Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Ekologija

01.12.2018

Analiza ekonomske opravdanosti koncesionih naknada i podsticaja za MHE na teritoriji BiH

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/galerija/?Gid=373 http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.htmlZBOG MALIH HIDROELEKTRANA GODIŠNJE GUBIMO PREKO ČETIRI MILIONA KM

Uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za mHE u BiH nema ekonomsku opravdanost i sa stanovišta društva je štetan jer na godišnjem nivou pravi direktan društveni i finansijski gubitak od preko četiri miliona KM, zaključak je analize ekonomske opravdanosti koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane na teritoriji Bosne i Hercegovine koju je na zahtev Centra za životnu sredinu uradio mr. sc. Damir Miljević.

– Ukupna šteta za društvo koja će nastati daljom primenom ovog modela podsticanja proizvodnje u male hidroelektrane u narednih 10 godina, samo po osnovu podsticanja sadašnjeg broja malih hidroelektrana koje su u pogonu, može da se proceni na preko 40 miliona KM, a ona bi bila udvostručena ukoliko bi podsticaj bio odobren svima koji su podneli zahtev, istakao je Miljević.

Naglašava da postojeći sistem koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane mora hitno da pretrpi značajne izmene, odnosno potrebno ga je redefinisati kako bi se izbegla dalja društvena šteta koja nastaje njegovom primenom:

- Neophodno je izbeći povećanje ukupnih društvenih gubitaka koje će da uslede sa novim mHE koje su planirane ili se već nalaze u izgradnji, zaključio je Miljević.

Centar za životnu sredinu je kroz dosadašnji rad i bavljenje problemom ubrzanog razvoja malih hidroelektrana u Bosni i Hercegovini utvrdio da najveću korist od malih hidroelektrana ima investitor i da novac kojim građani plaćaju podsticaje za obnovljive izvore energije putem računa za električnu energiju nije opravdan nikakvim javnim interesima.

- Imajući u vidu da svi potrošači električne energije u BiH plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije kroz mesečne račune za utrošenu električnu energiju, svrsishodnije bi bilo da se taj novac usmeri u podsticaje za smanjenje potrošnje energije i stvarne obnovljive izvore energije kao što su solarna i vetro-energija. Hidroelektrane donose mnogo više štete nego koristi, a ovom analizom želimo to još jednom da dokažemo, sada isključivo sa strane finansijske neisplativosti, izjavila je Nataša Crnković, predsednica Centra za životnu sredinu.

Ovakav sistem je vrlo privlačan za investitore i izazvao je pravu navalu na koncesije i sistem podsticaja, što za posledicu ima ugrožavanje gotovo svih vodotokova.

Ispunjavanje ciljeva i međunarodnih obaveza BiH po osnovu učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj bruto domaćoj potrošnji vlade entiteta su dominantno zasnovale na izgradnji novih kapaciteta i povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, umesto na smanjivanju potrošnje.

Postojeći sistem dobijanja koncesija je složen, haotičan i neuravnotežen sa puno prostora za diskreciono odlučivanje što stvara mogućnost za manipulacije, korupciju i nelojalnu konkurenciju.

Ova analiza je deo kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ koju sprovode organizacije RiverWatch i EuroNatur, u saradnji sa lokalnim partnerima u zemljama Balkana.

Izvor: Centar za životnu sredinu


ARHIVA PPNS

Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive u čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša

SVI IMAJU PRAVO NA PIJAĆU VODU, A VODNI RESURSI SU JAVNO DOBRO - PO USTAVU SLOVENIJE

 

DA MOŽDA NE (RTS): MALE HIDROELEKTRANE - EKOLOŠKA BRANAPRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar