Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Roditelji

02.10.2017

U Sarajevu zabrana prodaje nezdrave hrane predškolcima i školarcima

Prvi Prvi na Skali
https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

U školama Kantona Sarajevo uskoro će biti zabranjeni čips, gazirana pića i slatkiši, a novi Pravilnik o ishrane dece u predškolskim i školskim ustanovama zabranjuje prodaju nezdrave hrane.

Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama, predškolskim i specijalizovanim ustanovama iz svih škola na prostoru Kantona Sarajevo biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće zabranjena i prodaja nezdrave hrane pomfrita i čipsa.

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni deo ishrane.

Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomernu težinu kantonalno Ministarstvo obrazovanja donelo je Pravilnik o ishrani dece u školama koji podstiće zdravu hranu u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode veći deo dana.

Pravilnik će se primenjivati u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, specijalizovanim ustanovama, a cilj je da se razviju pravilne prehrambene navike kod dece i sprečavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića i da se deci čije zdravstveno stanje zahteva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svežih namirnica nutritivno prilagođenih psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno sveže voće: jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža.

Prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak semenki i svežeg sira, mlečnih namaza, polutvrdih sireva, a što ujedno i podstiče kupovini domaćih mlečnih proizvoda.

Pekarski i poslastičarski proizvodi, krofne, paštetice od lisnatog testa, čokoladni, mesni i krem namazi, paštete, viršle, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će se naći sano dva puta mesečno, dok će prodaja svih vrsta čipsa i pomfrit biti zabranjeni u vrtićima i školama kao i prodaja gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih industrijskih sokova.

Pravilnik zabranjuje i automate koji prodaju ove proizvode.

Škole će biti obavezne i da kontinuirano podučavaju nastavno osoblje, roditelje i decu o pravilnim prehrambenim navikama.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i podelu obroka zadužene su škole, s tim da sve ove aktivnosti mogu preneti i na drugog subjekta u poslovanju s hranom koje je registrovano za tu vrstu delatnosti, prenosi klix.ba.

Cenu školske ishrane koju odredi Školski odbor uplaćivaće roditelji direktno na žiroračun škole.

Škole će biti dužne bar jednom godišnje da proveravaju zadovoljstvo učenika i roditelja školskom ishranom.ZAVRŠENA IZRADA PRAVILNIKA O ISHRANI DJECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA, OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KANTONA SARAJEVO

Radna grupa za izradu Pravilnika o ishrani djece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo završila je izradu ovog podzakonskog akta i prezentirala ga jučer direktorima škola.

"Cilj nam je da uvođenjem pravila mijenjamo loše prehrambene navike naše djece i učenika, da kroz pravilnu ishranu zaštitimo njihovo zdravlje, ali i unaprijedimo ponudu školskih užina u smislu da su one nutritivno bogate i da odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti", navela je Suada Karić voditeljica ove Radne grupe i profesor u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Pravilnik sadrži preporuke o hrani koja treba biti zastupljena, odnosno koja će zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe djece i učenika određenih uzrasta, ali i preporuke o hrani koja bi trebala biti u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina.

Dodala je da očekuje da će Pravilnik uskoro stupiti na snagu.

"Mišljenje na Pravilnik je dala i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, jer nam je cilj da on zaživi na terenu i da se može jasno kontrolirati njegova primjena. Nakon usvajanja od resornog ministarstva, Pravilnik će biti primijenjen u školama. One će sa dobavljačima hrane morati sklopiti sporazum o pridržavanju Pravilnika", naglasila je Karić.

Rezultati istraživanja sublimirani u publikaciji ’Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo’ pokazali su da broj gojazne djece raste. Iz tog razloga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS pokrenulo izradu navedenog pravilnika, ali i uvelo dodatni treći čas tjelesnog odgoja u školama u cilju povećanja njihove fizičke aktivnosti.

Predstavnik Radne grupe za izradu navedne publikacije i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Erol Kovačević najavio je da će javnosti uskoro biti prezentirani i rezultati istraživanja o pretilosti djece u srednjim školama KS.

"Rezultati istraživanja u osnovnim školama pokazali su da oko 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase, a veliki broj njih je svrstan u kategoriju prekomjerno gojaznih osoba. U srednjim školama rezultati istraživanja su nešto bolji i pokazuju da je oko 18 posto djece pretilo", naveo je Kovačević. Kazao je da su direktori škola upoznati sa rezultatima istraživanja te su im date smjernice na koji način se školski sistem treba postaviti u rješavanju ove problematike.

"Pravilnik je samo jedan segment u borbi protiv pretilosti. Naš je zadatak da radimo na edukaciji, prije svega djece i roditelja, o ovom problemu ali i da obuhvatimo sve ostale bitne segmente u njegovom rješavanju. To između ostalog podrazumijeva edukaciju o ishrani u domaćinstvima, saradnju sa nastavnicima fizičke kulture kroz programe prevencije, povećanje broja časova tjelesnog odgoja kao i vannastavnih sportskih aktivnosti za djecu i učenike", obrazložio je Kovačević.

STANDARDI ISHRANE ZA PLANIRANJE JELOVNIKA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA ZA DJECU UZRASTA OD PRVE DO ŠESTE GODINE - JELOVNICI I NORMATIVI


ISHRANA I FIZIČKA AKTIVNOST UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U ODNOSU NA GOJAZNOST

Izvori: N1, Vlada kantona Sarajeva,
Institut za javno zdravlje Republike Srpske, 
Journal Of Health Sciences 

PPNS/DOM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar