Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) - Kragujevac 2022

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (ŠIFF) - Kragujevac 2022

Sedmi Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma – ŠIF, održava se u Knjaževsko-srpskom teatru od 8. do 11. decembra, pod sloganom "Decembar na ŠIFF-u".

Publika i ove godine može da pogleda najbolje debitantske filmove iz Srbije i inostranstva.

- ŠIFF nam u decembru donosi izvrsnu selekciju savremenog filma. Glavni takmičarski program obuhvatiće dugometražne debitantske filmove, dok će se u revijalnom programu predstaviti filmovi nagrađeni AFIFS nagradom, kao i selekcija kratkog filma "Nacionalna klasa", poručuju organizatori.

Festival će otvoriti film "Stric" (Hrvatska/Srbija), ostvarenje koje je privuklo veliku pažnju u regionu. Internacionalni program čine filmovi "Sestre" (S. Makedonija), "Balur" (Rumunija/Nemačka), "Inventar" (Slovenija), "Poslije zime" (Crna Gora), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine – "Zlatni dečko", "Da li ste videli ovu ženu", "Kristina" i "Trag divljači", politički triler nastao po motivima proze Živojina Pavlovića koji će zatvoriti festival.

ŠIFF je festival koji u fokus stavlja gledaoca – o filmu, sa publikom razgovaraće reditelji Nenad Pavlović, Darko Sinko, Nikola Spasić i Ognjen Janković, kao i glumci, producenti, montažeri filmova koji će biti prikazani.

Na sedmom izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za manjinsku koprodukciju i za montažu. U kategoriji montaže dodeliće se Nacionalna nagrada za najbolje montirani film, kao i Nagrada za životno delo koja će ove godine biti uručena Ljiljani Lani Vukobratović (montirala je neke od kultnih ostvarenja poput "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja"...). Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije.

Posetioci mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama. Master klas montaže će se održati u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 9. decembra od 12:45 časova, gde će o montaži govoriti predavači sa FDU.

Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije "Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1970-1979" biće postavljena od 5. do 11. decembra u Big centru. U istom prostoru, 4. decembra od 12-16 časova biće organizovana i radionica crtanja za najmlađe gde će se najmlađa publika upoznati sa filmskom terminologijom i osobenostima filmskog plakata.

Festival je takmičarskog karaktera, a najbolji film odabraće kragujevačka publika, glasanjem nakon projekcija filmova. Uz podršku Filmskog centra Srbije i ove godine je obezbeđena novčana nagrada za pobednika sedmog ŠIFF-a u visini od 60.000 dinara.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

GLAVNI PROGRAM

I dan: četvrtak 8. decembar

  • 18h Pavle Pavlović, režija Puriša Đorđević / Jugoslavija/ *van takmičarskog programa
  • AFIFS nagrada za životno delo za montažu Ljiljani Lani Vukobratović
  • 20h Stric, režija David Kapac i Andrija Madrešić / Hrvatska / Srbija
  • Svečano otvaranje 7. ŠIFF-a
  • 22h Sestre, režija Dina Duma / Severna Makedonija

II dan; petak 9. decembar

  • 18h Inventar, režija Darko Sinko / Slovenija
  • Razgovor sa rediteljem i ekipom filma
  • 20h Da li ste videli ovu ženu, režija, Dušan Zorić i Matija Gluščević / Srbija / Hrvatska
  • Razgovor sa ekipom filma

III dan: subota 10. decembar

  • 16h Film nagrađen AFIFS nagradom za najbolje montirani film *van takmičarskog programa
  • 18h Poslije zime, režija Ivan Bakrač / Crna Gora
  • Razgovor sa rediteljem i ekipom filma
  • 20 h Zlatni dečko, režija Ognjen Janković / Srbija
  • Razgovor sa rediteljem

IV dan: nedelja 11. decembar

  • 16h Kristina, režija Nikola Spasić / Srbija
  • Razgovor sa rediteljem i ekipom filma
  • 18h Balaur, režija Octav Chelaru/ Rumunija
  • Razgovor sa ekipom filma
  • 20 h Trag divljači, režija Nenad Pavlović / Srbija
  • Razgovor sa rediteljem


PRATEĆI PROGRAM

  • 4. decembar, 12:00-16:00 Radionica crtanja filmskiog plakat za najmlađe, Big centar
  • 5-16. decembar "Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1970-1979", Big centar - Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije nastalih 70-ih godina u Jugoslaviji
  • 9. decembar, 12:45 Master klas montaže, svečana sala Prve kragujevačke gimnazije - predavači sa FDU predstaviće mladima filmsku montažu, kako steći znanja i veštine potrebne da bi postao filmski montažer
Nacionalna klasa - program kratkog filma, Knjaževsko-srpski teatar
  • 8. decembar 17:30 Krotki, režija Jovan Dimoski
  • 9. decembar 15:30 Varnica, Luka Bursać
  • 10. decembar 15:30 Nula, Milica Lee Filipovski
  • 11. decembar 15:30 9-5, režija Maša Šarović
  • 11. decembar, 12:00 Razgovor sa nagrađenima AFIFS nagradom, Knjaževsko-srpski teatar, velika scena. Razgovor sa Ljiljanom Lanom Vukobratović, dobitnicom nagrade za životno delo, montažerkom koja je radila na kultnim filmovima i serijama poput Davitelj protiv davitelja, Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva... Razgovor sa ovogodišnjim dobitnikom nagrade za najbolje montirani film Dejanom Uroševićem (Leto kada sam naučila da letim).

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od sedam festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje "Art kvart". ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, KZM Kragujevac, Big.

ŠIFF SAJTFB STRANAINSTAGRAM 

 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html