Noć istraživača III - Kragujevac 2016

Noć istraživača III - Kragujevac 2016

Kragujevac je četvrti po veličini grad u Srbiji i sedište Šumadijskog okruga. Naziv ovog grada izveden je od imena ptice – Kraguj, vrsti jastreba koji je u srednjem veku korišћen za lov, a danas zauzima počasno mesto na gradskom grbu. Čuven po prvoj gimnaziji ikada osnovanoj u Srbiji (1883). Grad izuzetno bogate istorije i u samom centru Srbije svakako je zaslužio da se i u njemu održi sedmi po redu kod nas, a 11. evropska, Noć istraživača sa centralnom temom "Migracije i putevi", a pod sloganom: ISTRAŽIMO, POTRAŽIMO I ZNANJE POKAŽEMO!

Migrirajte do Kragujevca 30. septembra i od 17-22 časova otkrijte raznovrstan naučno-popularni program. Svi sadržaji u Noći istraživača su novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima, ne zahtevaju prethodno stručno obrazovanje, i besplatni. Pružiće se jedinstvena prilika za druženje sa najpoznatijim naučnicima-istraživačima, koji će otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život.

Mesta okupljana: Đački trg i ulica Branka Radičevića.

PROGRAMI U KRAGUJEVCU

Kuće narodnog graditeljstva

Upoznavanje sa predmetima i načinom gradnje šumadijske i moravske kuće iz druge polovine 19. veka kroz dopunjavanje crteža predmetima i elementima gradnje na osnovu priloženog teksta.

S vama je: Milica Tomić

Ikonografija kroz vekove

Kroz radionicu „Ikonografija kroz vekove”, pokušavamo da učesnicima, posebno mladima, približimo srpsku umetnost, i da pojasnimo njen nastanak kroz vekove. Da bi se umetnost bolje razumela i približila ljudima kojima ona nije bliska, na ovaj način smo pokušali da to učinimo. Migriranje, deseljavanje na ove prostore, kao i različiti uticaji na srpsku umetnost i istoriju, na ovaj način će biti približena najmladjima.

Sa vama je: Aleksandra M. Stefanović

Arheološka igraonica

Arheologija je nauka koja izučava materijalne ostatke, tj. sve uočljive tragove ljudskih delatnosti radi upoznavanja njihove sadržine u određenom vremenu i prostoru, kao i njihovog značenja u okruženju. Uobičajeno da se njeno proučavanje vezuje za „starine“, tj. za davnu prošlost, ipak njome je obuhvaćeno vreme od najstarijih materijalnih ostataka pa sve do današnjih dana. Kroz arheološku igraonicu upoznaćete se sa materijalnim ostacima, putovaćete kroz razne civilizacije i potruditi se da ih prepoznate, i pri tom uživate dešifrujući hijeroglife, kopajući, crtajući i obrađujući iskopani materijal.

Sa vama su: Slavica Đorđević, Sanja Sekulić

Umetnost multioriginala

Na ovoj radionici učesnici će se upoznati sa osnovnim tehnikama umnožavanja otisaka, sa uslovima i alatima koji omogućavaju umnožavanje umetničkih dela, kroz kratak istorijat razvoja štamparstva i likovne grafike. U praktičnom delu radionice polaznici će raditi na izradi klišea za visoku štampu koji će biti odštampan.

Sa vama će biti: Novak Novaković (Muzej “Horeum-Margi Ravno” Ćuprija)

Putevima starih Slovena

Na inovativan i kreativan način, upoznavanje sa pravcima i trasama srednjovekovnih migracija slovenskih plemena, i naseljavanjem Balkanskog poluostrva. Obeležavanje na interaktivnoj karti najznačajnijih pravaca i oblasti koje su naselili ili u svojim pohodima dosezali Sloveni na teritoriji čitave Evrope u periodu ranog srednjeg veka.

Sa vama će biti: Miloš Jurišić i Marija Stanković (Narodni muzej u Kragujevcu)

Seobe

Migracije kao nezaobilazan deo istorije Srpskog naroda i njihov uticaj na formiranje Srpske države.
 
Sa vama će biti: Ilija Stepanović („Abrašević“ CZNTK)

Poziv na putovanje

Da li ste ikad pomislili da jedno tako lepo, tanano i krhko biće kao što je leptir može da bude u isto vreme i tako izdržljivo da preleti više od 4500 kilometara? Za pčelu izviđačicu, opstanak njene kolonije zavisi od sposobnosti da pronađe hranu, sakupi je i vrati je u gnezdo, kao i od sposobnosti da prenese ostalim pčelama kako da pronađu hranu. Otkrijte tajnu njenog uspeha! Ostati u budnom stanju i disati ili umreti spavajući je životni problem sa kojim se delfini svakodnevno suočavaju. Šta mislite na koji način delfini prevazilaze ovaj životni izazov? Da li ste znali da slepi miševi gube 0.5 grama na 100 kilometara puta? Upravo iz tog razloga njihova orijentacija mora biti tačna i efikasna obzirom da troše mnogo energije. Kako oni uspevaju u tome, kao i odgovore na ostala pitanja saznajte tokom Noći istraživača u druženju sa nama.

Sa vama će biti: Stefan Marković i Suzana Leković (Prirodno-matematički fakultet)

Magični svet hemije

Spremite se da sa nama putujete kroz magični svet hemije. Prizvaćemo duha iz boce koji može da nas odvede da vidimo zlatnu kišu, vulkan, bengalske vatre, kameleona i morsko dno. Pokazaćemo vam kako slon pere zube, kako da zapalite zelenu vatru i prizovete munje. Putovanje kroz svet hemije je uvek puno iznenadjenja i neverovatnih otkrića. Sa nama ćete osetiti kako se ideje šire i probijaju sve granice.

Sa vama će biti: Aleksandra Minić, Jelena Đurđević Nikolić, Marija Jeremić, Danijela Stojković, Maja Đukić, Jovana Muškinja, Nenad Janković i Marina Ćendić (Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet Kragujevac)

Lutkarska radionica

Mali istrazivači će uživati u predavanju o lutkarstvu, vrste lutaka, o profesiji glumaca lutkara. Imaće priliku da uživo vide lutke iz predstave "Petar Pan" Pozorišta za decu Kragujevac, koje će biti izložene u staklenoj vitrini. Na kraju postavke mali polaznici će imati prilike da svoje znanje primene na lutkarskoj radionici, uz pomoć kreatora lutaka i glumaca iz Pozorišta za decu.

Sa vama će biti: Ana Radovanović, Nevena Brzaković, Dubravka Đorđević, Milica Redžić-Vulević (Pozorište za decu Kragujevac)

Izrada maketa kuća brvnara

Upoznavanje dece sa brvnarskim načinom građenja koji su u Šumadiju preneli majstori “osaćani” iz Bosne. Mališani će biti u prilici da na zanimljiv način, bojenjem rezanjem i lepljenjem delova kuće brvnare, nauče u kakvim su objektima živeli ljudi krajem 18. i početkom 19. veka.

Sa vama će biti: Jelena Munjić (Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac)

Migracija riba

Pogledajte predstavljanje preparata karakterističnih migratornih vrsta riba uz šematski prikaz migracijskih puteva. Istraživači sa Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta predstaviće preparate karakterističnih migratornih vrsta riba koji su deo stalne postavke Akvarijuma. Posetioci će imati priliku da čuju zanimljivu priču o anadromnim i katadromnim vrstama, moruni i jegulji.

Sa vama će biti: Simona Đuretanović i Nataša Radojković (Prirodno-matematički fakultet, Akvarijum)

"Invazivne biljke – nezaustavljivi osvajači"

Invazivne biljne vrste su jedan od najinteresatnijih ekoloških pitanja današnjice. Da li ste upoznati sa pojmom invazivnih vrsta? Da li znate neku invazivnu biljnu vrstu? Da li znate da su mnoge poznate i česte biljke u našoj zemlji poreklom sa drugih kontinenata? Upoznajmo se sa ovim biološkim fenomenom koji je predmet brojnih istraživanja i odgovori se tek očekuju!

Sa vama će biti: Filip Grbović

Zanimljivi ogledi iz elektromagnetizma i optike

Učestvujte u zanimljivim ogledima : Van de Grafov generator; Električni voz; Talasni fenomeni svetlosti; Holograf i Upoznajte Funkcionalnie modele osnovnih Tesliniih patenata: Obrtno magnetno polje; Teslino jaje; Motor jednosmerne struje ; Transformator i prenos električne energije; RLC kola i principi rezonancije; Čujte svoj glas na radiju; Brodić kojim se upravlja bežičnim putem; Teslin transformator

Sa vama će biti: dr Nenad Stevanović, dr Vladimir Marković, Zoran Aleksandrović, Marko Petrović, Lazar Bogićević, Aleksandar Marković, Dalibor Rajković, Ivana Vasiljević, Magdalena Bradić, Milena Živković, Milan Vučinić, Marijana Veljković, Nataša Manojlović (Prirodno- matematički fakultet – Institut za fiziku, Kragujevac)

Viki ćošak

Viki ćošak predstavlja potencijalnu budućnost u sferi edukacije, istraživanja i znanja, jer kroz otvoren pristup nudi svima trenutna saznanja o svemu. Uključite se i naučite kako da postanete član velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu. Obiđite viki punktove i uputite se u pravila pisanja za Vikipediju, slobodnu enciklopediju koja predstavlja najveći udruženi projekat u istoriji čovečanstva, jer je čine milioni članaka na stotinu različitih jezika. Družite se sa naučnicima, ali i kreirajte viki članak, i naučite kako da pomognete da znanje slobodno migrira od vas ka ostatku sveta i kako da doprinesete nečem velikom i značajnom, što potencijalno može da poboljša svet. Hajdemo da zajedno „zamislimo svet u kome je svakoj osobi dostupno celokupno ljudsko znanje”.

SVI UČESNICI U KRAGUJEVCU

Naučni inkubator

Mladi, želite li da se oprobate u ulozi naučnika? Imate ideju, imate možda i plan, želju da uđete u pravu laboratoriju i uživate dok pokušavate da rešite problem? Ako je tako, razmislite malo i pošaljite nam svoj projekat!

Otvaramo veliki konkurs (link ka formularu za prijave) koji će trajati do 15. decembra 2016. Od pristiglih prijava, biramo 5 projekata koji će tokom sledeće godine biti realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica. Uz stručno vođstvo naših iskusnih mentora, u odličnoj atmosferi i dobro opremljenim laboratorijama, седам dana ćete mućkati, pratiti, gledati, meriti, razmišljati, pričati i upoznavati, i na kraju u sledećoj Noći istraživača predstavi svoj rezultat. Kao bonus „filmovaćemo“ vaše putovanje, entuzijazam i iskustvo kao vodič za buduće zanimanje.

Sve detalje, uputstva i prijavu pronađite (to je korak prvi), popunite, posle čega vam ostaje da se nadate najboljem dok mi kritički iščitavamo sve pristigle prijave. Vredi se potruditi, jer će se izabrani družiti i raditi u Petnici sledeće godine!

PODSEĆANJE PPNS

NOĆ ISTRAŽIVAČA SAJT, FB STRANA, TVITER, INSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html