Narodna biblioteka: Programi, januar-jun 2018.

Narodna biblioteka: Programi, januar-jun 2018.

APRIL

Utorak 3. april, 19 časova
Jednodnevna Vaskršnja izložba
Narodna biblioteka

Organizator je Kulturno-istorijski centar "Srpska kruna" iz Kragujevca, udruženje građana koje se bavi očuvanjem nacionalne kulture i organizacijom koncerata, izložbi i promocija srpskog stvaralaštva. U svojim radionicama neguje i čuva od zaborava sve ono što je lepo i dragoceno što se vekovima čuvalo u srpskom narodu i što je deo nacionalnog identiteta.

Vaskršnja izložba je jedna od tradicionalnih manifestacija koje organizuje ovaj centar.

Eksponati će biti izloženi samo u utorak 3. aprila.

Utorak 11. april, 19 časova
Književno veče: Nebom između bedema - Boško Protić
Narodna biblioteka

Učestvuju: Tatjana Janković i autor

O čemu govore zidine tvrđava koje obilazimo? Posmatrajući ih – šta vidimo? Čujemo li tragove vremena uklesane u njih?

Deset priča među koricama knjige "Nebom između bedema" govore o tome šta se vidi i čuje među zidinama Niške tvrđave.

- U više navrata sam dolazio u Niš, ne bih li umolio seni koje obitavaju nad Tvrđavom da mi dometnu novu pripovest, pred svakodnevicom skrivenu. Sa pričama stigoše i sudbine koje sam koricama ove knjige zagrlio. Preostalo ih je bezbroj, i svako ko ume i sme da se zagleda u vedro noćno nebo, naći će tamo novu priču. Onu koja je baš njega čekala da je sazna i spozna, i da mu bude putokaz do njega samog.

Četvrta knjiga Boška Protića objavljena je u ediciji "Skitija" Narodne biblioteke.

Četvrtak 12. april, 17 časova
Izložba "Razmena pogleda" - Dana Izraela u Kragujevcu
Galerija Biblioteke

Četvrtak 12. april, 19 časova
Kongres Srba u Zagrebu 1945. - dr Momčilo Diklić
Galerija Biblioteke

Utorak 17. april
Prokletstvo vidovdanskog hrama: Zagonetka Meštrović – Uroš Tutulić
Galerija Biblioteke

Sreda 18. april, 18 čaosva
Stoglav
Galerija biblioteke

Promocija izdanja Biblioteke nedavno nagrađenog na festivalu "Pazi šta čitaš" u Beogradu.

U fondu stare i retke knjige u Biblioteci nalazi se rukopisna knjižica, koju je prema sačuvanom zapisu, datiranom 15. juna 1743, ispisao jerođakon Joasaf, postrižnik manastira Svetog Vaznesenja Beočina, u Učilištu Petrovaradinskog Šanca, tj. Novog Sada (Petrovaradinski Šanac je naziv za grad Novi Sad do 1748. godine), u vreme prefekta Dionisija Novakovića.

O rukopisu - koji je u vidu fototipskog izdanja objavljen zahvaljujući projektnom finansiranju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije - govoriće mr Dušica Grbić, arheograf savetnik, rukovodilac Odeljenja stare i retke knjige u Biblioteci Matice srpske i autorka naučne studije o ovoj publikaciji i Tomislav Kenjić, koji je original teksta prilagodio savremenom srpskom jeziku.

Fototipsko izdanje „Stoglav iz 1743 – rukopisni priručnik jerođakona Joasafa“ je jedna od tri nagrađene knjige na Festivalu humanistike, kulture i umetnosti „Pazi šta čitaš“ u Beogradu. Izdanje Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" izdvojeno među 1000 naslova i 54 izdavača.

Cilj manifestacije je da se izdvoje, istaknu i promovišu dela koja imaju trajnu vrednost za srpsku kulturu i nauku - što je, veruju u Biblioteci, ovu publikaciju i kvalifikovalo za nagradu Festivala.

Četvrtak 19. april, 19 časova
Jasenovački logor - dr Nikola Nikolić
Galerija Biblioteke

Učestvuju:

  • dr Jovan Pejin, istoričar
  • Dario Mirović, novinar-istraživač
  • Miroslav Damjanović, izdavač
  • Radoman Gluščević, guslar

Organizator: Udruženje pisaca Kragujevca

DO KRAJA MESECA

Ponedeljak 23. april, 19 časova
Kulturno nasleđe Srbije - Dejan Ristić
Galerija Biblioteke

DETALJNIJE

Utorak 24. april, 19 časova
Izložba radova učenika Druge tehničke škole
Galerija Biblioteke

Četvrtak 26. april, 19 časova
Maksimus – Vida Ognjenović
Galerija Biblioteke

Ponedeljak 30. april, 18 časova
Stanica Balkan - Snežana Ćosić
Ogranak u Koloniji

* * *

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

ARHIVA PPNS

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANAJUTJUB 

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html