Evropa bez GMO - Evropski parlament, 17. novembar 2022

Evropa bez GMO - Evropski parlament, 17. novembar 2022

Evropa bez GMO - naziv je događaja koji će biti organizovan u Evropskom parlamentu u Briselu u četvrtak 17. novembra od 10 do 13 časova.

Događaj će se baviti planom Evropske komisije da doradi evropsko zakonodavstvo o oslobađanju, upotrebi i obeležavanju genetički modifikovanih organizama (GMO) i proceni njihovog uticaja na životnu sredinu, hranu i poljoprivredu.

Cilj organizatora je da najpre predstavi niz zainteresovanih strana koje imaju kritički pogled na popuštanje regulatornog okvira novih genomskih tehnika (NGT). Uz to, cilj je i okupljanje zainteresovanih strana iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, nevladinih organizacija, naučnike, članove Evropskog parlamenta, kao i evropske mreže Regioni bez GMO (ili Regioni slobodni od GMO) - GMO-free Regions.

ARHIVA PPNS NOVA GENOMSKA TEHNIKA (NGT) MOGLA BI DA ZAMENI GMO?

Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
Tokom ovog trosatnog događaja, iz naučne, ekonomske i političke perspektive biće sagledano pitanje novih GMO i zakonodavstva o NGT koje je planirano za drugi kvartal 2023. godine.

To je sada identifikovano kao prioritet na agendi Ursule fon der Lajens za 2023. godinu - evropsko zakonodavstvo o genetičkom inženjeringu (GI) biće revidirano i zakonski predlog koji se očekuje od Komisije sredinom naredne godine najverovatnije će podrazumevati fundamentalnu deregulaciju.

Komisija je objavila predlog za izmenu postojećeg zakonodavstva o puštanju u životnu sredinu GMO i njihovoj upotrebi kao hrana i hrana za životinje. Ideja je da se od sadašnjeg nivoa procene rizika, sledljivosti i obeležavanja, izuzmu proizvodi koji se dobijaju CRISPR-Cas i sličnim tehnologijama "uređivanja gena".

ARHIVA PPNS VREME GMO JE PROŠLO, DOLAZI VREME GEO - GENETIČKI "EDITOVANIH" ORGANIZAMA

Vreme GMO je prošlo, dolazi vreme GEO - genetički ’editovanih’ organizama
Organizatoru ovog događaja pitaju:

  • Kakve bi bile posledice takve deregulacije na zaštitu životne sredine i potrošače, kao i na lanac proizvodnje bez GMO u Evropi? 
  • Šta je sa obeležavanjem i pravom na znanje, informisanje građana? Šta je sa naukom i oprezom?

U svojoj Berlinskoj deklaraciji iz 2018. godine na devetoj konferencija Regiona bez GMO navedeno je: "Želimo da istaknemo da – u skladu sa presudom Evropskog suda pravde – propisi svih GMO i metoda GI podležu proceni rizika iz predostrožnosti, transparentnoj proceduri odobravanja, kao i obavezi obeležavanja i sledljivosti prema GMO zakonodavstvu.

Na toj konferenciji, neformalni pokret "Srbija bez GMO" predstavila je doc. dr Tatjana Brankov sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, član Društva agrarnih ekonomista Srbije, stručni saradnik-konsultant udruženja PRVI PRVI NA SKALI. Konferenciji je prisustvovao i prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina.

Brankov je tada za portal PRVI PRVI NA SKALI prenela detalje sa konferencije, na kakav je prijem naišla Srbija, kao gost velike evropske porodice regiona bez GMO, analizirala je odnos vlasti i javnosti u našoj zemlji prema GMO, kao i poljoprivredne potrebe Srbije, predočila je izazove u cilju ostvarenja težnje da ostane samoodrživa. Detaljno:


ARHIVA PPNS SRBIJI BEZ GMO PODRŠKA NA KONFERENCIJI EVROPSKIH REGIONA U BERLINU

Srbiji bez GMO podrška na konferenciji evropskih regiona u Berlinu 

Pokretačke snage koje stoje iza ove inicijative u EU sada GMO nazivaju "uređivanje gena", "ciljana mutageneza", "cisgeneza", "nove genomske tehnologije", "precizno oplemenjivanje" - svakako,  osim - GMO. Inicijativa Komisije je da se GMO regulišu u skladu sa njihovim posebnim "profilom rizika" i da se više ne označavaju kao genetički modifikovane, čak ih smatra doprinosom održivosti u okviru svoje nove šeme Zelenog dogovora.

Komisija je inače najavila i sprovođenje plana da u EU bude 30% organske poljoprivrede do 2030. godine, pa ovom deregulacijom GMO direktno podriva jedan od stubova organske poljoprivrede – da ostane bez GMO. Iako još uvek ne postoji GMO primena na tržištu koja bi se bavila hitnim izazovima klimatskih promena i biodiverziteta za hranu i poljoprivredu, njihov hipotetički potencijal da to urade trebalo bi da opravda izuzeća od procene rizika iz predostrožnosti i transparentnosti.

Događaj 17. novembra će okupiti predstavnike regiona bez GMO, naučnike, poljoprivrednike, proizvođače, trgovce na malo i potrošače, kao i nevladine organizacije, državne službenike i političare kako bi pažljivo razmotrili predlog i zauzeli stav.

GMO FREE EUROPE

Preliminarni program sadrži tri celine.

Prvi deo je posvećen nauci, pružiće odgovore na pitanja: Kakvo je stanje naučne debate o proceni rizika, upravljanju i sledljivosti starijih i novijih tehnologija genetičkog inženjeringa? Kakav je kontekst održivih tehnologija za transformaciju hrane i poljoprivrede?

Govoriće predstavnici nemačke Savezna agencija za zaštitu prirode, švajcarskog saveznog etičkog komiteta za ne-ljudsku biotehnologiju i organizacije Testbiotech.

U drugom delu tema je ekonomija, a pitanja su: Kakva je sadašnja, a kakva buduća situacija i ekonomski uticaj GMO proizvodnje i regulative na konvencionalnu i organsku ne-GM proizvodnju, preradu, trgovinu, maloprodaju i potrošnju?

Obratiće se predstavnici Evropskog udruženja ne-GMO industrije, Evropske zajednice potrošačkih zadruga; organizacija IFOAM EU, Bioland, Foodwatch i Kanadskog udruženja trgovine organskim proizvodima.

U fokusu trećeg dela programa biće politika, a razmatraće se: Koje su političke opcije u vezi sa predlogom Komisije EU za reviziju postojećeg zakonodavstva o GMO? Kako osigurati transparentnost, predostrožnost i socio-ekološku transformaciju?

Događaj realizuju organizacije Save Our Seeds i IFOAM EU, a registrovanim korisnicim biće omogućeno praćenje putem platforme Zum.

Peticija "Ne iza naših leđa" - protiv razvodnjavanja GMO propisa


Brojna udruženja posvećena ekologiji, potrošačkim pravima i organskoj proizvodnji pokrenula su zajedničku internet peticiju širom Evrope protiv slabljenja pravila EU o GI. U trenutnom zakonodavnom procesu, Evropska komisija se jasno pozicionirala u korist takve deregulacije, smatraju pokretači.

Uz moto "Ne iza naših leđa - nema besplatne karte za nove GMO u našoj hrani!", peticija zahteva da se za nove GMO zadrži postojeća regulativa. Posebno se pozivaju nemački ministar poljoprivrede i ministarka životne sredine da se založe za zahteve peticije - da se zadrži obavezno obeležavanje za sve vrste GMO, kao i da procena rizika, sledljivost i metode detekcije ostanu preduslovi za odobrenje za sve genetički modifikovane biljke.

Široka podrška organskog sektora

Peticiju podržavaju i distribuiraju različita udruženja od AbL, BOLV i Bioland do Save Our Seeds i Slowfood. Za organski sektor, koji takođe funkcioniše bez GI, od suštinskog je značaja, baš kao i za sistem "Ohne Gentechnik" (Bez GMO) - "etiketu" prisutnu na proizvodima i u Srbiji, da GI ostane jasno prepoznatljiv i u budućnosti.

Snažna GMO pravila nisu gotova stvar ni u Evropi

Čvrsti propisi o GI nisu automatizam čak ni u Evropi koja je tradicionalno kritična prema tome. Ovo postaje očigledno iz nedavno pokrenutih javnih konsultacija Evropske komisije u okviru tekućeg zakonodavnog projekta za moguću izmenu pravila o GI u Evropi. Mnoga pitanja su očigledno pristrasna ili daju samo ograničen broj mogućih odgovora, a izbor je višestruk.

Pokretači peticije smatraju važnim da ovim putem Komisija dobije što više utemeljenih povratnih informacija. Potrebno je naglašavati Evropskoj komisiji i nacionalnim vladama država članica koliko su jasni propisi o GMO važni za potrošače i procvat organske i "Ohne Gentechnik" [ne-GMO] sektora.

Do sada je prikupljeno 327.272 potpisa, a naredni cilj je 500.000.

Korisni linkovi:

Izvor: GMO-free Regions
Obrada: Prviprvinaskai.com



IZ ARHIVE PPNS INOVACIJE U PREHRAMBENOM SISTEMU: POLJOPRIVREDA KAO SEKTOR GLOBALNE INDUSTRIJSKE EKONOMIJE; GMO; ORGANSKA PROIZVODNJA - PROF. DR TATJANA BRANKOV

Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
PREPORUKA PPNS

O GMO

  • Inovacije u prehrambenom sistemu: Poljoprivreda kao sektor globalne industrijske ekonomije; GMO; Organska proizvodnja - prof. dr Tatjana Brankov
  • Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (In memoriam)
  • Korporativno ozelenjavanje
  • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
  • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
  • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

  • Predstavljanje projekata udruženja PRVI PRVI NA SKALI - Gradska uprava, Kragujevac (AUDIO)
  • Znanje imanje: Put u uspeh
  • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
  • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
  • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

  • Brnabić: Biotehnologija ključna za medicinu, poljoprivredu i prehrambenu industriju - biće među prioritetima nove vlade
  • Samodovoljnost u proizvodnji hrane na Zapadnom Balkanu
  • Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu već ima učeničku zadrugu, a sada i sušaru
  • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?
  • Prva banka semena u Srbiji čuva stare sorte od zaborava i klimatskih promena

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

  • Mit je da EU "hrani svet", ali je istina da "jede" eko sistem
  • Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO "konoplje" na najvećoj plantaži u Evropi
  • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
  • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
  • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

  • SAD: Herbicid glifosat u 80 odsto uzoraka urina
  • Preminuo Dejvid Benet (57) kome je presađeno genetski modifikovano srce svinje (VIDEO)
  • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
  • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
  • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

  • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
  • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
  • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
  • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

  • In memoriam: Arpad Pustaji (1930-2021)
  • Argentinsko loše seme
  • Seme pobune
  • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
  • Rat za seme
  • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html