo za uzvrat. Pisali smo i peticiju, govorili u Skupštini Republike Srbije, tražili izmene zakona i ograničenje izlazaka za maloletnike u ugostiteljskim objektima u kojima se služi alkohol, ali i ne samo alkohol, već i droge, dostupne poput žvakaćih guma.

Dok ti Srbijo pratiš "Zadrugu", "Parove"... i glasaš - nesvesna da glasaš za smrt sopstvene budućnosti - smrt je već tu i odnosi jedinu nadu koju imaš.

Odnosi ti decu, a ti na to dobrovoljno pristaješ, čak i saučestvuješ. Radiš za dilere i podvodače, makroe i prostitutke, podvodiš maloletnike putem medijskog servisa sa nacionalnim frekvencijama, sve uz osmeh i zabavu. A onda naiđe smrt.

Smrt nevinog deteta, ali to je neko "tuđe" dete, moje nek’ je dobro, misliš, a ne slutiš, da je i fizički tvoje možda sledeće na redu.

Neka ti je laka zemlja koja te pokriva, kada je bila toliko teška ona kojom si hodio, dečače.

PRVI PRVI NA SKALI Maloletnici Foto Ko nam truje decu 2015

8. 6. 2015.

DOSTAVLJENO NAJPRE MINISTRU UNUTRAŠNJIH POSLOVA, A POTOM I: KABINETU PREDSEDNIKA, KABINETU PREMIJERA, KOMUNALNOJ POLICIJI, ZAŠTITNIKU GRAĐANA SRBIJE, ZAŠTITNIKU GRAĐANA - GRAD BEOGRAD, TURISTISTIČKOJ INSPEKCIJI, NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE, SPC

Poštovani,

dostavljam Vam ovo pismo, koje će sem na Vašu adresu biti poslato na više mesta kako bi pokušao animirati strukture koje se bave našom decom, maloletničkom delikvencijom, kriminalnim radnjama, otvorenim nepoštovanjem i kršenjem zakona Republike Srbije.

Budućnost ove države je ugrožena nečinjenjem nadležnih institucija na zaštiti sopstvenih građana i to tamo gde bi ta zaštita morala biti najveća moguća, na zaštiti sopstvene budućnosti, svoje dece.

U vremenu kada se putem mnogih medija (sa nacionalnom frekvencijom) šire pogrešne vrednosti, bez ikakvih ili gotovo nikakvih cenzura, kada se uzorom mladima predstavljaju “dame” sumnjivog morala, muzičari bez muzičkog obrazovanja, rijaliti emisije (“Farma”, “Veliki Brat”, “Parovi”...) nemorala i bestidnosti, kada se amoralno predstavlja osnovom življenja, kada ulicama šetaju dileri nudeći drogu gotovo bez straha (sve planski, da nam se budućnost države razori), država nemo posmatra sopstvenu propast kroz propast sopstvene dece.

Ovo je apel roditelja, apel čija deca pate zbunjena i prevarena između stvaranja potrošačkog mentaliteta, lažnih vrednosti, bestidnosti i vrednosti koje im roditelji pokušavaju darivati poštenjem, čašću i uzorom.

Poštenje se ne jede, uzorom se ne kupuje najnoviji telefon, čašću ispadate smešni u svetu kakav stvaramo.

Ovo je apel roditelja devojčica od 12 i 14 godina koji odbija da svojim nečinjenjem postane saučesnik u zločinu nad svojom i Vašom decom. Zabranom puštanja starije devojčice u noćni klub, izazvao sam u njoj “konflikt” dobrog i lošeg roditelja jer svaka zabrana u tom uzrastu, koja se kosi sa nametnutim pravilima generacije i dela društva, čini u njihovim očima od dobrog - lošeg roditelja. U takvoj situaciji maloletno lice postaje lak “plen”.

Odbijam sopstvenu propast, propast svih nas bez izuzetaka, a znam da će nam deca jednoga dana zbog učinjenog biti zahvalna ili suprotno - u nama će videti krivce što smo ih se tako lako odrekli nečinjenjem.

Povod koji je inicirao moje obraćanje Vama je konkretan. Osmaci ovih dana završavaju školsku godinu i pripremaju prijemni ispit za upis u srednje škole. Proslave male mature su većinom organizovane (kako bi i trebalo) po osnovnim školama na prigodan način. Sve deluje kako treba, ali...

Ovih dana (a i ranije, samo su moja saznanja skorija) na našu decu se vrši pritisak da posećuju razne noćne klubove. Navodno škole su dosadne, kod nas je provod. Promoteri sa svih strana, svih uzrasta, čak i iz osnovnih škola, animiraju decu “na provod”, direktnim kontaktima ili putem interneta, društvenim mrežama i oglasima. Samo sa nekoliko “klika” po veb pretraživaču možete doći do neverovatnog saznanja da se našoj MALOLETNOJ deci u kasnim noćnim satima nudi preko četrdeset vrsta alkoholnog pića. Devojčicama se nude posebne nagrade za sumnjiva takmičenja, a po priznanju onih sa kojima sam razgovarao “lake droge” su sasvim normalna stvar. Na vreme se vratite kući, niste IN, već ste razlog podsmeha i sažaljenja, namećući na taj način sopstvena pravila ponašanja.

Takvih klubova Beograd je prepun, nažalost. Nisu nepoznati, duboko verujem u to, ni nadležnim institucijama koje bi ih morale kontrolisati jer ako institucije nemaju informacije o zbivanjima u njima, postavljam pitanje - šta onda znaju? Šta rade? Zašto ih ovaj narod plaća?

U prilogu ovog pisma šaljem Vam fotografije iz jednog kluba u Beogradu, ali je takvih slika prepun internet i iz drugih sličnih klubova.

Klubovi otvoreno pozivaju na "Pena parti" druženja od 23 do 4 časova, sa napomenom "dozvoljeno igranje na šanku, a damama i na separeima". Na oglasu ovog puta navode 20 vrsta pića (izbegavajući reč alkohol) cele večeri. Poziva se javnim putem na "dureks & tanga" okupljanja, a posebna ciljana grupa su - maloletnici, što snimci potvrđuju.

Ovo znam iz ličnog iskustva jer je i mom detetu na otvoren i bestidan način nuđena takva pozivnica sa "smešnom cenom" od 800 dinara. Posle žurke "kače" se slike sa "odličnog provoda", a kada slike pogledate, ostajete bez reči, zgroženi, zabrinuti, uplašeni... Na slikama (neke dostavljam) su maloletnici, pijani ili opijeni, dečaci goli do pojasa, a devojčice i od pojasa, sa gaćicama na glavama, koje igraju po stolovima ili separeima (najbolje "nagrađene"), dok njihovi drugovi sve to u transu posmatraju odozdo. Mislio sam da su Sodoma i Gomora samo u crkvenim zapisima, ali nisu.

Možda ćete dok ovo čitate reći, pa nigde se ne spominju maloletnici, ali onda pogledaje slike. Sve je jasno, samo ne kako su ta maloletna lica posluživana alkoholnim pićima (i ne samo njima, uveren sam). Država poseduje način i metode sprečavanja ovih pojava. Pitanje je - da li ljudi koji to mogu, to i žele?

Podstičem Vas u ime naše zajedničke dece - spasimo ih. Spasimo sebe. Kapital pojedinaca i "jeftina dobit" ne smeju nikada biti iznad života najnedužnijih. Nije naša budućnost u prostituciji, alkoholisanju, narkomaniji..., naša je budućnost, ako joj dozvolimo da postoji u zdravlju, u školstvu, nauci, obrazovanju, porodici...

Zakonom o zaštiti potrošača (“Službeni glasnik RS” broj 62/2014 od 13. juna 2014. godine) jasno je precizirana zaštita maloletnih lica. Kršenje ovog Zakona od strane vlasnika ovakvih klubova je pred našim očima očigledna, ali izgleda ne i za one koji su zaduženi da vrše kontrolu njegovog sprovođenja (definišu član 156. i 124). Članom 24 posebno je definisana zaštita maloletnih lica gde stoji: "Zabranjena je prodaja, usluživanje i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, odnosno duvanskih proizvoda i pirotehničkih sredstava, licima mlađim od 18 godina života". Isti Zakon se narušava konstantno u članu 23 stav 1 tačke 3, 5 i 8.

Kaznenom odredbom u članu 160, tačka 11, stoji da je kazna koja se izriče za kršenje ovog Zakona od 300.000 do 2.000.000 dinara. Dakle, način i sredstva postoje, ali se ne sprovode.

Po mom saznanju postojale su razne inicijative za ograničenje ulaska maloletnim licima u noćne klubove posle 22 časa, ali mi nije poznato šta se sa tim inicijativama dogodilo. Utisak je da neki namerno ove inicijative "guraju pod tepih".

Licemerno je odraslim i zrelim ljudima zabranjivati kupovinu alkoholnih pića posle 22 časa (pa i jedno pivo), a u tom istom gradu do jutra po klubovima i diskotekama "nalivati" i, bez ustezanja mogu reći, drogirati maloletna lica.

Zahtevam od Vas hitno i bezuslovno poštovanje Zakona RS koji definišu ovu oblast, donošenje uredbi i drugih podzakonskih akata koje bi sprečavale ovakve pojave, a krivce kazniti na način koji je preciziran Zakonom o zaštiti potrošača.

U prilogu ovog pisma dostavljam Vam delić fotografija sa "provoda" maloletnih lica u "sitnim" večernjim (ili jutarnjim) satima.

Pomozite roditeljima koji žele da decu vaspitavaju kako i dolikuje zdravim porodicama u zdravom društvu.

Samo čuvanjem porodičnih vrednosti ovo društvo koje je bolesno i pred gašenjem, može ozdraviti i spasiti samo sebe.

Spas ove države nije samo Vaša dužnost već i Vaša obaveza!

Spec. dr. vet. Zoran Jovanović 

Foto: Novosti, UG KNTD

O UDRUŽENJU 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

KO NAM TRUJE DECU SAJTFB STRANA


ARHIVA PPNS

RTS 1: TAKO STOJE STVARI - KO NAM TRUJE DECU, 2016.

RADIO BEOGRAD 1: REČENO I PREĆUTANO 

 

PPNS/DOM

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar