Srbija bez GMO - Marš protiv Monsanta, Beograd 2017

Srbija bez GMO - Marš protiv Monsanta, Beograd 2017

Društvo srpskih domaćina je 5. februara 2013. godine usvojilo Deklaraciju o GMO, čiji je autor prof. dr Miladin M. Ševarlić.

U skladu sa usvojenom Deklaracijom o GMO i povodom "Marša protiv Monsanta" - koji se treće subote u maju organizuje svake godine širom sveta, Društvo srpskih domaćina, u saradnji sa Udruženjem građana "Ko nam truje decu" i drugim nevladinim i nestranačkim organizacijama, u subotu 20. maja sa početkom u 11 časova na Trgu republike u Beogradu organizuje javni skup u pokretu pod nazivom "Srbija bez GMO".

SRBIJA BEZ GMO - MARŠ PROTIV MONSANTA, KRAGUJEVAC 2017

Na skupu "Srbija bez GMO" uputićemo sledeće poruke:

  • Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!
  • I naša deca imaju pravo da se hrane zdravo!
  • Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!
  • Ono što nam je ’99-te "darivao" NATO, danas nam na "tanjiru" nudi Monsanto!

Javni skup u pokretu za "Srbija bez GMO" održaće se u dva dela.

DEKLARACIJA O GMO I PROIZVODIMA OD GMO

Miting "za Srbiju bez GMO" na Trgu republike, sa početkom u 11 časova i sledećim programom i učesnicima:

  1. Otvaranje mitinga - moderator Miša Ćirić.
  2. Pesma "Zdrava hrana za zdravu decu" - pesnik Ljubivoje Ršumović koji će posle recitovanja pesme potpisivati svoje knjige deci i roditeljima (ukoliko budu doneli knjige na potpisivanje).
  3. Polaganje Dečije zakletve za očuvanje čovekove i prirodne sredine, po tekstu iz 1914. godine - čita pesnikinja Ljiljana Bralović.
  4. Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji! - prof. dr Miladin M. Ševarlić, autor teksta Prve deklaracije o GMO, koju su jednoglasno usvojili odbornici Skupštini grada Čačka, na sednici 30. januara 2013. godine. Tekst ove Deklaracije, uključujući i tekst druge deklaracije koju su sačinili Zeleni Srbije, jednoglasno su usvojili odbornici u skupštinama 135 gradova i opština ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Republici Srbiji (bez podataka za AP Kosovo i Metohiju). Tekst Prve deklaracije protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO, čita moderator skupa Miša Ćirić.
  5. Pesma "Monsanto" - Bora Đorđević Čorba.
  6. "I deca u Srbiji imaju pravo da se hrane zdravo" i porukom "Ako se ne zna ko je "otac", "majka" svih bolesti je hrana u tanjiru" – dr vet. med. Zoran Jovanović, predsednik Udruženja građana "Ko nam truje decu".
  7. Pesma "Zemlja Srbija" - pesnikinja Ljiljana Bralović.
  8. Poruka multinacionalnim GM kompanijama, uvoznicima GMO i proizvoda od GMO i GMO lobistima u Srbiji: "Krajnje je vreme da nam savest proradi i da nam pamet progovori!" - prof. dr Danica Grujičić, predsednica Udruženja "Zdrava Srbija".
  9. Pesma "Srbija" - muška pevačka grupa „Drina“ iz Mačve.
  10. Poruka genetičara: "Sačuvajmo srpsku hranu u svom tarinju" - prof. dr Miodrag Dimitrijević
  11. Splet gradskih pesama - ženski anasmbl "Gledanice" uz pratnju Ratislava Blagojevića sa harmonikom.
  12. "Ko predaje/prodaje srpsko tržište hrane od pet milijardi evra?" - ekonomista Dragan Radović
  13. Aforizmi Boška Marinkovića
  14. "Kako da Srbija o(p)stane bez GMO" - Milica Vojić-Marković

Porodična šetnja "Referendum za Srbiju bez GMO" - ulicama Kolarčeva, Terazije, Trg Nikole Pašića, Takovska, Kneza Miloša i Nemanjina.

  1. Od Trga republike do Narodne skupštine Republike Srbije, sa čitanjem krovne Deklaracije o GMO i proizvodima od GMO, koju je autor i narodni poslanik prof. dr Miladin M Ševarlić predao na razmatranje i usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije 5. maja ove godine. Tekst čita moderator Miša Ćirić, a delagacija učesnika protesta predaje zahtev Narodnoj skupštini Republike Srbije da donese Odluku o sprovođenju referenduma sa pitanjem: „Da li ste »ZA« ili »PROTIV« uvoza, gajenja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO na teritoriji Republike Srbije?“, uz pesmu „Ovo je Srbija“ ansambla „Gledanice“ i pratnju Ratislava Blagojevića sa harmonikom.
  2. Od Narodne skupštine do RTS-a i predaja Zahteva za organizovanje TV rasprava na temu: „Da li su GMO i proizvodi od GMO zdravstveno i ekološki bezbedni“, sa porukom učesnika šetnje „Nauka nije zec da se od svakoga plaši, ali nije ni magarac da je svako jaše“ i uz pesmu Ljiljane Bralović „Ovo nije molitva“.
  3. Od RTS-a do Vlade Srbije i predaja Zahteva za utvrđivanje odgovornosti članova Vlade i zaposlenih u državnim institucijama, za neistine o GMO u javnim izjavama i prisustvo GMO i proizvoda od GMO u Srbiji, uz aforizme Boška Marinkovića.

PITANJA PPNS ZA STRUČNI SAVET O GMO

Prateće aktivnosti:

  • Polaganje dečje zakletve po tekstu iz 1914. godine
  • Fotografisanje sa učesnicima skupa "Srbija bez GMO"
  • Prikupljanje priloga za narodnu kuhinju Srba na AP Kosovo i Metohija

Napomena: Na javnom skupu "Srbija bez GMO" zabranjeno je prisustvo učesnika sa maskama na licu i kapuljačama na glavi, sa partijskim zastavama, kao i drugim obeležjima i transparentima kojima se vređa dostojanstvo ljudi, nacija i vera.

Istovremeno sa Beograđanima "marširaće" i Kragujevčani, javni skup u pokretu istog naziva "Srbija bez GMO - Marš protiv Monsanta" zakazan je u Velikom parku za subotu 12. maj od 11 časova i 30 minuta.

Za više informacija o GMO i proizvodima od GMO posetite portal prviprvinaskali.com



DRUŠTVO SRPSKIH DOMAĆINA SAJT, FB STRANA 
UG "KO NAM TRUJE DECU SAJT, FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasih predaka nasoj deci bez GMO 20. maj 2017

Dizajn plakata: Dušica Paunov-Denčić

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html