Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Ekologija

09.01.2019

Radovi ne odgovaraju zakonu, stopirana izgradnja MHE u Rakiti

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/festival-fotografije-srbije-kragujevac-2019.html

Građevinska inspekcija donela je rešenje o zabrani radova na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu u Rakiti i radovi ne mogu biti nastavljeni dok se ne otklone nedostaci koji su pronađeni, pišu Južne vesti.

Kako navode, izvođači radova kažu da će se žaliti drugostepenom organu, jer smatraju da nalaz nije osnovan.

Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, te neizvršeno geodetsko snimanje terena, nedostaci su, navodi list, koje je opštinski građevinski inspektor Vladan Savić pronašao 28. decembra prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, a na osnovu prijave koje je podneta opštinskoj građevinskoj inspekciji u Babušnici.

Na osnovu nalaza sa terena, dodaju, inspektor je doneo rešenje po kojem se radovi stopiraju.

"Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta" - stoji u rešenju.

PRVI PRVI NA SKALI Radovi ne odgovaraju zakonu, stopirana izgradnja MHE u Rakiti 2019 2


Izvođaču radova je, kako piše sajt, naloženo da otkloni sve utvrđene nedostatke, i dok to ne učini, kaže se, neće moći da nastavi sa radovima na postavljanju cevi za mini-hidroelektranu.

Šef gradilišta Igor Živković, navodi sajt, kaže da je rešenje stiglo juče i da će oni postupati po njemu.

Ipak, najavljuje žalbu drugostepenom organu jer smatra da nema osnova za obustavu radova.

"Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine", kaže Živković.

Po njemu, zemlja koje se kopa da bi se stavile cevi je sasvim zadovoljavajuća jer se radovi izvode u rečnom nanosu koji se sastoji do peska i šljunka, te nije potrebno dodatno stavljati te materijale.

"Problem sa betonskom oblogom cevovoda postoji, ali je istina da mi tu oblogu možemo postaviti u bilo kom trenutku. Radi se o nekih 300 metara, to nismo mogli da radimo trenutno zbog vremenskih uslova i celokupne situacije. Odložili smo te radove za proleće", objašnjava šef gradilišta.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodaje Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale.

Najavljuje da će se to otkloniti hemijskim putem.

Radovi na izgradnji mini-hidroelektrane trenutno stoje zbog lošeg vremena, ali i protesta meštana, a ovim rešenjem će se odložiti za još neki period.

A do kada, trenutno ne zna ni šef gradilišta, piše list.

PRVI PRVI NA SKALI Radovi ne odgovaraju zakonu, stopirana izgradnja MHE u Rakiti 2019

Kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je pre dva dana u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu.

Policija još nije utvrdila uzrok požara.

Podsećaju da je požar još jedan u nizu događaja u malom selu u babušničkoj opštini, nakon tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcije vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantnih protesta.Ljubomir Filipov
Foto: Lj. F, Insajder, Odbranimo reke Stare planine; Rakita i Zvonački kraj
Izvor: Tanjug; Južne vesti 


SAMO JEDAN ZAHTEV

PRVI PRVI NA SKALI Katastar MHE u Srbiji - Odbranimo reke Srbije Foto Tijana Jevtic

Foto: Tijana Jevtić


ARHIVA PPNS


Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive u čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša


SVI IMAJU PRAVO NA PIJAĆU VODU, A VODNI RESURSI SU JAVNO DOBRO - PO USTAVU SLOVENIJE

 PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar