Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Roditelji

29.06.2018

Proterivanje narkotika iz škola od jeseni

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://tijana.rs/ http://prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo.html

Sledeće nedelje formiranje specijalnih timova za prevenciju narkomanije među školskom decom


Formiranje timova za borbu protiv narkomanije počeće već sledeće nedelje, potvrđeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja. Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, nakon tragičnae smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika. Za taj program dobio je podršku kolega u Vladi Srbije.

Timovi koji će od septembra posećivati škole biće sastavljeni od iskusnih psihologa, psihijatara, policajaca i tužilaca. Lončar je najavio da će stručnjaci, između ostalog, deci pokazivati slike uživalaca droge, kao i da će biti zakupljeni termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja. Roditeljima će objašnjavati kako izgledaju narkomani, kako da prepoznaju da li im se deca drogiraju, kakve su posledice...

Ministar je najavio i da će motivisati decu da bez posledica prijave narko-dilere u svom okruženju.

Inicijativa njegovog kolege iz Vlade za Mladena Šarčevića, ministra prosvete je "kucanje na otvorena vrata". On za "Novosti" kaže da se škole, u okviru svojih ovlašćenja, uveliko bave prevencijom narokomanije, ali da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji. U tome će pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština, koje predviđa novi prosvetni zakon.

Na časovima obaveznih predmeta, ali i kroz predavanja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, učenici mogu da se informišu o štetnosti droga. Šarčević, međutim, dodaje da zaposleni u školama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

- Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji. O bezbednosti dece brinu i školski policajci - objašnjava ministar Šarčević. - Od jeseni ćemo povećati broj psihologa u školama, koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

I u MUP kažu da ulažu velike napore u prevenciju, informisanjem dece i mladih na temu svih opasnosti koje droga sa sobom nosi.

- U okviru programa "Osnovi bezbednosti dece" koji se sprovodi u svim četvrtim i šestim razredima u Srbiji, a čije uvođenje je inicirao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, s ciljem da se deca na vreme upoznaju sa svim opasnostima koje vrebaju u savremenom svetu, policijski službenici UKP-a održali su ove školske godine na temu "Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola" skoro 9.000 predavanja - kažu iz Biroa za saradnju s medijima MUP.

Osim ovog programa, u okviru projekta "Matura" održane su 934 tribine, kao i predavanja na temu prevencije zloupotrebe droga za nastavnike, srednjoškolce i njihove roditelje.

AKCIJA NE SME DA BUDE KAMPANjSKA

Kriminolog Zlatko Nikolić najavljene mere ocenjuje kao dobar potez. - Učinjen je dobar korak, ali akcija ne sme da bude kampanjska, da traje nekoliko dana - kaže Nikolić. - Veliki je zadatak na policiji, koja treba da poradi na obaveštajnim podacima iz podzemlja i da traži te priručne laboratorije iz kojih izlazi sintetička droga. To je njihov domaći zadatak, kako bi smanjili tenziju i strah među ljudima. Prema njegovim rečima, mladi mogu da vide na internetu posledice upotrebe narkotika, ali se često ne obaziru na njih.

I. Mićević, M. Rogač
Izvor: Novosti 


MINISTARSTVO ZDRAVLJA
LONČAR: TIMOVI ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE U ŠKOLAMA

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas formiranje timova za borbu protiv narkomanije u Srbiji.
Timovi sastavljeni od psihijatara, psihologa, iskusnih policajaca, tužilaca, obilaziće osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge.

"Insistiraćemo na slikama, da deca vide kako izgledaju oni koji konzumiraju drogu, šta se dešava sa njima, kroz šta sve prolaze... U tom periodu njima će najbolje u sećanju ostati urezane slike. Mislim da je to jedan od načina da shvate ozbiljnost problema, jer očigledno do sada ne shvataju ozbiljno čim ulaze u tu priču", rekao je Lončar za TV Prva.

Ona je, nakon smrti troje tinejdžera za nedelju dana od prekomerne upotrebe narkotika, rekao da su već članovi Vlade Srbije razgovarali o tom problemu i da postoji saglasnost svih da se formiraju timovi počev od premijerke Ane Brnabić, zatim ministra policije Nebojše Stefanovića, ministarke pravde Nele Kuborović, ministra prosvete Mladena Šarčevića, ministarke zadužene za demografiju Slavice Ðukić Dejanović.

Nakon što se formiraju timovi biće napravljen program sa kojim će se, kako je rekao, ući u svaku školu.
Drugi veoma važan aspekt priče su roditelji, te će Vlada Srbije zakupiti termine u večernjim satima na televizijama sa nacionalnom frekvencijom kako bi stručnjaci koji se bave tom problematikom ukazali roditeljima na šta treba da obrate pažnju kod dece, kako izgledaju oni koji konmzumiraju drugu, koje su posledice.

"Ne smem ni da pomislim šta će se dešavati ako kod nas dođe droga poznata pod nazivom "krokodil" koja se pravi u laboratorijama, gde se onima koji je konzumiraju otvaraju žive rane", upozorio je Lončar.

On je naglasio da će se deca motivisati da policiji, bez posledica, prijave one koji prodaju drogu njihovim drugovima.

"Država neće imati milosti ni razumevanja prema onima koji truju i ubijaju našu decu. Mi tako gubimo najperspektivnije, za nekoliko sati izgubimo zdravo dete", zaključio je on.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar