Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

27.11.2017

Koncertna sezona 17/18: Kamerni trio

Prvi Prvi na Skali
https://tijana.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html https://www.facebook.com/JazzFestKragujevac/ http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Koncertna sezona "Konvivium muzikum 17/18" nastavlja se u sredu 29. novembra zvucima viole, kontrabasa i klavira. Na sceni Svečane sale Prve kragujevačke gimnazije sa početkom od 20 časova nastupiće kamerni trio koga čine: Dejan Mlađenović (viola), Goran Kostić (kontrabas) i Natalija Mladenović (klavir).

Kragujevačka publika imaće priliku da čuje troje izvanrednih i istaknutih umetnika. Njihove bogate individualne biografije ispunjene su velikim brojem nagrada i priznanja i predanim pedagoškim radom. Svo troje aktivno i veoma uspešno nastupaju u zemlji i inostranstvu kao solisti, kamerni muzičari i u pratnji orkestara. Na polju doprinosa umetničkoj muzici u Srbiji, njihova imena su neizostavna.

Na koncertu u Kragujevcu predstaviće se delima E. Petroviča, LJ. Marić i J. Bramsa.

Koncert se održava u organizaciji Udruženja građana Konvivium muzikum, realizuje uz pomoć Grada Kragujevca, a ulaz je slobodan.

Program:

Emil Petrovič - Rapsodija br. 2 za violu solo
Ljubica Marić - Invokacija za kontrabas i klavir
Johanes Brams - Intermeco A-dur, op.118
Johanes Brams - Trio a-mol, op. 114
Allegro
Adagio
Andante grazioso
Allegro

BIOGRAFIJE

Dejan Mlađenović je rođen u Kraljevu. Diplomirao je 1985. i magistrirao 1988. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sa najvišom ocenom, u klasi prof. Petra Ivanovića. Na „Conservatoire National Superieur de Musique“ u Parizu magistrirao je violu u klasi prof. Žerara Kosea (1990.), a stekao je i zvanje magistra kamerne muzike (1991.) u klasi prof. Žana Mujera. Tokom poslednjih deset godina, održao je više od 150 koncerata kao solista, nastupajući sa mnogim značajnim kamernim ansamblima, simfonijskim orkestrima i poznatim pijanistima u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su „Salle Gaveau“ u Parizu, „Wigmore Hall“ u Londonu, „Hollywell Music Room“ i „Jacqueline du Pré Music Building“ u Oksfordu, sala Čajkovski u Moskvi... Između ostalog, u više navrata je sa poznatim dirigentima izvodio neke od najznačajnijih koncerata za violu nastalih tokom 20. i 21. veka kao što su koncerti Alfreda Šnitkea, Gije Kančelija, Kšištofa Pendereckog, ali i naših kompozitora - Ivane Stefanović, Ivana Jevtića i Vlastimira Trajkovića. Pored aktivne karijere koncertnog soliste, Dejan Mlađenović je redovni profesor viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u čijoj klasi je diplomiralo, magistriralo i svoje doktorske umetničke projekte odbranilo više od četrdeset studenata.

Goran Kostić rođen u Beogradu, a školovao se u Minhenu, gde je još 2005. godine kao stipendista Minhenske filharmonije započeo karijeru orkestarskog muzičara. Nekadašnji je solo kontrabasista Simfonijskog orkestra u Bernu (Švajcarska), Kamernog orkestra u Ingolštatu (Nemačka) i Beogradske filharmonije. Paralelno je aktivan kao jedan od retkih solista na kontrabasu i kamerni muzičar. Često nastupa na vodećim evropskim muzičkim festivalima. Jedini je srpski kontrabasista koji je nastupao kao solista uz pratnju nemačkog profesionalnog orkestra, na tri koncerta i uz sjajne kritike u medijima (Neubrandenbuger Philharmonie, 2012). Prvi je kontrabasista koji je u okviru jednog od najprestižnijih evropskih festivala „Festspiele Mecklenburg- Vorpommern“ održao solistički resital (2011). U Ludvigslustu (Nemačka) mu je 2012. godine ukazana čast pozivom da kao jedini solista na kontrabasu nastupi na koncertu povodom obeležavanja dvestogodišnjice smrti dvorskog kompozitora i najznačajnijeg kontrabasiste 18. veka, Johana Matijasa Špergera. Pored aktivne izvođačke karijere, Goran Kostić se bavi i pedagoškim radom kao vanredni profesor kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Natalija Mladenović je rođena 1973. godine u Samari (Rusija). Od 1985. pohađala je Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu "P. I. Čajkovski" u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski Državni konzervatorijum "Čajkovski", gde je studirala u klasama Larise Dedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspehom. Od iste godine živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu Muzičke Umetnosti se zaposlila 1998. godine, kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente. Magistrirala je u klasi Nevene Popović, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira pod mentorstvom red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu. Nastupala je kao solista sa orkestrima Samarske filharmonije, RTS-a, Umetničkim ansamblom Binički, i dirigentima A. Šurevim, B. Suđićem, D. Vilićem. Sarađivala je sa mnogim istaknutim umetnicima, kao što su: Jovan Kolundžija, Sreten Krstić, Ksenija Janković, Kiril Rodin, Aleksandar Buzlov, Mark Kope, Stefan Popov, Mineo Hajaši, Jurijem Revićem. Angažovana je na Gudačkoj katedri u klasama Marije Špengler i Ivane Aćimoski, sa kojom je imala niz koncerata širom Srbije. Počev od 2001. godine, redovno je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omladine u Beogradu, u disciplinama violina i violončelo. Nastupala je na svim većim festivalima u Srbiji i inostranstvu: Španija, Austrija, Italija, Hrvatska i Crna Gora. Sarađivala je sa mnogim domaćim kompozitorima, a izdvaja se saradnja sa V. Trajkovićem i I. Žebeljan. Izvođenja Natalije Mladenović mogu se čuti na CD-ovima: 100 godina od rođenja Ljubice Marić, autorskom disku Davorina Kempfa i Dela za flautu i klavir I. Jevtića, koji je skoro izdat u Francuskoj i snimljen sa prvim flautistom Orkestra de Pari, Vensanom Luka. Natalija je član tria Donne di Belgrado.

CONVIVIUM MUSICUM SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar