Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement
  • Advertisement

 
 

Događaji

04.11.2017

XXVI Internacionalni festival umetnika harmonike

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/trazi-se-biljana-djoric.html http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://tijana.rs/ https://www.nestalisrbija.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/strane/podrzi-ppns.html


U Kragujevcu se od 6. do 10. novembra održava 26. po redu Internacionalni festival umetnika harmonike u organizaciji Muzičkog centra Ad Libitum, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Kragujevca.

Zadovoljstvo je biti pokrovitelj manifestacije sa tradicijom koja se bliži trećoj deceniji, a veoma značajnoj za kulturnu scenu grada Kragujevca. Festival zbog svog kontinuiranog kvaliteta zaslužuje posebnu pažnju, a našom podrškom pored ostalog želimo da pomognemo i civilni sektor kako bi zajedno učestvovali u kreiranju promišljene kulturne politike grada, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program festivala.

Ova manifestacija okuplja sve ono što svetska scena iznedri tokom prethodne kalndarske godine, tako da uvek možemo da pratimo u kom se smeru razvija savermena akordeonistička scena. Imajući u vidu da je sa 1200 đaka kragujevačka Muzička škola druga po brojnosti u Srbiji posle novosadske “Isidor Bajić“, i da u okviru Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu imamo i Katedru za harmoniku, Internacionalni festival umetnika harmonike ima i edukativni karakter, jer su među učesnicima mladi ali već priznati umetnici i pobednici najjačih svetskih takmičenja, dodao je Bjeletić.

Počeli smo kao Letnja škola harmonike 1988. godine, a u želji da učenicima obogatimo rad koncertima priznatih svetskih umetnika za harmoniku, rodila se ideja za festival, na kome danas, menjajući koncept tokom godina, nastupaju pobednici svih najvećih takmičenja: Svetski trofej, Svetski kup, takmičenje u Klingentalu u Nemačkoj, Kastelfidardu u Italiji i Arasateu u Španiji kao i takmičenja koja se svake pete godine održavaju u Moskvi, podsetio je Milan Tomić, direktor programa Internacionalnog festivala umetnika harmonike u Kragujevcu.

Festival sledeće godine obeležava 30 godina postojanja i sa ponosom možemo da kažemo da su učesnici prvih festivala danas veoma priznati izvođači i profesori na svetskim akademijama koji poštuju srpsku i kragujevačku školu za harmoniku i često su podrška našim harmonikašima i učenicima koji žele da se usavršavaju u inostranstvu, ističe Tomić.

Ove godine u Kragujevcu će u sali Prve kragujevačke gimnazije od 6. do 10. novembra nastupiti pet pobednika svetskih takmičenja:

  • 6. novembar: Vitalij Kondratenko (Rusija), pobednik Svetskog trofeja u Portugaliji i takmičenja u Kastelfidardu 2016.
  • 7. novembar: Žoze Valente (Portugalija/Danska), pobednik takmičenja u Kastelfidardu (Italija) 2016.
  • 8. novembar: Đijanan Tijan (Kina), pobednik takmičenja u Arasateu (Španija) 2016.
  • 9. novembar: Nikita Vlasov (Rusija), osvajač drugog mesta na Svetskom kupu u Rusiji 2016, pobednik Svetskog trofeja (Francuska) 2017.
  • 10. novembar: Neža Torkar (Slovenija/Nemačka), osvojač 3. mesta u Klingentalu (Nemačka) 2017.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz za sve posetioce je slobodan.

U organizaciji Muzičke omladine Beograda i Muzičkog centra Ad Libitum iz Kragujevca, uz podršku gradskog sekretarijata za kulturu Beograda i Galerije ULUS, svetske zvezde na harmonici biće gosti i Beograda u istom periodu.Izvori: Kragujevac.rs, Glossy espreso

ARHIVA PPNS


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar