Dani kragujevačke knjige III - program 2015

Dani kragujevačke knjige III - program 2015

Utorak 3. februar
17 časova – Svečano otvaranje

  • Vojislav Spasić, tenor
  • Beseda – Bratislav Milanović, književnik 
  • Odlomak iz Milanovićevog dela – Saša Pilipović, glumac
  • Analiza kragujevačkog izdavaštva u 2014. – Gordana Vučković
  • Obrazloženje žirija povodom dodele Povelje za najbolju kragujevačku knjigu u 2014. – Maja Stanković, istoričar umetnosti
  • Uručenje Povelje – Mirko Demić, direktor (moderator Vesna Lečić Milovanović)

GALERIJA: SVEČANO OTVARANJE

Sreda 4. februar

16-18 časova
UDRUŽENJE PISACA KRAGUJEVCA

Udruženje je nastalo iz Književnog kluba koji je osnovan krajem 1953. godine i ima više od 70 članova. Predsednik Radenko Bjelanović i članovi Udruženja govoriće o izdanjima i promocijama kojima su se protekle godine predstavljali kulturnoj javnosti.
Moderator: Tatjana Janković

18 časova
UDRUŽENJE KRAGUJEVČANA U BEOGRADU

Ovo udruženje je osnovano 1998, i ima više od 800 članova koji se svakog četvrtka okupljaju na raznim promocijama koje se odnose na Kragujevac kao zavičaj. Pored promocija, izložbi, manjih koncerata, predavanja, u UKB se održava i niz programa pod nazivom „Upoznaj Beograd”, kojima mladim Kragujevčanima, koji su u Beograd došli na studije ili nekim drugim poslom, pomažu i daju podršku u snalaženju u novoj sredini.
Moderator: Jasmina Marković

19 časova
FOTO-ZAVIČAJNOST: PREDRAG CILE MIHAJLOVIĆ

Fotograf Narodnog muzeja u Kragujevcu, likovni umetnik fotografije ULUPUDS-a (od 1998) i majstor fotografije Foto saveza Jugoslavije (od 1995).
Moderator: Boško Protić

GALERIJA: DRUGI DAN 

Četvrtak 5. februa

16 časova
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR I CENTAR ZA NEGOVANJE TRADICIONALNE KULTURE "ABRAŠEVIĆ"

Predstavljaju se članovi književnih klubova koji imaju sasvim različite umetničke izraze: modernost, koju neguje SKC i tradicionalizam, koji gaji "Abrašević".

17 časova
"ABISINIJA – KRAGUJEVAČKA ATLANTIDA" Slobodana Lazića

Nakon predstavljanja na prošlogodišnjim Danima kragujevačke knjige, u okviru elektronske zavičajnosti, na svet je izašla fotomonografija koja kroz fotografije i komentare govori o prigradskom kragujevačkom naselju iščezlom pre 50 godina, kada je na tom mestu izrasla Fabrika automobila.

18 časova
ŠUMADIJSKA ZAVIČAJNOST – TOPOLA

Ivica Radivojević (Biblioteka „Radoje Domanović“) i Igor Petrović (Kulturni centar) predstaviće izdanja, teme i autore svog zavičaja. Topola baštini tragove o značajnim ljudima i događajima iz kulturno-istorijske prošlosti Srbije, a i savremeni autori daju pečat svom zavičaju, čak i na udaljenim meridijanima.

19 časova
PORTRET KOLEKCIONARA – ZVONKO MARKOVIĆ

Poznati kragujevački advokat predstaviće svoju kolekciju ordenja, među njima zbirku Belih orlova, Karađorđevu zvezdu I-V reda, Svetog Save i Crvenog krsta, Orden Jugoslovenske Krune itd.

GALERIJA: TREĆI DAN  

Petak 6. februa

16 časova
ISTORIJSKI ARHIV ŠUMADIJE

O bogatoj izdavačkoj produkciji ove ustanove govoriće Boriša Radovanović, arhivski savetnik i MA Predrag Ilić, direktor Arhiva.
Moderator: Gordana Vučković

17 časova
ZAVIČAJNOST OBRENOVCA
O tome kako kolege iz obrenovačke biblioteke „Vlada Aksentijević“ neguju zavičajnost govoriće Ivana Janošević, direktor ove ustanove.

18 časova
IZDAVAŠTVO FAKULTETA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU
Predstavljanje dva tematska zbornika:

„Planinsko ostrvo Šumadije“ - prof. dr Aleksandra Janković, predsednik Saveta Univerziteta u Kragujevcu i profesor Fakulteta inženjerskih nauka i prof. Vidan Papić, prorektor za umetnost, kulturu, izdavaštvo i vizuelizaciju Univerziteta u Kragujevcu i profesor Filološko-umetničkog fakulteta

„Stanje i perspektive ekonomskog razvoja grada Kragujevca“ - prof. dr Nenad Stanišić, prodekan i profesor Ekonomskog fakulteta

19 časova
PORTRET KRAGUJEVAČKOG STVARAOCA – STANISLAV KRAKOV

Stanislav Krakov, Kragujevčanin poljskog porekla - zbog naklonjenosti četnicima i aktivnom učešću u vladi generala Milana Nedića (rođenog ujaka) posle Drugog svetskog rata skrajnut je (ili izbrisan) kao da nikada nije postojao. U nekoj vrsti testamenta, u uvodnoj reči za autobiografiju, Stanislav Krakov sebe naziva „putujućom tragedijom”, a do toga nas je, smatra on, doveo Zapad svojim nerazumevanjem i nepoznavanjem.
„Na svojoj koži sam osetio i uvideo”, zapisao je, „da mali narodi na Balkanu samo vade kestenje iz vatre za velike sile. Lako se opijaju nacionalizmom, a ne primećuju da nestaju kao ljudi”.
Predavač Mirko Demić

GALERIJA: ČETVRTI DAN 

FB DOGAĐAJ

PRILOZI RTK

31. januar



2. februar



4. februar



5. februar



7. februar



NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html