Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

10.07.2019

Građani Srbije uglavnom protiv MHE, ali ima ih koji su za

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/reklamne-usluge.html https://www.siff.rs/

"MHE ne zagađuju okolinu, one je potpuno uništavaju"
Prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u BeograduMHE U JOŠANIČKOJ BANJI

EKO KARAVAN, RTS: KAO HIDROELEKTRANE UNIŠTAVAJU REKE - JOŠANICA, 2014.

Male hidroelektrane se prave na malim vodotokovima. Od njih se očekuje malo struje i malo problema po životnu sredinu. Glavni plan o potrebnom broju (skoro devet stotina) Srbija je napravila još krajem osamdesetih. Ostalo je da se u hodu rešavaju detalji. Pokazalo se da koraci u tom hodu nisu bili sigurni i čvrsti poznavaoci puta. A vrlo je jednostavno: koja je korist, koja je šteta, šta se dobija, da li se nešto gubi?

O malim hidroelektranama u Srbiji, u emisiji govore Nataša Milivojević, predsednica Ekološkog udruženja "Rzav"iz Arilja, Jelena Drmanac iz Jošaničke Banje i Dušan Mijović iz Zavoda za zaštitu prirode.

ČEKAJUĆI VETAR - RADIO BEOGRAD, 2016.

PRILOG RTS: KVAR U MALOJ HIDROELEKTRANI U JOŠANIČKOJ BANJI, VODA IZBILA NA PUT, 2018.SNIMCI TANJUGA, 2019.MEŠTANI DAJU PODRŠKU

PORUKE IZ RAKITE: LIDIJA FRANOVIĆJošanička Banja: Meštani podržali izgradnju MHE!

Meštani Jošaničke Banje okupili su se danas u centru tog mesta u znak podrške izgradnji malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji.

Ali, okupili su se i protiv aktivnosti međunarodne organizacije Riverwatch.eu koja vodi kampanju protiv njihove izgradnje na Balkanu.

Prema tvrdnjama meštana Jošaničke Banje, jedinog mesta u Srbiji u kojem su izgrađene skoro sve planirane MHE, aktivisti Riverwatcha su za danas najavili dolazak u Jošaničku Banju, u kojoj je od 2010. godine izgrađeno 17 MHE, ali se, navode, ipak nisu pojavili.

Goran Jemuović iz Baljevca kod Jošaničke Banje, koji je zaposlen u jednoj od MHE u Jošaničkoj Banji, rekao je za Tanjug da su se meštani okupili kako bi odgovorili na neistine koje, kaže, dolaze od stranih interesnih grupa koje finansiraju lokalne organizacije u Srbiji i regioniu da podbunjuju javnost protiv izgradnje MHE.

"Čekali smo danas strane plaćenike, ali nisu se pojavili, verovatno zato jer smo ih uhvatili u njihovim lažima kako se prilikom izgradnje MHE ne poštuje bilološki minimum, kako se uništavaju priroda i naši životi...", rekao je Jemuović.

On je prisustvovao skupu na kojem su okupljeni nosili transparente s porukama:"Srbiji trebaju investicije, a ne lažni ekolozi", "Banja živi od MHE, a vi od stranog kapitala", "Koristite MHE kao izgovor za pljačku", "Ojadili Rakitu, skupili pare", "Nemci, čuvajte vaše plavo srce, Srbiju ostavite Srbima"...

Jemuović je primetio da se organizacije, kao što je Riverwatch, protive izgradnji MHE u Srbiji i na Balkanu, ali ne i u zemljama kao što je Austrija u kojoj je, kako je naveo, izgrađeno čak 4.000 MHE.

Naveo je da je u 17 MHE na teritoriji opštine Raška, od čega je 14 u Jošaničkoj Banji, zaposleno 50 radnika, a da od njihove izgradnje indirektno živi još oko 150 porodica.

"Cela Jošanička Banja bila je angažovana na izgradnji MHE, izdavan je smeštaj za radnike sa strane, a restorani, kafići i prodavnice su imale mnogo veći promet, a tako je i danas", rekao je Jemuović i dodao je godišnji priliv od MHE za budžet lokalne samouprave iznosi oko 10 miliona dinara.

Slaviša Novković iz Jošaničke Banje rekao je da je to mesto oživelo u poslednjih 10 godina otkako je počela izgradnja MHE, od kojih korist, ističe, nisu imali samo zaposleni radnici, već i vlasnici ugostiteljskih objekata.

Snimatelj: Vuk Belić
Izvori: Mondo/Tanjug, 6. 7. 2019.

FOTO: OBILAZAK HIDROELEKTRANE, 6. 7. 2019. - Meštani Jošaničke Banje okupili su se u centru tog mesta u znak podrške izgradnji malih hidroelektrana (MHE) u Srbiji, ali i protesta protiv aktivnosti međunarodne organizacije Riverwatch.eu koja vodi kampanju protiv njihove izgradnji na Balkanu. Prema tvrdnjama meštana Jošaničke Banje, jedinog mesta u Srbiji u kojem su izgrađene skoro sve planirane MHE, aktivisti Riverwatcha su za danas najavili dolazak u Jošaničku Banju, u kojoj je od 2010. godine izgrađeno 17 MHE, ali se, navode, ipak nisu pojavili.

VIDEO: BABUŠNICA, 7. 7. 2019. - Meštani sela Rakita i Zvonce okupili se na Rakitskom mostu kako bi podržali izgradnju malih hidroelektrana (MHE) u tim mestima, dok su nekoliko kilometara dalje članovi inicijative Odbranimo reke Stare planine (ORSP), aktivisti međunarodne inicijative "Spasimo plavo srce Evrope", ali i nekoliko meštana Rakite organizovali protest protiv gradnje.

Meštanin Rakite koji je i odbornik u Skupštini opštine Babušnica Saša Zlatanov rekao je za Tanjug da je izgradnja MHE, koja je počela pre oko dve i po godine, unela nemir među lokalno stanovništvo koje je u početku bilo na istoj strani protiveći se da trasa cevovoda ide uz put.

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

DMB VIDEO: RAKITA - MESTO ZLOČINA NAD PRIRODOM I LJUDIMAPRILOG SLOBODNE TELEVIZIJERTV MELOS: PREVARE INVESTITORA U MHEBRUS ONLAJN: DR JELENA DRMANAC, PREDSEDNIK ODBORA ZA ZAŠTITU I RAZVOJ JOŠANIČKE BANJESTVARNOST ONLAJN: PROTEST PROTIV MHE - PODRŠKA IZ JOŠANIČKE BANJE

OBRAZOVNO-NAUČNI PROGRAM RTS: REKE BEZ POVRATKA

U Srbiji je planirana izgradnja 800 mini hidroelektrana, a na prostoru Balkana 3.500. Građanski protesti protiv njihove gradnje sve su intenzivniji. Ekolozi upozoravaju da bi izgradnja derivacionih mini hidroelektrana, gde se reka u dužini od nekoliko kilometra "spakuje" u cevi i vodi do mašinske hale, mogla da ima nesagledive posledice po vodni režim. Ujedno to bi ugrozilo ekosisteme i opstanak lokalnog stanovništva.

Svrha prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore enrgije je zaštita životne sredine i održivi razvoj koji će prirodne resurse sačuvati za buduće generacije. Energija dobijene iz mini hidroelektrana nije "zelena energija" ukoliko ništa od toga ne čuva, već uništava
rečna korita, priobalje i živi svet.

O tome kakvu štetu mini hidroelektrane nanose prirodi govori emisija "Reke bez povratka".

PRVI DEO

 
DRUGI DEOTREĆI DEO

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll-snimci ekrana; "Jošanica Obrenović Samokovka"-FB

PRILOG PPNS:
KATASTAR MHE U SRBIJIPRVI PRVI NA SKALI Zelena gerila protiv zelenih kilovata Karlov ugao

PPNS DREN: EKOLOGIJA

 • SMEĆE OD LJUDI (PRIMERI IZ SRBIJE I RUMUNIJE)
 • SIMPOZIJUM SANU: UTICAJ MALIH HIDROELEKTRANA NA ŽVOTNU SREDINU
 • PARKOVI ZA PRIRODU I LJUDE: ĐERDAP
 • VIŠE LASTA = MANJE KOMARACA I MUVA
 • POMOĆ PČELARIMA IZ KIKINDE
 • AMAZONSKO PLEME DOBILO TUŽBU PROTIV VLADE EKVADORA - SAČUVANI MILIONI HEKTARA ŠUME
 • MALEZIJA NEĆE DA BUDE DEPONIJA RAZVIJENIH ZEMALJA
 • RAZLOG GUBITKA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I IŠČEZAVANJA MNOGIH VRSTA
 • ODBRANIMO REKE STARE PLANINE: RECI NE BANKAMA!
 • PARAZITIRAJU NA ASTRONOMSKIM SILAMA PROMENE KLIME
 • ORGANSKA BAŠTA ZA DECU
 • ЕКОЛОШКА АЗБУКА - ДОБРИЦА ЕРИЋ
 • GORA PROKRČILA STAZU I OČISTILA DEPONIJU NA BEŠNJAJI
 • EPS I FIRME KUMA PREDSEDNIKA DOBILI NAJVIŠE NOVCA ZA MHE U 2018.
 • SMERNICE ZA ODRŽIVO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE SLIVNIM PODRUČJIMA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMA - RUKOVODILAC IZRADE PROJEKTA DR RATKO RISTIĆ, REDOVNI PROFESOR (ZAVRŠNI STRUČNI IZVEŠTAJ)
 • JELKA CRNOBRNJA-ISAILOVIĆ: MHE - OPASNOST ZA VODOZEMCE I GMIZAVCE
 • AKADEMIJA INŽENJERSKIH NAUKA SRBIJE PROTIV STIHIJSKE I NEKONTROLISANE IZGRADNJE MHE SA DUGAČKIM CEVIMA
 • KAKO RADE MALE HIDROELEKTRANE I ZAŠTO SU ŠTETNE?
 • UPITNIK O HEMIKALIJAMA U PROIZVODIMA

DETALJNIJE

 


PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar