Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) 2018

Šumadijski internacionalni filmski festival (ŠIFF) 2018

Uvertira ovogodišnjeg Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala (ŠIFF) napravljena je projekcijom francuskog filma “Makala” u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije 28. novembra.  Pored reditelja filma Emanuela Grasa, nagrađenog na festivalu u Kanu, gosti bili su i An Loren Viguru, ataše za kulturu francuske ambasade, i Branislav Glumac, koordinator na projektima iz oblasti kulture i umetnosti, a ispred Francuskog instituta za kulturu.

Treći ŠIFF će svečano otvoriti pobednik 46. FEST-a, srpski film “Ederlezi Rising”, reditelja Lazara Bodrože, koji predstavlja žanrovski inovativan i hrabar iskorak u domaćoj kinematografiji. Projekcija je zakazana za petak 28. decembar.

Na repertoaru je još jedan nagrađivani film iz Srbije, rezervisan za svečanu završnicu festivala, “Banditi u potrazi za mamom”, a publika će biti u prilici da pogleda i bosansku dramu “Žaba”, reditelja Elmira Jukića, nastalu prema istoimenoj kultnoj predstavi koja se igra već deset godina. Sva tri reditelja biće gosti festivala i publika će imati priliku da sa njima razgovara nakon projekcija filmova.

Iz Austrije stižu najgledaniji film u prethodnoj godini, “Divlji miš” i višestruko nagrađivana drama “Najbolji od svih svetova”. Još jedan naslov koji je osvajao nagrade na festivalima širom sveta jeste izuzetan danski triler “Krivica”.

Veliku Britaniju će predstavljati komedija “Najbolji ortaci” i biografska drama “Srećni princ”. Prvi put na festivalu se prikazuje film iz Grčke, “Zaposlena”, a srpsku premijeru imaće film “Mi, Kojoti”, američko-francuske koprodukcije. Na repertoaru je i francuska drama “Nešto se događa”.

Glavni program festivala u okviru koga je 11 dugometražnih filmova prikazivaće se u Pozorištu za decu, a program kratkog metra „Nacionalna klasa“ sa osam filmova publika će moći da pogleda u Domu omladine tokom dva festivalska dana, u petak i subotu.

Filmovi iz obe takmičarske selekcije biće u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca, koju glasanjem nakon projekcija dodeljuju posetioci festivala. Nakon projekcija domaće kinematografije biće održan razgovor sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa, kao i sa gostima festivala.

Prateći program festivala obuhvatiće radionicu za decu “Mali film”, koju organizuje „Filmkultura“, organizacija za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Radionica je 29. decembra u Dom omladine, na maloj sceni „Slavica Slaja Urošević“ od 11-18 časova. Naši najmlađi sugrađani, uzrasta od 10-12 godina, biće u prilici da na poseban i zabavan način saznaju kako nastaje film i naprave prve korake u sedmoj umetnosti snimajući sopstveni filmić. Prijave za radionicu trajaće do utorka 25. decembra, putem zvanične e-mail adrese festivala: siffkragujevac@gmail.com.

Cena ulaznice za jedan festivalski dan iznosi 200 dinara, a može se kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, sat vremena pre prve projekcije, kao i u kafićima „Oblomov“ i „Tango“, dok je za prateći program ulaz slobodan.

I ove godine Šumadijski internacionalni filmski festival su podržali Filmski centar Srbije i Skupština grada Kragujevca.

Medijski partner ŠIFF-a je portal PRVI PRVI NA SKALI

ŠIFF SAJT, FB STRANA

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html