Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

12.11.2016

Jianan Tian u Kragujevcu - sa puta blistave karijere

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

U ciklus koncerata u okviru koncertne sezone Konvivium Muzikum 16/17, kragujevačkoj publici se u novembru predstavila mlada umetnica iz Kine - Jianan Tian, student harmonike i kompozicije u Pekingu. Dobitnica je najvećih međunarodnih nagrada koje su po prvi put ušle u muzičko kulturno nasleđe Kine, na osnovu čega je nagrađena nagradom Ministarstva kulture Kine.

Koncert održan 9. novembra u sali Prve kragujevačke gimnazije, Jianan Tian započela je delom J. S. Baha - Preludijum i fuga fis-mol i duboko osmišljenim baroknim stilom zaokupila je pažnju publike. Spajajući dve različite epohe, jezgrovito, ali muzički izuzetno proživljeno, odsvirala je "Igru piskova (jezičaka)" od M. Linberga.

Treći stav sonate Semjuela Barbera inspirisao je ovu mladu umetnicu da u svoju interpretaciju unese elemente šarmantnog poigravanja sa ovom kompozicijom. Kroz izvođenje sonata za klavir Igora Stravinskog (I i III stav) mogli smo da sagledamo jaku intelektualnu snagu i tehničku izražajnost koje krase J. Tian. Delo "Autoput za jednog" kompozitorke A. Holski, sjajnim zvučnim efektima pružilo je Jianan Tian mogućnost da iskaže sve efekte koje ovaj instrument u eksperimentalnoj muzici poseduje. Publika je ovo izvođenje nagradila ogromnim aplauzom. L. Berio - Sekvenca VIII je još jedna kompozicija kroz koju je pokazala sa kojom sigurnošću umetnika dopire do svih tonskih nijansiranja koja sa lakoćom vezuje sa bravuroznim odsecima. U Barkaroli Sergeja Rahmanjinova, zahvaljujući njenim fantastičnim vladanjem registrima, dočarala nam je svu bajkovitost ovog dela.

Nacionalnom muzikom kompozitora B. Juankaia "Priče iz drevnih zemalja Jan i Zao" završila je ovo umetničko veče koje će Kragujevčani pamtiti. Hromatska etida Moškovskog izvedena na bis još jednom nas je uverila da je Jianan Tian na putu blistave umetničke karijere.

V. Vasiljević
 

GALERIJA PPNS


PROGRAM SEZONE

PRVI PRVI NA SKALI Konvivium muzikum 16-17 insert 

CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar