Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Ekologija

03.06.2019

Pomoć pčelarima iz Kikinde

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Poštovane kolege pčelari Srbije i svi drugi ljudi dobre volje,

Obraćam vam se javnom molbom za solidarnu pomoć kolegama pčelarima iz Kikinde koji su izgubili pčelinjake u pošasti koja ih je zadesila u proteklih nekoliko dana.

Kikinda je, na žalost, postala u Srbiji a sigurno i mnogo šire, apsolutni i neslavni rekorder u stradanju pčela od trovanja u poslednjih nekoliko godina. Počev od 2015. pa do danas, nepobitno je dokazano uništenje 5.000 pčelinjih zajednica, bez onih kolega koji iz sopstvenih razloga nisu prijavljivali gubitke. Po slobodnoj proceni, polovina pčelinjeg fonda našeg grada, koji iznosi oko 15.000 košnica je uništavano, a pčelari su svojom mukom sve podizali iz pepela. Sad je došlo vreme potpune finansijske iscrpljenosti i demoralisanosti, pa puno kolega najavljuje odustajanje od pčelarstva, te vas molimo za pomoć.

Naime, počev od četvrtka 23. maja 2019. godine, pa do ovog trenutka, utvrđeno je stradanje oko 1.400 pčelinjih zajednica kod 31 kolege, koji su svoje stradnja uredno prijavili istražnim organima, bez onih koji nisu želeli da prijave svoju štetu nikome. Pozivamo vas da tim ljudima pomognemo koliko ko može i kako ko može, kako bi se oporavili od ovog strašnog gubitka. Što je najgore, nismo sigurni da je ova cifra konačna.

U Kikindi oko 90% košnica su LR, a preostalih 10% su pološke i DB. Ko god vidi sebe da želi da pomogne, može da donira već formirana društva ili paketne rojeve.

Da bismo predupredili svaki eventualni problem oko distribucije pomoći, ista će putem udruženja ići samo onima koji su svoje stradanje prijavili policiji.

Udruženje pčelara Kikinda u ovom slučaju brinuće o svakom postradalom pčelaru, bez obzira da li je naš član, član nekog drugog udruženja sa teritorije grada ili nije učlanjen ni u jedno udruženje.

U zavisnosti od količine prikupljene pomoći, trebalo bi se po regionima grupisati, pa ćemo se dogovarati oko prevoza. S obzirom na kratak rok koji nas čeka do jeseni, akciju popisivanja doniranih pčelinjih zajednica započinjemo odmah i završavamo je najkasnije 15. juna 2019. godine.

Raspodelu prikupljenih pčela ćemo izvršiti procentualno u zavisnosti od pojedinačno postradalih kolega. Ako bi solidarna pomoć kojim slučajem bila veća od 100% stradanja, obavezujemo se da ćemo višak prikupljenih rojeva prodati po tržišnoj ceni, a eventualno prikupljeni novac ćemo sačuvati i uplatiti kolegama koji bi imali stradanja pčela od trovanja u prvom narednom slučaju koji se desi.

Odlukom IO UP Kikinda, za koordinatorku ispred našeg udruženja imenovali smo koleginicu Svetlanu Jakovljević (0604744545; svetlana_jakovljevic@yahoo.com).

Ko želi da pomogne novčano, a slaže se da organizator raspodele i kontrole podele novca bude Udruženje pčelara Kikinda, svoj prilog može da uplati isključivo na tekući račun kod Vojvođanske banke Udruženja pčelara Kikinda:

 • broj računa: 325-9500600059220-94
 • svrha uplate: Solidarna pomoć postradalim pčelarima Kikinde
 • poziv na broj 052019

Udruženje će na svom sajtu otvoriti posebnu stranicu gde ćemo evidentirati svaku pojedinačnu ponuđenu i realizovanu donaciju, kako pčelama tako i u novcu. Svaki izvod iz Banke, sve dok traje akcija, ćemo javno objaviti i svako će moći da proveri šta se sa njegovom uplatom dešava. Takođe ćemo redovno javno objavljivati kome, kad i koliko novca smo prosledili svakom od kolega koji su postradali i to isključivo putem tekućih računa. Prosleđivanje novca kolegama će ići odmah po završetku akcije 15. juna 2019. godine.

Zahvaljujemo se unapred svima koji budu pomogli oporavak postradalih pčelinjaka.

Foto/video: Saša Čolak

UDRUŽENJE PČELARA KIKINDA SAJT 


PPNS DREN: EKOLOGIJA

 • AMAZONSKO PLEME DOBILO TUŽBU PROTIV VLADE EKVADORA - SAČUVANI MILIONI HEKTARA ŠUME
 • MALEZIJA NEĆE DA BUDE DEPONIJA RAZVIJENIH ZEMALJA
 • RAZLOG GUBITKA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I IŠČEZAVANJA MNOGIH VRSTA
 • ODBRANIMO REKE STARE PLANINE: RECI NE BANKAMA!
 • PARAZITIRAJU NA ASTRONOMSKIM SILAMA PROMENE KLIME
 • ORGANSKA BAŠTA ZA DECU
 • ЕКОЛОШКА АЗБУКА - ДОБРИЦА ЕРИЋ
 • GORA PROKRČILA STAZU I OČISTILA DEPONIJU NA BEŠNJAJI
 • EPS I FIRME KUMA PREDSEDNIKA DOBILI NAJVIŠE NOVCA ZA MHE U 2018.
 • SMERNICE ZA ODRŽIVO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE SLIVNIM PODRUČJIMA MALIH HIDROELEKTRANA U ZAŠTIĆENIM PRIRODNIM DOBRIMA - RUKOVODILAC IZRADE PROJEKTA DR RATKO RISTIĆ, REDOVNI PROFESOR (ZAVRŠNI STRUČNI IZVEŠTAJ)
 • JELKA CRNOBRNJA-ISAILOVIĆ: MHE - OPASNOST ZA VODOZEMCE I GMIZAVCE
 • AKADEMIJA INŽENJERSKIH NAUKA SRBIJE PROTIV STIHIJSKE I NEKONTROLISANE IZGRADNJE MHE SA DUGAČKIM CEVIMA
 • KAKO RADE MALE HIDROELEKTRANE I ZAŠTO SU ŠTETNE?
 • UPITNIK O HEMIKALIJAMA U PROIZVODIMA

DETALJNIJE

 

PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA PPNS

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar