Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

14.02.2017

Knjaževsko-srpski teatar: Statueta Renati Ulmanski, Prsten Marini Stojanović

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu "Joakim Vujić" za 2017. godinu glumici Renati Ulmanski.

Žiri za dodelu Statuete u sastavu: mr Vojo Lučić direktor Knjaževsko-srpskog teatra, pozorišni kritičar Željko Jovanović, dramaturg Marija Soldatović i glumci Ivana Nedeljković i Čedomir Štajn jednoglasno je doneo odluku kojom se Statueta dodeljuje poznatoj srpskoj glumici Renati Ulmanski.

Žiri u obrazloženju ove odluke kaže:

“Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom.Svojim dugogodišnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.“

Statueta se svake godine (od 1985.) za Dan teatra - Sretenje svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. 

Prsten sa likom Joakima Vujića, dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu glumici Marini Stojanović.

Obrazloženje

Marina Stojanović je glumica koja se odlikuje odanošću glumačkoj profesiji i svom pozorištu na čijim daskama duže od trideset godina, zajedno sa svojim kolegama, stvara magiju pozorišne umetnosti. Ona je glumica koju bi svako pozorište želelo da ima, autentična i posvećena na sceni bez obzira da li je kraljica, sobarica, otkačena baka, nesrećna devojka iz irske provincije, gospođa ministarka ili bravurozni Šekspirov PUK.

Godišnja nagrada dodeljuje se Miodragu Pejković za ulogu Kir Janje u predstavi Jovana Sterije Popović "Kir Janja" (režija Dragana Varagić).

Obrazloženje

U ulozi Kir Janje Miodrag Pejković je dokazao svoju glumačku zrelost, kao i otvorenost za moderno čitanje i inscenaciju jednog od najznačajnijih Sterijinih dela. Vođen veštom rediteljskom, ali i glumačkom rukom Dragane Varagić uspeo je da nam prenese višeslojnost lika Kir Janje. Svojom glumačkom harizmom i osobenošću koja dopire do svakog gledaoca Pejković je potvrdio da spada u malu grupu srpskih glumaca koji mogu izneti jedan od najznačajnijih likova srpske dramaturgije, što Kir Janja zasigurno jeste.

Godišnja nagrada pripada i Ani Todorović, za ulogu Hermije u predstavi "San letnje noći" Vilijama Šekspira (u režiji Pjer Valter Polica).

Obrazloženje

Ana je ulogu Hermije odigrala veštim i preciznim glumački sredstvima, a u prvom planu njene igre, kao i njenog glumačkog delovanja uopšte, bila je posvećenost predstavi kao kolektivnom činu.

Godišnja nagrada za 2016. godinu dodeljuje se i inspicijentu Radi Jovanović.

Knjaževsko-srpski teatar će svoju godišnjicu, 15. februara 2017. godine obležiti premijerom predstave "Ujka Vanja" Anotna Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića. 

REPERTOAR KST

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar