18. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, 11. 9. 2017.

18. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, 11. 9. 2017.

18. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu


Na sednici održanoj, 11. septembra 2017. godine, članovi Odbora razmatrali su Informaciju o radu Ministarstva za drugi kvartal 2017. godine.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede napomenuo je da Informacija obuhvata period april - jun 2017. godine i da se odnosi na period kada je u nadležnosti Ministarstva bio i resor zaštite životne sredine, te da će na sednici članovima Odbora obrazlagati samo deo Informacije koja se odnosi na resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Stanojević je obrazlažući Informaciju o radu istakao da su u izveštajnom periodu usvojene četiri uredbe i 31 pravilnik, od kojih je najviše u vezi sa sprovođenjem Uredbe o raspodeli i podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, tj. pravilnici za izgradnju i opremanje objekata, za mlade poljoprivrednike, za veterinarsku proizvodnju, ali i Pravilnik o upisu poljoprivrednih gazdinstava, Program mera zaštite zdravlja bilja itd. U oblasti međunarodne saradnje, ostvarena je i značajna bilateralna saradnja sa Narodnom Republikom Kinom, sa kojom je potpisano četiri bilateralna sporazuma, dva bilateralna sporazuma potpisana su sa Švajcarskom Konfederacijom i jedan bilateralni sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o upravljanju slivom reke Drine. Kada je reč o Pregovaračkom poglavlju 13 - ribarstvo, usaglašen je drugi nacrt pregovaračke pozicije, a u vezi sa primenom SSP-a, akcenat je stavljen na uspostavljanje administrativnih kapacitetima u vezi sa IPARD fondovima i osnivanje Nacionalne referentne laboratorije. Ministarstvo je u izveštajnom periodu uzelo učešće i na sajmu poljoprivrede.

Stanojević je dodao da je objavljena i „Zelena knjiga“ za 2016. godinu, da se u saradnji sa italijanskom kompanijom „Ferero“, u narednom periodu očekuje podizanje novih 10 hiljada hektara zasada lešnika, kao i da se očekuje i objavljivanje konkursa za izbor institucija koje će u naredne tri godine raditi na realizaciji voćarske proizvodnje u Srbiji. U izveštajnom periodu isplaćeno je i oko 6,5 milijardi dinara za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, tj. za direktne podsticaje oko 6 miliona, dok je za mere ruralnog razvoja oko 370 miliona dinara.

Nakon diskusije, članovi Odbora su većinom glasova usvojili Informaciju o radu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Odbor je usvojio i Zaključak kojim se zahteva od Uprave za zaštitu bilja da dostavi Informaciju o radu za period od 3. juna 2016. godine do 11. septembra 2017. godine, koja bi bila razmatrana na narednoj sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Sednici Odbora su pored državnog sekretara prisustvovali i Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu i Boban Đurović iz Uprava za veterinu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Marijan Rističević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Vladimir Đurić, Radoslav Cokić, Žarko Bogatinović, Nada Lazić, Veroljub Matić, Radovan Jančić, prof. dr Miladin Ševarlić, Milija Miletić, Ognjen Pantović i Jasmina Obradović. 

VIDEO

Izvor: Narodna skupština Srbije 

PRVI PRVI NA SKALI Miladin M Sevarlic

MILADIN M. ŠEVARLIĆ - BIOGRAFIJA

  • Gulan: Za zadruge 25 miliona evra; Ševarlić: Gde su milioni?
  • Rasturanje PKB - najveće zlo agroprivrede; ’’Branko Gleđa’’ - model pljačkanja zadružnog sektora
  • XV Sednica Odbora za poljoprivredu
  • Susreti sela Srbije: Kukujevci - najuspešnije selo (VIDEO)
  • Prodaja oranica u Srbiji strancima - EU neokolonijalizam
  • Amandman o biološkoj sigurnosti, o GMO; O Deklaraciji protiv GMO
  • Obraćanje javnosti, 29. jun 2017.
  • Da razvijamo semensku proizvodnju koja nije GMO
  • Dobro Jutro - Jovana&Srđan: Organska hrana u Srbiji
  • Upitnik RTS: Kad Srbija utihne
  • Narodna skupština: Konferencija za novinare, 18. 5. 2017.
  • Deklaracija o GMO i proizvodima od GMO
  • Ako nije dovoljno 135 Deklaracija protiv GMO u Srbiji, idemo na referendum
  • Uticaj agresije NATO-a na agrobiznis u SR Jugoslaviji
  • Sačuvati zadruge i PKB, regresirati dizel gorivo...
  • Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić
  • Srpski seljak živi između dve kletve

DETALJNIJE 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html