Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Roditelji

22.12.2018

U toku je rat za duše naše dece

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Vlajko Panović, psiholog
U TOKU JE RAT ZA DUŠE NAŠE DECE!

Gost emisije „Politikon” bio je naš čuveni klinički psiholog Vlajko Panović.

U emisiji se, pored ostalog, otvorila jeda velika tabu tema – da se sa svakom novom generacijom dece suočavamo sa trendom smanjenja njihove inteligencije.

Stručnjak za porodične probleme: Vlajko Panović je rođen u Selencu kod Ljubovije. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek psihologija i specijalizovao se za medicinsku psihologiju na beogradskom Medicinskom fakultetu. Radni vek je proveo na Vojnomedicinskoj akademiji. U poslednje vreme se bavi problemima savremene porodice i vodi Školu roditeljstva o savremenom vaspitavanju dece, s akcentom na problemima odrastanja, a posebno zavisnosti od novih tehnologija. Održao je više od 1.000 tribina.

Ukazano je i na galopirajući proces anesteziranosti i ravnodušnosti kod mladih, čemu pun doprinos daje postepeno pretvaranje škola, čak ne ni u zabavišta, no u savremene igraonice...

Panović je ukazao i na pogubne posledice preteranog korišćenja mobilnih telefona i računara na koncentraciju i celokupno psihofizičko stanje dece i mladih:

– Imam sve više dece zavisnika od društvenih mreža i video-igrica sa kojima radim. Ne želim ni da pokušam da zaustavim točak istorije, ali moramo naći načina da se odredimo prema sadržajima savremenog doba, a da sačuvamo ono što je tradicionalno dobro. Odrastao sam u višečlanoj porodici u kojoj je deda organizovao obaveze nama deci, a mi bezuslovno prihvatali. Danas imamo porodice u kojima decu ne mogu da nauče da izbace smeće, ručaju na vreme… Teško se prihvataju uloge što otežava usvajanje radnih navika.

Takođe, postoje teškoće u postavljanju granica… Deca se odgajaju kao božanstva što onemogućava njihovu pripremu za realan svet. Roditelji ih štite od obaveza i onda upadaju u sopstvene zamke jer deca postaju teška za komunikaciju. Nedostaje zajedničko vreme i spontani porodični izlasci. Savremene porodice sve teže nalaze mesto i vreme za to, a time nedostaju razgovori, takt i strpljenje u međusobnim odnosima – deo je bogatog terapeutskog iskustva dr Vlajka Panovića.

Deca se moraju naučiti racionalnom korišćenju mobilnih telefona i kompjutera. Moramo biti obazrivi i voditi ih ka onome što će im pomoći da sebe definišu kao ljudska bića. Da ih usmerimo da osvajaju percepciju lepote i dobrote, razvijaju toleranciju i ne ismevaju različite od sebe, savetuje iskusni lekar. Sve je manje radosti u ljudskim životima. Današnji čovek je sve više adaptiran, a sve manje gospodar svog vremena za razgovor i spontano mišljenje. Pored roditeljskih, deca usvajaju i poruke preko televizije i interneta. Umovi su im prepuni slika što remeti maštu, neophodnu za kreaciju. Virtuelni svet se meša sa realnim, a gubitak testa realnosti je prvi kriterijum ludila. Ne treba paničiti, ali zamisliti se moramo, ukazuje psiholog Vlajko Panović.

"Vaspitavati dobrotu - to je suština."

"Ova civilizacija gaji isključivost".

"Čovek misli ponekad, a oseća uvek".

"Društvo koje je posrnulo ne neguje vrline".

"Veoma je važno postavljanje granica".

"Roditelji treba da se menjaju do onog nivoa da budu prihvatljivi svojoj deci. Ako se ne menjate vi, drugi će se već snaći da vašu decu uzme sebi".

"Nikada komunikacijske veštine nisu bile razvijenije nego danas, ali nikada razgovora nije bilo manje nego danas".


Obrada: Hronograf
Izvor: HelmCast


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar