Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

01.07.2018

Tesla dani 2018 - i u Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/solidarno-za-miroslava-jovanovica.html http://prviprvinaskali.com/galerija/?Gid=373 http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html

Šetne ture u društvu Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, eksperimenti i radionice inspirisane životom i delom ovih naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, zatim izložbe, predavanja, naučni i stručni skupovi, konferencije, deo su ovogodišnjih "Tesla dana".

Tokom čitavog jula 2018. godine biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan - 10. jul, ali i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.

Manifestacija "Tesla dani" ove godine slavi i svoj mali jubilej - pet godina postojanja. Nakon jednog "Tesla dana" koji je Klaster puteva kulture po prvi put organizovao 2014. godine kao otvorenu manifestaciju u deset gradova širom Srbije i kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca, usledili su i 2015. "Tesla dani", a tokom 2016. u okviru manifestacije je obeležen veliki jubilej - 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Od tada je čitav jul u Srbiji u znaku Nikole Tesle.

Manifestacija "Tesla dani" je deo rute "Putevima Tesle kroz Evropu", koja u Srbiji obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina.

Među dosadašnjim prijateljima projekta je i Narodni muzej u Kragujevcu.PROGRAM U KRAGUJEVCU

Izložba modela Teslinih patenata, kao i postera koji opisuju delo Nikole Tesle biće priređena na Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u utorak 10. jula od 19 do 21 čas.

Biće prikazan i film, kratka Teslina biografija, a svi posetioci će moći da uživaju i u muzičkom programu i interaktivnom kvizu. Program realizuju Prirodno-matematički fakultet i Kancelarija za mlade u Kragujevcu.

Posetioci će saznati zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, kako Teslin transformator proizvodi munje, kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala...

Od nekih modela Teslinih patenata posetiocima će se dići kosa na glavi, i to bukvalno, moći će da se "poigraju" brodićem kojim se upravlja bežičnim putem, ali i da nauče po kom principu rade mnogi uređaji, kao i dečje igračke na daljinsko upravljanje.

Između ostalog, na izložbi će moći da se vidi i generator jednosmerne i naizmenične struje, obrtno magnetno polje monofzne struje, obrtno magnetno polje trofazne struje, motor jednosmerne struje, idukcioni motor, transformator i prenos električne energije, RLC kola i princip rezonancije, FM predajnik i prijemnik, ravanske kalemove...

Autor izložbe je dr Nenad Stevanović sa Instituta za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.

O ostalim programima širom Srbije na sajtu organizatora. 

PUTEVIMA TESLE SAJT, FB STRANA


ARHIVA PPNSPRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar