Trovanje hranom

Trovanje hranom

Trovanja hranom najčešće se dešavaju u letnjem periodu. Salmoneloze su crevne infekcije čiji simptomi počinju u vidu mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku i proliva. Proliv je praćen povišenom temperaturom i traje tri do četiri dana. Stolice su veoma obilne, učestale, tečne ili kašaste, neprijatnog mirisa, zelenkaste boje.

Razmnožavanju salmonele u namirnicama pogoduje toplota, pa su samim tim češće leti nego zimi. Kontaminirana hrana je u najčešće bez vidljivih znakova kvarenja, što povećava mogućnost neprimetne zaraze. Bolest se može javiti sporadično, ili u vidu manjih ili većih epidemija.

Salmoneli posebno poguduju poslastice koje su napravljene od sirovih jaja (kremovi torti, sladoled, majonez.), kao i meso i mesne prerađevine koje se neadekvatno čuvaju. Posebno su rizični pileće i ćureće meso.

KAKO SE SALMONELOZA MOŽE SPREČITI:

  • Meso uvek čuvajte u frižideru.
  • Jedite isključivo termički obrađeno meso.
  • Jaja i proizvode koji sadrže sirova jaja dobro skuvajte.
  • Izbegavajte nepasterizovano mleko i proizvode od takvog mleka.
  • Dobro perite ruke pre i posle pripremanja hrane.
  • Vodite računa o higijeni kuhinjskih radnih površina, priboru za pripremanje hrane, dasci za rezanje.
  • Detaljno perite voće i povrće, posebno ono koje ćete sveže jesti.
  • Uvek pažljivo perite ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima, a posebno pre pripreme hrane.

Ishrana kod trovanja hranom je dijetalna. Iz grupe žitarica biramo beli hleb, koji treba da se tostira ili da bude star; kuvani pirinač, kao i njegova voda; griz. Od povrća, prateći stanje pacijenta, uvodimo bareni krompir, šargarepu. Od voća pasirane banane ili rendane jabuke. Sve mesne prerađevine se isključuju. Od mesa se kuvaju lagane supice bez testenine. Biramo što posnija mesa, skida se svaka vidljiva masnoća. I mogu se konzumirati kuvana belanca. Iz grupe mlečnih proizvoda je dozvoljen jedino mladi, kravlji sir.

Potrebno je voditi računa o unosu tečnosti u vidu biljnih čajeva, najbolja je kamilica bez dodatka šećera.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaću vam odgovor sa zadovoljstvom.

Foto: kfetele.ro
Marija Prčić FB STRANA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari