Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Kako je bilo

19.12.2016

Održan prvi Šumadijski internacionalni filmski festival

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

Proteklog vikenda u Kragujevcu održan je prvi Šumadijski internacionalni filmski festival, a Nagradu publike grada Kragujevca osvojio je dugometražni film crnogorsko-srpske koprodukcije Igla ispod praga, debitantsko rediteljsko ostvarenje Ivana Marinovića.

Ista nagrada u konkurenciji kratkometražnog filma pripala je naslovu Pogledi zatvorenih očiju rediteljke Dore Filipović.

Tokom četiri festivalska dana kragujevačka publika je imala prilike da vidi neka od najboljih i najautentičnijih dela mladih evropskih filmskih stvaralaca. Ukupno 10 naslova u dugometražnom programu, među kojima i tri domaća filma, kao i osam filmova kratkog metra iz Srbije.

Pored samih filmova, festival je imao i bogat propratni sadržaj. Gledaoci su nakon projekcija razgovarali sa autorima, održan je i okrugli sto na temu "Zašto se baviti filmom u Srbiji" prilikom koga se razvila intezivna i zanimljiva diskusija između govornika sa filmskih akademija u Srbiji i pretežno mladih ljudi zainteresovanih za kinematografiju.

Festival je koncipiran tako da nema stručni žiri, već je ocenjivanje filmova prepušteno samim gledaocima, ne bi li se na taj način što bolje i jasnije stekao uvid u ukus, senzibilitet i interesovanja šumadijske publike.

Publika je na ovom premijernom izdanju festivala nagradila crnogorsku gorku, crnohumornu komediju Igla ispod praga, a reditelj Ivan Marinović je u obraćanju gledaocima naglasio da mu je ova nagrada posebno draga kao dokaz odličnog prijema filma u središtu Srbije.

Direktor festivala Gordan Matić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je Kragujevac i ovom prilikom dokazao da je grad koji svakako ima potencijal i pre svega publiku za kulturne manifestacije ovog tipa.

Organizacija ŠIFF-a posebnu zahvalnost duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije koji su bili glavni pokrovitelji festivala, koji je sudeći prema poseti, ambijentu i reakciji publike upravo započeo jednu lepu tradiciju. 

ŠIFF FB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar