Preporuke o promenama u ishrani u 2016.

Preporuke o promenama u ishrani u 2016.

Ne znam jeste li razmišljali ili ne, ali o promenama u novoj, već došloj godini se uveliko priča, piše, diskutuje. Moje koleginice iz drugih zemalja na svojim blogovima, FB stranicama i ostalim popularnim društvenim formama su već tako nešto objavile. Moji stavovi povodom izmena režima ishrane se dosta poklapa sa njihovim.

Prethodnih godina diskutovalo se o potrebama za mastima, proteinima i ugljenim hidratima. Jedno je sigurno - naš organizam vapi za ovim makronutrijentima. Tako da moto ostaje isti – HRANIMO SE RAZNOVRSNO!

POVRĆE

Uvrstite u svoj plan ishrane kad god ste u prilici što više povrća (svežeg, blanširanog, kuvanog, pečenog...).

VOĆE

Voće je uvek tu i ništa ga ne može zameniti. Tako da nam užinice ostaju voćne, i kad god vam se traži sladak ukus, neka to bude voćni (odnosno frukroza iz voća).

ZAČINSKO BILJE

Začinsko bilje od ove godine, više nego ikada ranije postaje popularno. Ulazi na velika vrata naših domova kao večni čuvar zdravlja. Trudite se da ga gajite blizu kuhinje, poput Džejmija Olivera i ostalih popuranih kuvara.

VODA

Voda će zauvek ostati nabolje sredstvo hidracije i nege organizma iznutra. Ali, uz nju kaskaju šejci (smutiji), gde je opet baza voda, uz voće i povrće. Takvi šejkovi su apsolutni hit i vladaće sigurno i ove godine.

PRAVA HRANA

Super food namirnice caruju internetom i inostranim tržištem. Kod nas se groznica sve više prenosi. Rekla bih da je u prethodnom periodu to bila aronija, razno semenje. U 2016. će to verovatno biti kokos, odnosno proizvodi od njega - kokosovo ulje, kokosov šećer i kokosova voda. Ostavljam vama da odlučite šta ćete odabrati, ali ne zaboravite da naš organizam ipak dosta voli namirnice bližeg geografskog porekla. U prilog tome birajte realnu (pravu hranu), još bolje ako je organski gajena.

prava hrana

AKTIVNOST

Stanovnici Njujorka učestuju u odličnoj kampanji promocije fizičke aktivnosti, ne korišćenjem lifta već stepeništa. Možemo i mi da uradimo tako nešto. Izvucite stari bicikl iz podruma i učinite nešto dobro za sebe!

BAVITE SE SOBOM

Pritisak da se dogode promene je veliki od strane svih. Ali, one nastaju kada vi to odličite. Napravićete prvi korak kada shvatite šta promene mogu vama da donesu. Promene u ishrani i samom stilu života samo mogu da donesu balans i harmoniju. To ne znači da ako posustanete treba i da odustanete. I najhrabriji i najodlučniji su zastali da se odmore i taman razmisle. Nemojte previše da kinjite sebe i da anulirate pozitivno (pokušaje). Potrebno je dosta puta pokušati, da bi se pravi obrazac ponašanja usvojio. Menjajte sebe i bavite se sobom. Ne postoji pravo vreme i trenutak, jer je to zapravo uvek.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaćemo vam odgovor u što kraćem roku.

Foto: Tony Cenicola, The New York Times; inspiremyworkout.com
Marija Prčić FB STRANA

Marija P

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html