Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Akcije

29.01.2020

Udruženja novinara uz Kragujevačke novine

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

PPNS - KG VODIČ: KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCUNeizvestan opstanak „Kragujevačkih“: Nismo imali šansu da budemo sufinansirani

Nedeljnik „Kragujevačke“, prvi put od osnivanja 2009. godine, nije se pojavio na kioscima. Zaposleni nisu primili plate od septembra prošle godine, zbog čega novinari odlaze. Glavni razlog je, navode, što nisu imali šansu da dobiju novac na konkursima za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Kragujevačke“ Miroslav Jovanović za Udruženje novinara Srbije (UNS) potvrdio je da je račun ovog lista blokiran zbog naplate potraživanja jednog bivšeg zaposlenog, ali da to nije glavni razlog zbog čega „Kragujevačke“ juče nisu bile dostupne čitaocima.

„Grad Kragujevac nije raspisao niti jedan konkurs za sufinansiranje medijskog sadržaja. Ne samo mi, nego i ostali mediju u gradu nisu imali šansu da konkurišu. Samostalno finansiranje nije dovoljno da bi se novine izdržavale“, rekao je UNS-u Jovanović i dodaje i da je zarada od reklami „utanjila“. „Nismo podobni“, ističe Jovanović.

Redakcija lista „Kragujevačke“ je saopštila da ovaj list nije imao šansu da dobije deo budžetskih sredstava zato što Grad Kragujevac, od usvajanja Zakona o javnom informisanju, nije raspisao niti jedan medijski konkurs, iako je u svim budžetima bilansiran novac za ove namene.

Dodaju i da „’Kragujevačke’ nisu ’prošle’ ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman ’politički nepodobnih novina’“.

Inače, u odluci o budžetu Grada Kragujevca za 2020. godinu navodi se da je deset miliona dinara opredeljeno „za ostvarivanje i unapređenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja“.

Na pitanje da li je taj novac u budžetu namenjen ovogodišnjem medijskom konkursima i kada će on biti raspisan gradonačelnik Grada Kragujevca Radomir Nikolić UNS-u nije odgovorio.

Podsetimo, Grad Kragujevac od uvođenja projektnog sufinansiranja medija, 2015. godine, za medijske projekte nije izdvajao niti jedan dinar. Jedina medijska kuća koja se iz budžeta finansira, posle poništene privatizacije 2017. godine, je Radio-televizija Kragujevac.

Nikolić je UNS-u prošle godine rekao da Grad Kragujevac planira u 2019. godini da izdvoji osam miliona dinara za konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, kako je i budžetom predviđeno. Međutim, konkurs prošle godine nije raspisan.

Inače, Grad Kragujevac jedan je od 13 lokalnih samouprava koje prošle godine nisu raspisale konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

Novinari napustili list, novine ubuduće dvonedeljne

Urednik lista „Kragujevačke“ Jovanović za UNS kaže da novinari ovog lista od septembra prošle godine nisu primili plate, koje su i ranije bile „sitne“.

„Sve što je sama firma zarađivala odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa novinarima”, rekao je UNS-u Jovanović.

Na pitanje UNS-a čiju podršku, u ovakvim okolnostima, „Kragujevačke“ imaju Jovanović kaže da je to pre svega „verbalna podrška čitalaca“. „Imamo podršku i od kolega, iako ih je u Kragujevcu, posle gašenja medija, drastično manje“, kaže Jovanović.

„Kragujevačke“ navode i da je nedostatak novca donekle „ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina, a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju“. „Redakciju je napustilo nekoliko novinara, jer oni, jednostavno, od nečega moraju da žive“, navodi u saopštenju redakcija tog lista.

Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, ali i to „nije garancija da će opstati“, jer će se „smanjiti troškovi, istovremeno i prihodi“. Sledeći broj, 30. januara, biće na kioscima.

Podsetimo, ovaj list izlazi od 2009. godine, kada je redakcija tadašnje privatizovane „Svetlosti” dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine – „Kragujevačke”. „Tako su ‘Kragujevačke’ bile pokušaj da se nastavi tradicija ’Svetlosti’, koja bi 2020, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja“, navodi redakcija ovog lista.

J. Pešić
UNS, 24. 1. 2020.


NUNS poziva na solidarnost sa nedeljnikom Kragujevačke

Nezavisno udruženje novinara poziva svoje članove i druge medijske radnike i ljude dobre volje da se pridruze kampanji solidarnosti sa redakcijom nedeljnika Kragujevačke putem sajta Donacije.rs.

Nedeljnik Kragujevačke, koji nastavlja 85 godina dugu tradiciju čuvene Svetlosti, u četvrtak, 23. januara, prvi put se nije pojavio na kioscima. Razlog za to je blokada računa.

Prve novine u Srbiji, Novine Srbske, štampane su 1834. godine u Kragujevcu. Danas, skoro dva veka kasnije, ovom gradu preti da ostane bez lokalnih novina.

Grupa novinara, uz mnogo entuzijazma i ličnih žrtava, uspevala je da poslednjih godina, uprkos rastućim ekonomskim nedaćama i političkim pritiscima, održi list u životu. Još pre pet godina prešli su na minimalne zarade, a od pre nekoliko meseci, isplaćuju im se samo doprinosi.

Novinari i novinarke Kragujevačkih spremni su da nastave da rade pod ovim uslovima kako bi građani Kragujevca i dalje imali pristup informacijama od velikog značaja za njihov život. Ali, rastući dug štampariji, koji je dosegao 2.5 miliona dinara, onemogućava ih da opstanu.

Ne dozvolimo da Kragujevac ostane bez svojih novina!

Telefon za kontakt: 060/3624-007

NUNS, 28. 1. 2020.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar