Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Događaji

14.11.2016

Univerzitetska galerija: Dijalozi za Miloradom Pavićem

Prvi Prvi na Skali
http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/o-gmo/hrana-buducnosti-ili-bioterorizam.html http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html

Književno veče posvećeno stvaralaštvu Milorada Pavića biće održano u Univerzitetskoj galeriji u četvrtak 17. novembra od 19 časova. Učestvuju: Jasmina Mihajlović i Dušan Živković.

Jasmina Mihajlović je rođena u Nišu. Pisac je i književni kritičar. Diplomirala je 1987. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu - Grupa za jugoslovenske književnosti i opštu književnost. Od 1987. predavala je književnost u srednjim školama u Beogradu; 1989-1991. saradnik je Instituta za književnost i umetnost u Beogradu na projektu "Srpska književna kritika", a od 1991. do avgusta 1999. bila je direktor Saveta za promovisanje srpske kulture u svetu, pri Svetskoj srpskoj zajednici sa sedištem u Ženevi.

Priređivač je izabranih i sabranih dela Milorada Pavića, njegov je biograf i bibliograf. Od Pavićeve smrti testamentarni je naslednik njegovih autorskih prava i staratelj "Legata Milorada Pavića" čiji je osnivač Skupština grada Beograda.

Dušan Živković je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Diplomirao je, kao prvi u generaciji, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu (dobitnik je "Izuzetne nagrade Univerziteta u Novom Sadu" za postignut uspeh na osnovnim studijama). Magistrirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (bio je najmlađi na promociji doktora nauka, održanoj u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, 8. novembra 2011. godine). Zaposlen je u zvanju vanrednog profesora za užu naučnu oblast Teorijske književne discipline i opšta književnost (trenutno je najmlađi vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu). Objavio je monografiju Otvoreni lavirinti: Eko i Pavić, kao i naučne radove na srpskom, engleskom i slovenačkom jeziku.

Bio je urednik u izdavačkoj kući Koraci i rukovodilac književnog kluba SKC-a u Kragujevcu. Objavio je zbirku pesama Putnici izmišljenog raja (u srpsko-nemačkom izdanju). Na evropskom konkursu poezije, za pesmu "Krik" (ital. - "Il grido"), dobio je nagradu "Diploma di merito" udruženja "Dante Alighieri".

Tekstovi Dušana Živkovića o Miloradu Paviću

 • Islamski izvori u Hazarskom rečniku Milorada Pavića
 • Religija, istorija i fikcija u romanu Unutrašnja strana vetra Milorada Pavića
 • Preobražaji poetičkih i narativnih modela kriminalističkih romana u Imenu ruže Umberta Eka i Hazarskog rečnika Milorada Pavića
 • Značaj Hazarskog rečnika u kontekstu svetske književnosti

KHAZARS SAJT

UNIVERZITETSKA GALERIJA SAJT
UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA SAJT, FB STRANA 
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SAJTFB STRANA

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar