Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

12.11.2016

Koncerti Kragujevačkog simfonijskog orkestra i Gudača Svetog Đorđa

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html

Koncert Kragujevačkog simfonijskog orkestra zakazan je u holu Druge kragujevačke gimnazije za utorak 15. novembra od 20 časova, u okviru Koncertne sezone 2016, a u organizaciji Muzičkog centra.

Dirigent je Vladimir Milić.

Na programu će se naći dela Mendelsona i Betovena.

Ulaz je slobodan.

Program:

Feliks Mendelson: Hebridi, koncertna uvertira
Ludvig van Betoven: Simfonija br. 8, Ef-dur, op. 93
Allegro vivace e con brio
Allegretto scherzando
Tempo di Menuetto
Allegro vivace

Kragujevački simfonijski orkestar (u osnivanju) jedan je od najznačajnijih umetničkih projekata pokrenutih u Kragujevcu. Ovaj svojevrsni podvig, okupio je profesionalce iz najznačajnijih gradskih institucija za muzičku umetnost, u zajedničkoj težnji da Kragujevac, kao grad u kom je osnovan prvi zvaničan orkestar u Srbiji, napokon dobije simfonijski orkestar. Inicijativa za osnivanje orkestra koji bi bio od regionalnog značaja, potekla je sa Odseka za muzičku umetnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji je i glavni nosilac ovog poduhvata u saradnji sa Muzičkim centrom. Izvođački sastav orkestra čine profesori, saradnici i studenti FILUM-a, članovi gradskog kamernog orkestra Šlezinger, profesori Muzičke škole „dr Miloje Milojević“ – Kragujevac, a po potrebi, i izvođači iz ostalih gradova regiona. Večerašnji premijerni koncert, nadamo se, predstavlja samo početak znatno bogatijeg muzičkog i koncertnog života grada uz kragujevački simfonijski orkestar.

Vladimir Milić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ostvario je više stotina koncerata u Austriji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Francuskoj, kao i u svim republikama bivše Jugoslavije. Nastupao je na značajnim domaćim i međunarodnim festivalima (BEMUS, Mokranjčevi dani, Međunarodna tribina kompozitora, Vagnerov festival, Atinski festival...). Dirigovao je Beogradskom i Zagrebačkom filharmonijom, simfonijskim orkestrima Radio-televizije Srbije i umetničkim ansamblom Vojske Srbije Stanislav Binički, kao i mnogim drugim orkestrima i horovima. Veliki broj video i zvučnih zapisa snimio je za potrebe radio i televizijskih stanica u zemlji i inostranstvu. Sada deluje kao docent za predmet Orkestar na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, dirigent orkestra muzičke škole „Mokranjac“ i umetnički rukovodilac i dirigent kamernog orkestra Mokranjac. Godine 2013. izabran je za šefa dirigenta Gradskog kamernog orkestra Šlezinger.

U bogatom opusu Feliksa Mendelsona (1809-1847) nemačkog kompozitora i dirigenta, značajno mesto ima simfonijska muzika. Koncertna uvertira Hebridi, nastala je 1830. godine, a poznata je i pod nazivom Fingalova pećina. Inspirisana je pećinom na Stafi, ostrvu u arhipelagu Hebridi koji se nalazi kraj zapadne obale Škotske. Galsko ime pećine u prevodu znači „pećina – melodija“, a to ime pećina je dobila zbog izuzetne akustike. Sa svog putovanja po Škotskoj Mendelson je poslao razglednicu svojoj porodici sa uvodnom temom uvertire i napisao: „Da bi shvatili kako su Hebridi izuzetno uticali na mene, šaljem temu koja mi je tamo došla na pamet“. Vode oko Hebrida poznate su kao opasne i olujne, i plovidba njima ume da bude prilično teška. Kroz ovu uvertiru Mendelson dočarava upravo osećaj velike i misteriozne snage okeana koji okružuje ostrva.Osma simfonija nemačkog kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827), jedna je od njegovih najveselijih i najkraćih simfonija. Sam Betoven nazivao ju je „moja mala simfonija u Ef-duru“. Simfonija ima standardna četiri stava, ali bez tradicionalnog laganog stava – što mnogi smatraju najvećom Betovenovom novinom u ovom delu. Nastala je 1812. godine, u ne tako srećnom periodu Betovenovog života, a premijerno je izvedena 1814. godine u Beču. Do kraja života, Betoven je Osmu simfoniju smatrao mnogo uspelijim delom od njegove Sedme simfonije koja je kod publike i kritike bila prilično uspešnija.Anja Lazarević

* * * 

"Osam godišnjih doba" naziv je koncerta Gudača Svetog Đorđa koji će biti organizovan u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u četvrtak 17. novembra od 20 časova. Kao solista nastupa Miloš Petrović - violina. Ulaz je takođe slobodan. 

Program:

A. Vivaldi - Četiri godišnja doba
A. Pjacola - Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a.

Na poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music challenge, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini.

Koncerte Gudača Sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 18 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.

Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha  od baroka do savremene muzike. Redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.

U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima ( Međunarodna tribina kompozitora, BELEF, KOMA, itd.).

Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.

Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, koji je održan u Kolarčevoj zadužbini 15. novembra 2011. godine, proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika.

Gudači Sv. Đorđa su krajem decembra 2011. godine postali partneri projekta Beograd 2020 – evropska prestonica kulture.

Naredne, 2017.godine, Gudači obeležavaju svoj prvi veliki jubilej, 25 godina od osnivanja ansambla (1992-2017).

Pedagoški aspekt umetničkog delovanja ansambla

Značajno je spomenuti pedagoški rad u okviru ansambla, koji je bio dominantan od prvog dana postojanja orkestra. Pre svega kroz rad sa profesorom Ivanovićem, ali i sa najeminentnijim domaćim i stranim umetnicima i pedagozima. Nakon učešća i osvajanja prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine 1996. godine, Gudači otpočinju saradnju sa Dejvidom Takenom, jednim od najvećih svetskih autoriteta i profesorom na Gildhol školi u Londonu. Uz njegovu pomoć, većina članova ansambla odlazi na usavršavanje u London (Marija Špengler, Miloš Petrović, Ljubomir Milanović, Nataša Stanojević, Dragan Đorđević, Maja Milanović i Anita Vučetić). Nakon usavršavanja, vratili su se u Srbiju i nastavili rad u Gudačima sv. Đorđa, kao i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Više generacija mladih umetnika je prošlo kroz Gudače sv. Đorđa. U orkestar su dolazili veoma rano, u toku studija, a kroz profesionalni rad i nastupe sa ovim ansamblom razvili su se u eminentne umetnike koji Srbiju predstavljaju u zemlji i inostranstvu. Iz Gudača su u najbolje evropske orkestre direktno otišli Gordan Trajković-Briselska Filharmonija, Ivana Ćetković-Mančesterska Filharmonija, Ivan Pejić, Milko Jurečić, Oliver Dizdarević i Petar Brčarević-Slovenačka Filharmonija i još mnogo drugih umetnika. Gudače sv. Đorđa danas čine profesori i najuspešniji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Kragujevcu, kao i profesori u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Tokom 20 godina postojanja, Gudači su održali veliki broj koncerata u školama u Beogradu i širom Srbije, izvodeći popularna dela umetničke muzike stranih i domaćih autora.

MUZIČKI CENTAR SAJTFB PROFIL 
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar