Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

29.05.2019

Amazonsko pleme dobilo tužbu protiv vlade Ekvadora - sačuvani milioni hektara šume

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

“Our territory is our everything.
Our food, our water, our medicine,
our market, our history, our home.
Without our territory we are nothing.”
- Hernan Payaguaje, Secoya leader

"Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo na slobodno življenje i donošenje vlastite odluke o našem području i samoodređenju. Naša teritorija je naša odluka, a sada, budući da smo vlasnici, nećemo da dopustimo da ulje ulazi i uništava naše prirodno okruženje i ubija našu kulturu".

Amazonsko pleme dobilo je tužbu protiv vlade Ekvadora, čime je zaštitilo ogromne površine dragocene prašume.

Ekvadorska vlada je planirala naftne bušotine na sedam miliona hektara ekvadorskog dela Amazona. Pleme Huaorani iz Pastaze u tome ih je zaustavilo istorijskom odlukom suda.

Huaorani su uspeli da zaštite pola miliona hektara svoje amazonske šume. Takođe su uspeli da poremete planiranu aukciju 16 naftnih bušotina koje bi se prostirale na više od sedam miliona hektara prašume.

Proces konsultacija sa ovim plemenom koje je vlada započela 2012. godine proglašen je nevažećim, a vladini planovi su odbačeni na neodređeno vreme, prenosi Unilad.

- To je pravi presedan za prava starosedelaca širom Amazona. Danas je sud prepoznao obrazac obmane, loše vere i manipulativne taktike u pokušaju ekvadorske vlade da zemljište Huaorana postane mestom vađenja nafte, izjavio je izvršni direktor Amazon Frontlajnsa Mič Anderson.

- To je veliki korak napred u borbi za poštovanje prava domorodačkih naroda nad njihovim zemljama. Garantovanje prava autohtonih naroda da odlučuju o svojoj budućnosti i da mogu da kažu "ne" destruktivnim projektima, što je ključno za zaštitu amazonske prašume i zaustavljanje klimatskih promena, dodao je Anderson.

- Danas smo zaštitili našu šumu od bušenja nafte; zaštitili smo vodu od zagađenja; zaštitili smo našu decu od bolesti. To je pravni presedan za prava domorodaca, ali borba je daleko od kraja. Vlada će se žaliti jer još uvek želi naftu ispod naše zemlje. Autohtoni narodi širom Amazona i sveta moraju da se udruže kako bi zaštitili domove, kazao je portparol Huaorana Osvando Nenkvimo.

- Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo na slobodno življenje i donošenje vlastite odluke o našem području i samoodređenju. Naša teritorija je naša odluka, a sada, budući da smo vlasnici, nećemo da dopustimo da ulje ulazi i uništava naše prirodno okruženje i ubija našu kulturu, izjavio je vođa Huaorana Nemonte Nenkvimo.

Huaorani su 2005. godine zahtevali moratorijum na sve naftne aktivnosti u njihovim amazonskim teritorijama na severoistoku Ekvadora. Njihove vođe su odlazile u Vašington, još tada tražeći pomoć za zaštitu domova, ističući da je njihov narod teško ugrožen upadom naftne industrije u proteklih 20 godina na nezaštićenu zemlje.

Među ugroženima je bio i nacionalni park Iasuni, najveći u Ekvadoru i jedno od najvažnijih zaštićenih područja na svetu. Parku je priznat izuzetan biodiverzitet tako što ga je Unesko proglasio rezervatom biosfere. Jedna od naftnih koncesija bila je predviđena u potpunosti unutar parka i na teritoriji Huaorana.

Grupa od preko 50 renomiranih naučnika sa istraživačkim iskustvom u Parku se takođe suprotstavila svim novim naftnim putevima unutar granica tog područja.

WAORANI PEOPLE WIN LANDMARK LEGAL VICTORY AGAINST ECUADORIAN GOVERNMENT

AN UNCOMMON VICTORY FOR AN INDIGENOUS TRIBE IN THE AMAZONHUAORANI: AMAZON TRIBE. FULL DOCUMENTARY

Obrada: Novi list/Portal PPNS 


PPNS DREN: EKOLOGIJA

 • MALEZIJA NEĆE DA BUDE DEPONIJA RAZVIJENIH ZEMALJA
 • RAZLOG GUBITKA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I IŠČEZAVANJA MNOGIH VRSTA
 • ODBRANIMO REKE STARE PLANINE: RECI NE BANKAMA!
 • PARAZITIRAJU NA ASTRONOMSKIM SILAMA PROMENE KLIME
 • ORGANSKA BAŠTA ZA DECU
 • ЕКОЛОШКА АЗБУКА - ДОБРИЦА ЕРИЋ
 • GORA PROKRČILA STAZU I OČISTILA DEPONIJU NA BEŠNJAJI
 • EPS I FIRME KUMA PREDSEDNIKA DOBILI NAJVIŠE NOVCA ZA MHE U 2018.
 • SMERNICE ZA ODRŽIVO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE SLIVNIM PODRUČJIMA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMA - RUKOVODILAC IZRADE PROJEKTA DR RATKO RISTIĆ, REDOVNI PROFESOR (ZAVRŠNI STRUČNI IZVEŠTAJ)
 • JELKA CRNOBRNJA-ISAILOVIĆ: MHE - OPASNOST ZA VODOZEMCE I GMIZAVCE
 • AKADEMIJA INŽENJERSKIH NAUKA SRBIJE PROTIV STIHIJSKE I NEKONTROLISANE IZGRADNJE MHE SA DUGAČKIM CEVIMA
 • KAKO RADE MALE HIDROELEKTRANE I ZAŠTO SU ŠTETNE?
 • UPITNIK O HEMIKALIJAMA U PROIZVODIMA

DETALJNIJE

 

PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar