Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Ekologija

29.11.2018

Zahtevi GG Odbranimo reke Stare planine Vladi Srbije

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/galerija/?Gid=373 http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html

Zahtevi grupe građana „Odbranimo reke Stare planine“ upućeni Vladi Republike Srbije 27. novembra 2018. godine

 1. Zabraniti gradnju derivacionih MHE na celoj teritoriji Srbije. 
 2. Zabraniti gradnju bilo koje vrste MHE u zaštićenim područjima prirode.
 3. Zabraniti gradnju MHE na potocima malog protoka, gde ne postoje ni najmanji interesi elektroprivrede Srbije, a izgradnja MHE maksimalno ugrožava ekositeme. 
 4. Zabraniti gradnju većeg broja MHE na jednoj reci. Ograničiti maksimalnu procentualnu dužinu toka neke reke ili potoka koja može na bilo koji način biti uzurpirana od gradnje MHE (npr. na najviše 10% od ukupnog toka).
 5. Uvesti pravilo po kome je za sve MHE potreba studija uticaja na životnu sredinu.
 6. Smanjiti subvencije za MHE, a potpuno ukinuti subvencije za derivacione MHE. 
 7. Izraditi i usvojiti Pravilnik o garantovanom minimalnom protoku, koji će odbaciti po prirodu poguban pojam „biološki minimum“, a uvesti pojam „vodni optimum“, koji obuhvata i „biološki optimum“ neophodan za živi svet, ali i optimum u kontekstu vodosnabdevanja, turizma i svega ostalog.
 8. Napraviti novi katastar potencijalnih MHE lokacija, koji neće obuhvatati reke u zaštićenim područjima prirode, kao ni potoke malog protoka.
 9. Pre izdavanja bilo kakvih dozvola, formirati nezavisni tim stručnjaka koji će minimum dve godine ispitivati reku i živi svet, pronaći sve zaštićene i strogo zaštićene vrste životinja, biljaka i gljiva i napraviti objektivnu studiju o reci i ekosistemu.
 10. Sagledati višenamensku ulogu malih planinskih tokova, a ne jedino njihovu energetsku ulogu, koja pritom služi isključivo za bogaćenje privatnika. Analizirati socijalne posledice gradnje MHE i obavezno u obzir uzimati i interese lokalne zajednice. Na najtransparentniji način uključiti lokalno stanovništvo u procese davanja dozvola projektima.

RTS: DA MOŽDA NEARHIVA PPNS

Finansiranje koje pružaju komercijalne banke je teže pratiti zbog nedostatka transparentnosti u tom sektoru" - samo jedan od nebrojenih primera zašto država iz nekih oblasti ne sme nikako da se potpuno povuče, koliko god bile nametljive neoliberalne vrednosti

U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA SRBIJE 12 PROJEKATA HIDROENERGETIKE - FINANSIJERI BANKE (VIDEO)

Information resource overview

 • Banca Intesa Beograd – e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered
 • UniCredit Bank - e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered
 • Societe Generale - e-mail information request from 29.4.2015 left unanswered

 

Naša je poruka da želimo da nam deca i unuci žive u čistoj životnoj sredini i piju zdravu slovenačku vodu koja će ostati naša

SVI IMAJU PRAVO NA PIJAĆU VODU, A VODNI RESURSI SU JAVNO DOBRO - PO USTAVU SLOVENIJE

 


PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar