Dani kragujevačke knjige 2016

Dani kragujevačke knjige 2016

Dani kragujevačke knjige, 2.-5. februar 2016.

"U Kragujevcu najviše volim ljude koji vole svoj grad.
Za 50 godina očekujem da će Kragujevac biti mera Šumadije.
To znači da Šumadija bude najuređenije domaćinstvo Srbije
- a Kragujevac bude njena gostinska soba."
Slobodan Pavićević

Početak februara je vreme za Dane kragujevačke knjige koji se ove godine održavaju četvrti put zaredom. Manifestacija je zamišljena tako da višednevnim raznovrsnim programima prikazuje kragujevačku izdavačku i stvaralačku produkciju u prethodnoj godini - i to onu koja je bibliografski obrađena u Zavičajnom odeljenju naše biblioteke.

Osim podsećanja na zakonsku regulativu kojom se formalizuje obaveza autora i izdavača da primerke dostavljaju nacionalnoj biblioteci i zavičajnim zbirkama, ovim programima želeli smo da probudimo ili gradimo svest javnosti o tome. Da na jedan primereniji, kulturniji i prijatniji način ukažemo na značaj zavičajne kolekcije - koja treba da sadrži sve materijale, knjižne i neknjižne, koji se u i o Kragujevcu objave tokom godine.

Takođe, da govorimo i o tome da zavičajnost podrazumeva i bilo koje izdanje na bilo kojoj tački planete, čiji je autor biografski ili na neki drugi način vezan za naš grad. Manifestacija ne obuhvata samo jednu vrstu stvaralaštva izraženu kroz knjižnu i neknjižnu građu, već i mnogo širi diskurs zavičajnosti - predstavlja zavičajne autore (pojedince i udruženja) koji različitim interesovanjima i hobijima baštine tradiciju i kulturu našeg grada i okoline.

Osnovni element programa je izložba svih izdanja iz prethodne godine koja su u Zavičajnom odeljenju naše biblioteke. U tom smislu, formirali smo stručni žiri koji bira Kragujevačku knjigu godine - ocenjujući najbolju knjigu na osnovu njenih sadržinsko-tematskih dometa, inovativnosti, aktuelnosti, estetskih, naučnih ili umetničkih kvaliteta ili likovno-grafičke opremljenosti.

Pored toga, u okviru višednevne manifestacije prostor za predavanja i promociju svojih izdanja, programa i izložbi ustupamo zavičajnim autorima, izdavačima, udruženjima, sakupljačima i kolekcionarima čiji je zajednički imenilac zavičajnost. Posebno mesto na manifestaciji ima i gost van Kragujevca koji predstavlja stvaralaštvo svog zavičaja.

Svečano otvaranje programa pripada istaknutom kragujevačkom stvaraocu koji prigodnom besedom u čast knjige i stvaralaštva vezanog za nju proglašava Dane kragujevačke knjige otvorenim.

I u ovogodišnjem programu osvrnućemo se na učinak zavičajnog izdavaštva i predstaviti teme, dela i autore čije je stvaralaštvo doprinosilo pulsiranju kulturnog života našeg grada u 2015. godini.

Direktor Narodne biblioteke Mirko Demić je objavio odluku žirija manifestacije da se povelja za Kragujevačku knjigu 2015. dodeli Vidosavu Stevanoviću za „Splin Pariza“.

На конференцији за медије најављени су 4. по реду Дани крагујевачке књиге – 2-5. фебруар.У оквиру ман...

Posted by Narodna Biblioteka Vuk Karadzic on петак 29. јануар 2016.

PROGRAM

Utorak 2. februar

  • 18:00 Svečano otvaranje ‒ Muzički program u izvođenju CZNTK „Abrašević“
  • Beseda ‒ Bole Miloradović, umetnik
  • Pregled kragujevačkog izdavaštva u 2015 ‒ Gordana Vučković
  • Obrazloženje žirija povodom dodele Povelje za najbolju kragujevačku knjigu u 2015 ‒ Tomislav Kenjić
  • Uručenje Povelje ‒ Mirko Demić
  • Monodrama „Na taljigama u večnost“ Vladimira Đorđevića ‒ Zdravko Maletić

Sreda 3. februar

  • 16:00 Stvaralaštvo zavičajnih pisaca u 2015 ‒ Vladimir B. Perić i Nikola Teofilović
  • 17:00 Podsećanje na Dimitrija Nikolajevića ‒ Gordana Jocić, Zoran Petrović i Slavimir Zelenkapić
  • 18:00 Puls kulture 2015 ‒ Topola 
  • 19:00 Srednjovekovna Šumadija – Prezentacija „Viteškog društva“, Marko Grković i Nikola Lazović

Četvrtak 4. februar

  • 16:00 Knjige u trci s vremenom (skeč glumačke grupe) – Sanja Živković
  • Iznenađenje na „Sretenje“ (radionica za decu) ‒ Danijela Stanković Vulićević
  • Literarni program za decu ‒ Krsto Milošević i Goran Joksimović
  • 17:30 „Zacrtati svoj život“ (prezentacija) ‒ Srđan Stamenković
  • Literarni program za decu ‒ Jovan Gajić
  • Muzičko-literarni program za decu ‒ Dragan Kojović Koja i Aleksandar Sretenović
  • 19:00 Udruženje „Biram KG“

Petak 5. februar

  • 16:00 Univerzitet u Kragujevcu ‒ pregled izdavaštva u 2015.
  • 17:00 Zavičajnost u Somboru ‒ Vladimir Jerković, Biblioteka „Karlo Bijelicki“ 
  • 18:00 Portret zavičajnog stvaraoca – Milan Dedinac, predavač Anđela Ognjanović
  • 19:00 Koncert –Veljko Stijepović, kantautor

Programi se održavaju u galerijskom prostoru na Odeljenju za rad sa odraslim korisnicima (visoko prizemlje u Gradskom domu, dr Zorana Đinđića 10). 

dkk 2016

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html