Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Akcije

08.09.2017

Dan pešačenja u Srbiji - 16. septembar

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

REPUBLIČKA AKCIJA "DAN PEŠAČENJA U SRBIJI", 2017. GODINE

Na osnovu rezultata sprovođenja trogodišnjeg programa "Pešačenje i planinarenje" uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Upravni odbor Planinarskog saveza Srbije (PSS) usvojio je odluku da se u program za 2017. godinu uvrsti zajednička akcija "Dan pešačenja u Srbiji". Za pokretanje akcije odabran je datum 16. septembar 2017. Akcija je upisana u zvanični Kalendar akcija Republičkog saveza za 2017. godinu.

Dopis Planinarskog saveza Srbije

PEŠAČENJE

Šta je pešačenje? Šetnja, reći će neko, što nije tačno. Možda je to hodanje? To je delimično tačno, ali nedorečeno. Hodanje je samo radnja kada ste možda u šetnji ili odlazite u kupovinu.

Pešačenje se zatim povezuje sa kretanjem, što je ustvari proces koji se odvija kroz hodanje kao radnju. Kretanje jeste primereno svakom živom biću i i prirodi uopšte, prema tome i čoveku. Međutim, pešačenje u pravnom smislu je poseban izbor, posebna odluka i filozofija ispunjavanja životnog programa svakog čoveka koji želi dapešačeći, tj. krećući se usporeno, nasuprot današnjem brzom vremenu i brzom transportu, upoznaje različite krajeve i ljude, ispunjavajući misiju hoodoljublja, prijateljstva, poštovanja i čuvanja njihovog prirodnog i stvorenog nasleđa. Pri tome, oni koji su odabrali pešačenje kao deo životnog programa obogaćuju sebe u višeznačnom obrazovnom, kulturnom, fizičkom i pre svega humanom smislu.

Kada se izuzmu dosadašnja viševekovna hodočašća ili prinudna putovanja pešice, pešačenje je danas posalo kulturni pokret odlaska u priprodu ili druge urbane predele. U velikom broju država Evrope i sveta već decenijama postoje organizovana udruženja koja svoje aktivnosti i interesovanja sprovode nešačeći. U Srbiji je to Planinarski savez Srbije.

Planinarski savez Srbije član je Evropske pešačke asocijacije (ERA od 2007. godine). Pored PSS u svojim rekreativnim i specifičnim aktivnostima pešačenje upražnjavaju i druga rekreativna udruženja (Sport za sve, izviđači, izletnici i građani).

Planinarski savez Srbije je granski savez Ministarstva omladine i sporta i svojim aktivnostima i organizacionim kapacitetima nametnuo se kao jedan od nosilaca razvoja rekreativnog sporta. „Program razvoja zdravih stilova života u Srbiji kroz pešačenje i planinarenje“ koji je na inicijativu Ministarstva pokrenuo Planinarski savez Srbije, predstavlja početak širokog programa nacionalnog obuhvata, koji će pešačenje i planinarenje približiti građanima i omogućiti da se svi zainteresovani lako uključe u ove zdrave korisne i zabavne aktivnosti.

Na evropskom nivou 1969. godine u Nemačkoj je osnovana Evropska pešačka asocijacija (Europian Rambler’s Association) koja je do sada okupila 58 organizacija iz 28 država, sa više od 6 miliona članova.

EVROPSKI PEŠAČKI PUTEVI KROZ SRBIJU

PEŠAČENJE I ZDRAVLJE

Evropska iskustva

Statistika (Eurobarometar) u EU za 2013. godinu pokazuje da:

 • 59% građana nikada ili vrlo retko vežba ili upražnjava sport jedanput Nedeljno
 • 42% nikada ne vežba ili se bavi sportom
 • 74% nisu članovi nijednog kluba, učestvujući u sportu i fizičkim aktivnostima

Zbog toga je Evropska komisija pokrenula novu inicijativu da preokrene ovaj trend, podigne svest i promoviše sport i fizičke aktivnosti kroz organizovanje manifestacije – EVROPSKA NEDELJA SPORTA (EWoS). Sveobuhvatna tema EVOS-a je "BE ACTIVE" – "BUDI AKTIVAN".

Takvi događaji, evropski i nacionalni, održavaju se svake godine u drugoj sedmici septembra sa ciljem da ohrabri građane i olakša učešće u sportu i fizičkim aktivnostima.

Institucije, sportski pokreti, organizacije civilnog društva, privatni sektor, inicijative iz naroda i individualci imaju zajedničku ulogu da inspirišu građane da se više bave sportom i fizičkim aktivnostima. Evropska nedelja sporta će biti kišobran za sve aktivnosti u celoj EU pod istim sloganom i sa istim ciljem.

Stanje u Srbiji

 • U Srbiji, u studiji koju su sproveli Republički zavod za statistiku, Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut", Medicinski fakultet u Beogradu i udruženje građana "Delpas" na uzorku od 1.207 ispitanika, konstatovano je da u proseku sedimo i ležimo 14 časova dnevno. Čime spadamo u izuzetno fizički neaktivnu naciju.
 • 16,9% anketiranih bavi se rekreacijom jednom ili više puta dnevno. Iz ove grupe, samo 6,3% obavlja trening duži od 105 minuta dnevno, a preostalih 10,6% vozi bicikl najmanje pola sata, igra odbojku, pliva...
 • Samo 14% odraslih bavi se teškim fizičkim poslom. Nešto više od trećine (36,7%) je svakodnevno izloženo umerenom fizičkom naporu u koje se računa brzo hodanje, nošenje lakšeg tereta, penjanje stepenicama (minimalno do četvrtog sprata), obavljanje kućnih poslova.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje aktivnosti nedeljno za zdrave 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta fizičke aktivnosti visokog intenziteta. Za bolje rezultate po zdravlje, SZO preporučuje da se poveća fizička aktivnost za zdrave osobe na 300 minuta nedeljno ili na 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno.

Izvor: Pronadji meru

PREDSTAVLJEN LOGO REPUBLIČKE AKCIJE „DAN PEŠAČENJA U SRBIJI“

Detaljnije o programu “Pešačenje i planinarenje”

Prijavljeni klubovi/društva do sada:

 1. Šabac: Psd “Cer”, Psd “Železničar”, Pak “Čivija”
 2. Prokuplje: Psk “Toplica”
 3. Ivanjica: PD “Golija”
 4. Aleksinac: PSK “Brđanka”, PK “Železničar”
 5. Zrenjanin: KP “Zrenjanin”
 6. Valjevo: PK “Povlen”
 7. Trstenik: “PSD “Ljukten”
 8. Smederevo: “PK “Čelik”
 9. Sombor: PD “Dr Radivoj Simonović”
 10. Niš: PK “Železničar”
 11. Negotin: PD “Deli Jovan”
 12. Kladovo: PD “Vrh”
 13. Jagodina: PK “Runolist”
 14. Čajetina: PD “Aleksandar Džavović”
 15. Bosilegrad: SUP “Mladost”
 16. Bela Crkva: PD “Karpati”
 17. Boljevac: PK “Šiljak”
 18. Novi Sad: PSD “Železničar”
 19. Loznica: PK “Gučevo”
 20. Sokobanja: Pk “Ozren”
 21. Leskovac: PSK “Kukavica”
 22. Beograd: Planinarski savez Beograda, PSK “Avala”,PSK “Pobeda”, Pk “Železničar”, PD “PTT”, PK “Balkan”, PK “J. Pančić- Policajac”
 23. Kraljevo: PSD “Gvozdac”, PSK “Železničar”
 24. Priboj: ŽTP “Ljeskovac”
 25. Subotica: ŽPK “Spartak”
 26. Kragujevac
PLANINARSKI SAVEZ SRBIJE SAJT, FB STRANA


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar