Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

02.04.2017

Kragujevčanka donela nagradu Nacionalnoj geografiji

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

Kragujevčanka Marija Đoković autor je foto-eseja o rudarkama u Srbiji koji je srpskom izdanju časopisa "Nacionalna geografija" (NGS) doneo nagradu za najbolju lokalnu produkciju (Best edit) u martu ove godine, a u konkurenciji svih međunarodnih redakcija ovog magazina (ima ih 40).

Serijal dokumentarnih fotografija "Rudarke" Marijin je master rad na Fakultetu dramskih umetnosti. Ovo je bio njen prvi angažman za NGS, a posetiocima portala PPNS prenosi utiske - KAKO JE BILO pri stvaranju fotografija koje je potrajalo šest meseci.

Đoković: Iskustvo rada na fotografijama bilo je veoma naporno u smislu organizacije, ali i neobično važno za mene u profesionalnom i privatnom smislu. Putovala sam sama, ali zahvaljujući tim divnim i gostoljubivim ljudima nikada nisam bila usamljena. Želim da verujem da sam ovim fotografijama učinila nešto pozitivno za njih i uspela da se dotaknem jedne ozbiljne društvene teme, ali na vedriji način, koji bi nam svima ostavio osećaj nade.

U galeriji portala PPNS možete da se upoznate sa delom foto-radova i vedrim, dostojanstvenim junakinjama koje je Marija snimila, a autorka nam ih predstavlja i u par rečenica.

Đoković: Rudarke su obrazovane, rade kao inženjerke, geolozi, nadzornice... Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika, premda ne učestvuju u teškom fizičkom radu. Fotografije su koncipirane kao njihovi portreti u radnom okruženju, koje je toliko surovo i grubo da je sama pojava žene izrazit kontrast. Fotografije su nastale u Boru, Senjskom Rudniku, Resavici i u rudniku na planini Rudnik kod Gornjeg Milanovca.

Marija je u rodnom gradu završila Prvu kragujevačku gimnaziju. Diplomirala je 2014. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za filmsku i televizijsku kameru.

Prvom samostalnom izložbom "Karaševci", takođe serijom fotografija, Marija se predstavila u Malom likovnom salonu Narodnog muzeja u februaru prošle godine. Radove takođe možete da pogledate u e-"galerijskom prostoru" portala PPNS.

Radila je kao zvanični fotograf TV-serije "Čizmaši" (RTS) u režiji Dejana Zečevića.

Dobitnik je nagrade povodom 50 godina postojanja Dvorane kulturnog centra Beograda za kratki eksperimentalno-dokumentarni film "Pogled iz mraka".


GALERIJE PPNS 

MARIJA ĐOKOVIĆ INSTAGRAM


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar