Monitoring radioaktivnosti životne sredine u Srbiji

Monitoring radioaktivnosti životne sredine u Srbiji

Na internet adresi MONRADRS objavljena je probna verzija portala "Monitoring radioaktivnosti životne sredine u Republici Srbiji" (MONRADRS). Portal pruža uvid namenjen javnosti o aktivnostima monitoringa radioaktivnosti životne sredine u Republici Srbiji. Na portalu se mogu pronaći informacije o merenju radioaktivnosti u zemljištu, hrani, vodi, padavinama i vazduhu.

S obzirom da je u pitanju probna verzija, molimo za razumevanje za eventualne tehničke i funkcionalne nedostatke portala. Vaše komentare, sugestije i primedbe možete dostaviti na sledeću adresu e-poštewebmaster@srbatom.gov.rs

Monitoring radioaktivnosti

Prema Zakonu o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 93/12) sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini vrši se radi utvrđivanja prisustva radionuklida u životnoj sredini i procene nivoa izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima i to u redovnim uslovima, u slučaju sumnje na akcident i u toku akcidenta.

Monitoring radioaktivnosti vrši se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju progrma sistematskog ispitivanja radioaktivnosti u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", br. 100/10). Programom su utvrđeni mesta, vremenski intervali, vrste i načini sistematskog ispitivanja radioaktivnosti u životnoj sredini.

Po programu monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji Republike Srbije vrše se kontinuirana ispitivanja i merenja radioaktivnosti u različitim vrstama uzoraka: vazduh, padavine, zemljište, rečne vode, voda za piće, prehrambeni proizvodi biljnog i životinjskog porekla, mleko i stočnoj hrani.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavljuje godišnji izveštaj o nivou izlaganja stanovništva jonizujućim zračenjima iz životne sredine u Republici Srbiji.

MONITORING RADIOAKTIVNOSTI ŽIVOTNE SREDINE-EVROPSKA REGULATIVA I PRAKSA

ZAKON O ZAŠTITI OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I O NUKLEARNOJ SIGURNOSTI AGENCIJA ZA ZAŠTITU OD JONIZUJUĆIH ZRAČENJA I NUKLEARNU SIGURNOST SRBIJE SAJT 


PPNS/DREN/EKOLOGIJA

Korisni članci na PPNS o glifosatu

ppns - modli

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari