Evro-tržište orgomna šansa za domaću, genetski nemodifikovane (non-GMO) soju

Evro-tržište orgomna šansa za domaću, genetski nemodifikovane (non-GMO) soju

SUBOTICA - Vojvođanski poljoprivrednici, zainteresovani za proizvodnju genetski nemodifikovane (Non-GMO) i organske soje, imaju šansu da svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište, ali i da dobiju transfer tehnologija iz zapadnih zemalja.

Ovim povodom, u Subotici je u toku seminar posvećen mogućnostima izvoza organskih proizvoda na tržište Evropske unije, a na kojem učestvuju i predstavnici austrijske asocijacije “Dunav soja”.

Direktorka njihovog regionalnog centra u Novom Sadu Marija Kalentić rekla je da je poljoprivrednicima otvoren poziv za učešće u partnerstvima u Vojvodini, a koje treba da omogući povezivanje domaćih proizvođača organske soje i drugih useva sa kupcima iz Švajcarske, Austrije i Nemačke.

“To su dugogodišnji ugovori za stabilna strana tržišta i proizvodnja po organskim standardnima kvaliteta, sa jedne strane, a sa druge strane prenos najnovijih tehnologija proizvodnje, gde je organska proizvodnja savremena, bez puno učešća ljudskog rada, sa savremenim mašinama” – rekla je Kalentić novinarima.

Eksperti iz inostranstva, prema njenim rečima, su prisutni na seminaru u Subotici, gde će se zadržati nekoliko dana i obići nekoliko organskih proizvođača gde će se upoznati sa trenutnim stanjem i razmotriti mogućnosti unapređenja proizvodnje organskih ratarskih kultura.

Upitana o mogućnostima plasmana na evropsko tržište, Kalentić je rekla da je ogromno tržište na raspolaganju za Non-GMO soju i organsku soju, koja se upotrebljava kao stočna hrana u organskoj proizvodnji mesa i prerađevina, a koja se trenutno uvozi iz Kine i Indije.

“Evropa želi da se preorijentiše na domaće proizvođače. To je ogromna šansa za tržište Srbije” - rekla je Kalentić i navela da samo Švajcarskoj trenutno nedostaje 6.000 tona organski sertifikovane soje.

Izvor: Tanjug  


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)   

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari