Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Osmehotvorci

27.02.2014

Držite se konjske guzice!

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Za one koji ovo još nisu znali, a i one druge da ponove gradivo
 

Razmak između železničkih šina u SAD je tačno 1,4351m.

● Zašto toliko?

Zato što je toliki razmak između željezničkih šina britanske željeznice. Budući da su železnice u SAD počeli da grade Englezi, upotrebili su i u Americi istu meru.

● A zašto u Engleskoj upotrebljavaju tu meru?

Zato što su prvi vagoni u Engleskoj izrađeni u radionici koja je pre izrade vagona proizvodila kočije. Za željezničke vagone su upotrebili isto podvozje koje su pre koristili za kočije.

● Zašto su za podvozja kočija upotrebljavali baš tu meru (1,4351m)?

Zato što je razmak točkova na kočijama bio prilagođen starim evropskim putevima koji su imali utrtu tu širinu.

● Zašto su putevi imali utrtu baš tu širinu?

Zato što su puteve napravili stari Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda. Njihove dvokolice sa konjskom zapregom imale su tu meru.

● A zašto su rimske dvokolice imale baš tu meru?

Zato što su zapregu konstruirali tako, da je bila široka tačno onoliko koliko su zahtevale dve konjske guzice.

Konačno:

Američki spejs-šatl ima dva rezervoara za gorivo (SRB - Solid Rocket Booster), koje izrađuje firmaTiokol u saveznoj državi Juta. Inženjeri koji su projektovali rezervoare hteli su napraviti šire, ali su bili ograničeni širinom željezničkih tunela, kojima je prolazio voz sa rezervoarima. Širina tunela je određena razmakom šina.

Zaključak:

Najnapredniji primer američke tehnologije je zasnovan na temelju širine guzice rimskoga konja!

Trebalo bi ovaj sadržaj poslat kompletnoj državnoj upravi i ljudima koji menjaju zakone i pravilnike svako malo, uz napomenu: Držite se konjske guzice, "mudraci" naši!

Izvor: forvarduša :) 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar