Goran oborio Ginisov rekord - 55 maratona za 55 dana!

Goran oborio Ginisov rekord - 55 maratona za 55 dana!

Goran Nikolić, slabovidi maratonac iz Kragujevca, istrčao je u četvrtak poslednje kilometre za Ginisa, od Bara do Budve


Goran Nikolić, slabovidi maratonac iz Kragujevca, istrčao je u četvrtak poslednje kilometre za Ginisa, od Bara do Budve! On je u minulih 55 dana trčao maratonske etape kroz Srbiju, Crnu Goru i BiH, a ni jaka bura ga nije omela da ostvari svoj san: za četiri i po sata trčanja, uz pratnju maratonaca iz Srbije i Crne Gore, stigao je do cilja, burno pozdravljen od građana duž cele trase.

Goran je invalid koji vidi samo pet procenata na jedno oko. Prihod od brojnih donacija Nikolić je preneo na Regionalni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Iskra".

Podvig ovog Kragujevčanina velikog srca i čelične volje bacio je u senku sada već bivši Ginisov rekord, zdravog sportiste iz Japana, koji je za 52 dana istrčao isto toliko maratona.



Biografija

Goran Nikolić je rođen 1. septembra 1967. godine u Smederevskoj Palanci. Do svoje 18. godine starosti živeo je u Mladenovcu, Aranđelovcu i Zemunu, a od 1985. godine sa porodicom (suprugom i sinom) živi i radi u Kragujevcu.

Ima srednje stručno obrazovanje, 30 godina radnog staža u struci i isto toliko staža radnika u sportu sa statusom volontera.

Aktivni rekreativac je 25 godina (trčanje na duge staze). Bio je pet godina član nacionalnog biciklističkog tima Srbije sa kojim je učestvovao na dva svetska prvenstva i niz regionalnih takmičenja. Uspešno je istrčao svih 29 maratona na kojima je nastupao.

Osnivač je Paraolimpijskog Kluba i Akademije Junior i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. Inicijator je osnivanja i jedan od osnivača Sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog saveza Srbije u kojima je po pet godina obavljao poslove generalnog sekretara.

Osmislio je i uspešno realizovao brojne projekte od kojih se posebno izdvajaju:

  • Nabavka prvih takmičarskih tandem bicikala u Srbiji i regionu 2004. kroz projekat koji je finansirao USAID posredstvom ACDI/VOCA. Ovaj projekat je označio osnivanje nove paraolimpijske discipline u regionu i početak nabavke novih tandem bicikala kojih sada u Srbiji i BiH ima ukupno 15.
  • Inicijalna stručna obuka i promovisanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom koji su partnerski finansirale organizacije Evropska perspektiva i Handicap Care Hellas nakon čije realizacije je zaposljeno pet od 20 obučenih mladih sa invaliditetom.

Organizator je i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih. Posebno se izdvajaju:

  • Tradicionalni tandem biciklistički maraton Kragujevac-Mostar 420km koji se vozi 12 godina
  • Deset punih atletskih maratona (42,195) za 10 uzastopnih dana
  • Dve godine vožen biciklistički tur od krajnje severne do krajnje južne granice Srbije Subotica-Vranje koji je omogućio da udruženja slepih dobiju nove tandem bicikle
  • Dobitnik je brojnih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji

V. K.
Izvori: Novosti, Maraton za Ginisa
Obrada: PPNS 

MARATON ZA GINISA SAJTFB STRANAJUTJUB 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html