Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

16.11.2017

Gradska uprava: Ana Frank - istorija za sadašnjost

Prvi Prvi na Skali
http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/rs-lat https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Nakon otkazivanja otvaranja izložbe iz tehničkih razloga u Spomen-muzeju "21. oktobar", postavka "Ana Frank - istorija za sadašnjost" predstavljena je 15. novembra u svečanom salonu Gradske uprave. Izložba će biti otvorena do 23. novembra, radnim danima i vikendom od 8 do 18 časovu. Ulaz je besplatan.

Ova putujuća izložba do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju je došla u sklopu projekta "Historija. Istorija. Povijest. – lekcije za sadašnjost", koji edukativna debatna mreža "Otvorena komunikacija" sprovodi pod pokroviteljstvom Kuće Ane Frank iz Holandije. Prvo predstavljanje imala je u Beogradu aprila prošle godine.

Kroz 32 panoa, izložba donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu. Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici-vodiči. Trening za vršnjačke vodiče kroz izložbu održan je u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji, a vodili su ga licencirani treneri Otvorene komunikacije. Obučeni učenici Druge kragujevačke gimnazije sprovodiće zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola kroz izložbu tokom njenog gostovanja u Kragujevcu.

Originalnoj postavci pridruženo je sedam lokalnih panela, kreiranih u okviru projekta "Historija. Istorija. Povijest" prema originalnoj metodologiji koju je patentirala Kuća Ane Frank. Na panelima su predstavljena istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Njih je, u saradnji sa Otvorenom komunikacijom, priredio projektni tim iz Srbije: Jelena Đureinović, Bojana Golubović i Ivan Karadarević. Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika.

Izložba je pre Kragujevca uspešno predstavljena u Bečeju, gde ju je video više od 2.200 ljudi, a posle boravka u srcu Šumadije nastavlja putovanje kroz gradove Srbije.

Kontakt osoba za zakazivanje grupnih poseta je profesor Ivan Karadarević (yullunga@yahoo.com).

PRILOG RTKOTVORENA KOMUNIKACIJA SAJT, FB STRANA, TVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar