Sajam knjiga Kragujevac 2016

Sajam knjiga Kragujevac 2016

Sajam knjiga Kragujevac 2016 biće održan od 3. do 5. juna na Šumadija sajmu u Kragujevcu.

Sajam će biti otvoren u petak 3. juna u 10 časova, a zvanični sajamski programi počinju istoga dana u 11 časova. Sajamska hala otvorena je do 18 časova svakoga dana, u noj će se predstaviti oko četrdeset izdavača, knjižara i autora iz Srbije i regiona.

Osim uobičajenih sajamski sadržaja posetioce očekuju broje tribine, promocije i druženje sa autorima. Posebni sadržaji biće namenjeni deci školskog uzrasta i ljubiteljima stripa, muzike i književnog stvaralaštva.

Domaćin Sajma knjiga 2016 je književnik Vidosav Stevanović.  

Izlagači mogu da se prijave za učešće na sajmu koristeći onlajn formu. Prijava je informativnog karaktera. Nakon popunjavanja aplikacije kontaktiraće Vas organizator manifestacije.

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", ustanovljena 1886. godine, obeležava vek i po od osnivanja i 170 godina od nastanka Kragujevačkog čitališta. Smotra knjižarstva i izdavaštva - Sajam knjiga Kragujevac 2016, u gradu u kome je 1835. godine donet prvi Ustav moderne Srbije, obeležava i Godinu Univerziteta i knjige nizom programa koji afirmišu institucije visokog školstva, knjigu kao medij, književno stvaralaštvo, knjižarstvo i izdavačku delatnost i njihov značaj za razvoj građanskog društva, nacionalni i kulturni identitet.

MESTO SUSRETA KNJIGE I ČITAOCA

Kada Kragujevčani govore o svom gradu, često i uglavnom koriste sintagme: prva prestonica sa prvom gimnazijom, teatrom i, prema poslednjim istraživanjimaistoričara Dejana Ristića, prvom bibliotekom, kolevka novinarstva i štampe... Kragujevac – prvi u svemu, zavičaj moderne Srbije.

Kragujevac štampanjem Tipografičeskog Objavlenija (1. januara 1834) sa programom rada zvanično postaje kolevka štamparstva u Srbiji. U ovom gradu je od 1834. godine, kada je u Knjažesko-srbskoj knjigopečatnji pod uredništvom Dimitrija Davidovića odštampan prvi broj Novina srbskih u Srbiji, publikovano oko 300 različitih novina i časopisa.

Istorija periodike i štamparstva je sa Dunava skrenula u vode rečice Lepenice, predstavljajući ne samo hronološku dimenziju razvoja štampe i izdavaštva, već i puls obrazovnog, društvenog i političkog bila Srbije u prvoj polovini XIX veka. Iako je period rada štamparije u Kragujevcu bio kratak, veoma je važan kao začetak štamparstva i izdavaštva u Srbiji. Upravo to je jedan od važnijih povoda za održavanje sajma knjiga u Kragujevcu, koji ove godine obeležava i tri značajna jubileja: 170 godina od obrazovanja Kragujevačkog čitališta, 150 godina od ustanovljenja javne biblioteke i 40 godina od osnivanja Univerziteta.

Time nismo iscrpli sve razloge zbog kojih se upuštamo u organizaciju Sajma knjiga u Kragujevcu 2016, rešeni da našem gradu vratimo značaj i mesto koji on zaslužuje na kulturnoj mapi Srbije. Da Kragujevac ponovo bude grad obeležen knjigom!

Dobro nam došli!

Mirko Demić, direktor NB "Vuk Karadžić", Kragujevac

SAJAM KNJIGA SAJT, FB STRANA 



nbvk 150g


AKTUELNO

NARODNA BIBLIOTEKA I PORTAL PPNS

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 

Tribina mali baner 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html