Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Ekologija

22.06.2020

Domaćinstva koja su laste izabrale

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Najviše lasta u domaćinstvu Gvozdenović iz Kraljeva

Domaćinstvo Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva sa 86 aktivnih gnezda seoskih lasta pobednik je ovogodišnjeg takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale”. Porodica Gvozdenović osvaja priznanje i tonu kukuruza kao nagradu za ljubav i brigu o seoskim lastama.

DSCN4876

Vest o pobedniku takmičenja objavljena je 21. juna u emisiji “Šarenica” na prvom programu Radio-televizije Srbije u kojoj je gostovala Nataša Jančić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Nataša je uz asistenciju voditelja Slobodana Šarenca svečano otkrila ček na kome je bilo ispisano ime ovogodišnjeg pobednika Radovana Gvozdenovića.

Pobedničko domaćinstvo Gvozdenović nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva, u kome trenutno štalu dele tri krave i 86 parova seoskih lasta. Da priznanje i nagrada ide u prave ruke svedoči priča o spasavanju gnezda koje je prošle godine otpalo sa tavanice štale. Prema svedočenju Gvozdenovića prilikom čišćenja štale na podu su zatekli otpalo gnezdo sa sve mladuncima. Bili su svesni da moraju nekako da im pomognu. Gnezdo su stavili u jednu posudu koju su zatim postavili na stub u štali. Roditelji su nastavili da brinu o mladuncima koji su uspešno izleteli iz improvizovanog gnezda.

Ove godine je u takmičenju “Domaćinstvo koje su laste izabrale” učestvovalo 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije. Zbirno u svim domaćinstvima koja su učestvovala ima 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta. Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1.600.000 muva, komaraca i drugih letećih insekata.

Zbog velikog broja učesnika Društvo za zaštitu i proućavanje ptica Srbije je odlučilo da ove godine u okviru takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale” organizuje izvlačenje “Srećno gnezdo”, kako bi se svim učesnicima bez obzira na broj gnezda dala šansa da budu nagrađeni za ljubav prema seoskim lastama.

Izvlačenje “Srećno gnezdo” je takođe upriličeno u emisiji “Šarenica” kada je poznato tv lice RTS-a Ana Babić iz bubnja izvukla ime Dragice Dunić iz Cerovca kod Kragujevca, koja u svom domaćinstvu ima 4 aktivna gnezda seoskih lasta. Dragica Dunić je osvojila dvogled i Crvenu knjigu faune Srbije III – Ptice.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije čestita pobednicima a svim ostalim takmičarima se zahvaljuje na učešći i poziva ih da se i sledeće godine prijave za takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale”.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru programa “Proleće uživo” organizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Postanite član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pomozite nam da za prirodu i ljude uradimo velike stvari. Više informacija o članstvu možete pronaći OVDE.

Foto: Zoran Rajičić
Izvor: Društvo za zaštitu i upoznavanje ptica Srbije 

Фотографија корисника Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar