Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Korona

13.08.2020

Bolje je da se spremimo za onlajn nastavu; koncept mora da bude interesantan

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/uklonjena-divlja-deponija-ispod-nadvoznjaka-u-ul-jovana-ristica-spomenik-kulture-ostaje-ruglo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Osnivač Mense u Srbiji o mogućim posledicama onlajn nastave

Dr Ranko Rajović, autor NTC programa učenja, saradnik Unicefa za ranu edukaciju, osnivač Mense u Srbiji i nekoliko zemalja u regionu, za Nova.rs priča šta se zbog onlajn nastave menja kod dece u usvajaju gradiva, ali i u psihofizičkom razvoju, šta dobro, a šta manje dobro donosi ovaj princip edukacije i šta su najbolji saveti za nastavnike i roditelje.

“Ne znamo koliko će korona trajati i zato je bolje da se spremimo za onlajn nastavu. A taj koncept mora da bude interesantan jer, ako je dosadan, baziran na usvajanju činjenica, imaćemo još veće probleme.Ta dosada koja se javlja je vrsta stresa i stvara otpor prema takvom načinu učenja. Dalje, ako deca uče samo činjenice, brzo će zaboravljati, a posledica je da se zbog toga smanjuje znanje. Onda se smanjuje i kriterijum za propitivanje. Već posle dva meseca perioda kućne izolacije, deca su sama osetila da je smanjen taj kriterijum”, priča Ranko Rajović.

PRECIZAN PLAN ODVIJANJA NASTAVE OD SEPTEMBRA

To je, kako kaže, problem jer smo mi već godinama ispod OECD proseka, tj. ispod proseka evropskih zemalja članica Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, što se vidi na rezultatima PISA testova.

“Na sve to, godinama unazad svaka nova generacija pokazuje blagi pad važnih sposobnosti: motoričke, smanjena je koncentracija, opšte znanje i rečnik je siromašniji”, priča da zato u onlajn nastavu treba uključiti najbolje stručnjake.

Uz to, vrlo je važno da taj koncept treba da se osmisli tako da može i kasnije da se primeni u redovnoj nastavi, da se polako menjaju metode, da deci škola bude interesantnija.

Previše gledanja u ekran

“Kod onlajn nastave nema interakcije, a nove efikasne metode zahtevaju interakciju. Drugi problem je što deca puno gledaju u ekran, to je neminovno kod ovog koncepta, a pitanje je koliko ona uopšte smeju da gledaju u ekran. Pitanje je i da li će nakon te nastave roditelj detetu da dozvoli da još par sati u sobi igra igrice.”

Zato je važno u ceo proces uključiti roditelje.

“Treba da znaju da dete mora da ide na igralište, u park, u prirodu, da ima aktivnosti kretanja koje će da kompenzuju to što je dugo gledalo u ekran.”

A posledice nisu nimalo naivne.

OBRAZOVNO-VASPITNI RAD U ŠKOLSKOJ 2020/2021. GODINI U OSNOVNIM ŠKOLAMA

“To može da utiče na smanjenje pojedinih dubokih regija mozga, koje su važne za naše ukupne kognitivne sposobnosti, tako da moramo biti oprezni sa količinom gledanja u ekran. Recimo, ako deca gledaju sat vremena u ekran, posle toga dva sata idu u park, ali ne da šetaju, nego da trče, skaču, da se vrte. Kretanje je jako važno, posebno deci u razvoju. Mozak se razvija u pokretu”, napominje Ranko Rajović.

On ističe i kako se onlajn nastava razlikuje kod mlađe i starije dece.

“Mlađa deca su poslušnija i lakše je sa njima raditi, ali ona obično zahtevaju nečije prisustvo tokom onlajn nastave, ne mogu biti sama za to vreme, a to onda sve otežava roditeljima. Starija deca, od sedmog, osmog razreda i u srednjoj školi, za vreme ovakve nastave rade usput i nešto drugo, pa na telefonu igraju igrice, čitaju strip ili rade nešto treće i onda tu nastavu dožive kao nešto prinudno, pa nađu način da se zabave. Onda je pitanje kakav efekat ima ona kod njih. Zato je potreban interaktivan pristup.”

I iako onlajn nastavi možemo naći nedostatke, u ovoj situaciji ona nam donosi sigurnost jer smanjuje mogućnost za širenje virusa. Ako je dobro osmišljena, sigurno je korisna i može da pomogne i u usvajanju znanja i u povezivanju informacija.

Ranko Rajović ističe metode koje nudi NTC koncept učenja, koji je zapravo učenje kroz igru.

“Recimo, radimo biljke i ja kažem – deco, evo vam tri biljke, a vi napravite četvrtu – magnolija, akacija i kivi. Šifra za četvrtu biljku je 1, 1, 1. pa pitam šta je četvrta biljka. Oni treba da zaključe da je to mak, reč nastala od prvih slova ove tri biljke. A zamislite da ste dobili šifru 2, 5, 3… To zahteva razmišljanje. Ili ako, recimo, učimo biologoju (divlje životinje), onda kažem – hajmo deco, od tri životinje da napravite četvrtu. Onda oni prođu 20 životinja, gledaće gde koja živi da bi našli odgovarajuću. I dok to rade, oni nauče mnoge životinje, a još važnije misle, povezuju, aktiviraju duboku pažnju i koncentraciju.”

OBRAZOVNO-VASPITNI RAD U ŠKOLSKOJ 2020/2021. GODINI U SREDNJIM ŠKOLAMA

Kao dodatnu prednost onlajn nastave Rajović ističe korisne aplikacije i alate, koji će se sigurno pojaviti zahvaljujući kreativnim ljudima i deca će njima ovladati. A to ih na neki način osposobljava da imaju neku novu veštinu.

On ističe i da u ovakvoj situaciji ne možemo da ostavimo da svako radi kako hoće, već da treba da postoji sistem.

“Ja sam na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji angažovan u oblasti neuroedukativne nauke i tamo sam sa mojim timom u periodu kućne izolacije uradio projekat Vreme za NTC, koji je potpuno otvoren i za roditellje i za nastavnike”, priča kako je tu savete dnevno potražilo između 50 i 80 hiljada roditelja od Slovenije do Makedonije.

To su inovativne metode koje aktiviraju potencijale deteta, a postoje i igre poput poligona u kući koji su neophodne za duboku pažnju jer je poznato da deca danas imaju sve manje koncentracije.

“Kad to rade, deca imaju osećaj da se igraju, a u stvari uče. A poznato je da je učenje najbolje kad je usput i kroz igru”, zaključuje Ranko Rajović.

Nevena Dimitrijević
Izvor: Nova S, 2. 8. 2020.


NTC SISTEM UČENJA

OPŠTE INFORMACIJE

Zbog novonastalih okolnosti i kućne izolacije, NTC tim je pokrenuo projekat „Vreme za NTC“ koji se odvija na našoj FB stranici u želji da roditeljima damo ideje za aktivnosti koje će raditi sa decom kod kuće. Planirane igre su stimulativne za decu, razvijaju pažnju, koncentraciju, kreativnost, matematičko-logičke sposobnosti, a pojedine i motoričke sposobnosti. U periodu od 21. 3. 2020. do 30. 4. 2020. svakodnevno smo objavljivali ZADATAK ili SAVET na našoj centralnoj FB stranici „NTC sistem učenja“. Nakon kraće pauze, 23. 5. 2020., započeli smo drugi ciklus „Vreme za NTC“ u okviru kog jednom nedeljno (svake subote u 11h) objavljujemo zadatak. Drugi ciklus ukupno uključuje 15 zadataka i nekoliko dodatnih saveta i traje do 29. 8. 2020.

Deca mogu da rade zadatke na svom maternjem jeziku, pošto su članovi stručnog žirija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ukoliko zadati primer bude bio specifičan za jezik, u opisu objave daćemo dodatno objašnjenje.

Razlika između zadatka i saveta je u tome što ZADATAK ocenjuje stručni žiri i nakon ocenjivanja se objavljuje rang lista najboljih radova. SAVET nije takmičarskog karaktera, ali svakako predlažemo da i primer urađenog saveta u vidu slike ili video snimka okačite u komentaru, kako biste dali inspiraciju drugim roditeljima i kako biste prikupljali bodove za učešće. Svaki poslat primer urađenog saveta ili zadatka donosi vam bod za učešće (više o tome u delu NTC DIPLOMICA ZA UČEŠĆE – tabela poslatih radova).

UČEŠĆE U ZADATKU

Takmičarski par

Definišite ko će pomagati detetu oko izrade zadatka. Svaki put kada igrate potrebno je da napišete isti takmičarski par kako bismo mogli da sabiramo bodove iz različitih zadataka.

Ime takmičarskog para pišete u formatu: ime deteta (titula pomagača i njegovo ime) prezime, uzrast deteta. Na primer: Iva (mama Ines) Ivković, 6 godina.

Jedan Facebook profil može da okači predloge za više dece, samo je potrebno da se napiše ime deteta i uzrast u komentaru.

Bodovanje

Takmičarski par koji želi da učestvuje u takmičenju treba da do 20 sati dana naznačenog u opisu zadatka u komentaru objavljenog zadatka da svoj odgovor. Nakon ocenjivanja žirija, objavljuje se lista najboljih radova po izboru žirija. Žiri daje bodove od 1 do 10 za dve uzrasne kategorije (3-7 i 8-12 godina). Posebnu bodovnu listu formira publika, koja može da glasa tako što će lajkovati najbolje radove. Prvih pet radova po broju lajkova dobija bodove od 1 do 5.

Osvojeni bodovi od žirija se nakon svakog zadatka sabiraju, isto tako i bodovi publike. Bodovi žirija i publike se ne mešaju. Imamo dve posebne liste (žiri i publika) gde vodimo zbirnu evidenciju.

Primer bodovnih lista

Roditelji - pomagači

Ukoliko je u zadatku naglašeno da roditelji mogu da pomognu u osmišljavanju ideje to je u redu, ali NIKAKO ne treba da oni crtaju umesto dece ili da im popravljaju radove. Mnogo je lepše videti autentičan dečji crtež nego iskusan roditeljski, primeti se čak i ako je samo neki element dodat.

Više o ovome

Pobednici i nagrade

Na kraju svakog ciklusa objavljujemo pobednike kojima kao poklon šaljemo NTC paketić. Nakon svakog ciklsa, proglasi se najboljih 15 učesnika (10 po odabiru žirija i 5 po odabiru publike).

Nagrade i bodovanje u okviru „Vreme za NTC“ su uvedeni kako bi igre deci bile što zanimljivije i protekle u iščekivanju, ali to nikako ne treba da bude motivacija za učešće.

Zvanja

Pošto ima dosta učesnika, veliki broj dece ostaće bez nagrade, ali kako bismo ih sve motivisali da budu uporni i da se takmiče do kraja, osmislili smo zvanja (rank) koja mogu da osvoje zavisno od broja bodova koje su dobili od žirija.

Primer

Zvanja osvojena u prvom ciklusu ostaju! Jednom detektiv, uvek detektiv :), ali može da se pređe u novo zvanje. Npr. ukoliko je neko imao 50 bodova (rank „tajni agent“) i u drugom ciklusu osvoji 5 bodova, dobija zvanje „Majstor“. Uvodimo i novo zvanje „NTC saradnik“ (150 bodova) tako da svi koji dosegnu zvanje NTC legenda mogu da napreduju.

NOVI UČESNICI

Svi novi učesnici koji sada žele da se priključe su dobrodošli. Najbolje je da krenete od aktuelnog saveta ili zadatka za taj dan i onda, ako imate vremena, izaberete još jedan od prethodnih. Ako uradite savet/zadatak iako je prošao, možete poslati sliku/video u komentaru i upisati bod u tabelu učešća. Žiri neće ocenjivati ono što pošaljete kao odgovor na zadatke od prošlih dana, ali to upisujete u tabelu učešća i dodeljujete detetu bod. Što se tiče tabele učešća i kako da osvojite diplomicu, pročitajte u nastavku teksta.

Sve zadatke i savete možete pogledati na dnu ove stranice na sajtu.

NTC DIPLOMICA ZA UČEŠĆE – tabela poslatih radova

Sva učesnici koji su se redovno igrali sa nama i poslali minimum 20 primera urađenih zadatka ili saveta, osvojiće NTC diplomicu za učešće. Potrebno je da preuzmete tabelu učešća i da je štampate ili prepišete i unesete urađene aktivnosti. Kada prikupite ukupno 20 bodova (zadataka ili saveta okačenih u komentar) pošaljite nam na mail (info@ntcucenje.com) skeniranu ili fotografisanu popunjenu tabelu, a mi ćemo Vam poslati diplomicu o učešću koju možete odštampati i upisati ime deteta.

VAŽNO: Ovi bodovi se ne sabiraju sa bodovima žirija. Nažalost ne mogu svi da dobiju bodove od žirija, ali će svi koji se potrude i pošalju rad dobiti bod za učešće. Na ovaj način dete prati svoje bodove, što čini ovu igru interesantnijom.

Tabela učešća

NAPOMENA o autorizaciji i upotrebi pristiglih radova

Zabranjeno je preuzimati savete, zadatke i primere i objavljivati van NTC mreže u komercijalne svrhe, bez odobrenja autora Programa ili ovlašćene osobe. Program je autorizovan i svaka zloupotreba je kažnjiva zakonom. Za nekomercijalnu upotrebu dozvoljeno je preuzimanje primera uz obaveznu napomenu o izvoru.

Svi pristigli primeri biće korišćeni isključivo u NTC materijalima. Ukoliko neki od primera bude objavljen u NTC materijalu, autor primera će biti naveden bez nadoknade za poslati primer.

AUTOR NTC programa i žiri projekta „Vreme za NTC“

Članovi NTC žirija su NTC saradnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, tako da su dobrodošli svi primeri iz navedenih država.

Autor NTC programa, dr Ranko Rajović je viši naučni saradnik na Pedagoškom fakultetu u Kopru (Neuronauke u vaspitanju i obrazovanju) i gostujući predavač na nekoliko EU fakulteta. Saradnik je UNICEFA na nekoliko projekata u oblasti ranog obrazovanja. NTC program je dobio nagradu Međunarodne Mense za intelektualni doprinos u razvoju društva u celini. NTC program se sprovodi u preko 20 država Evrope.

DODATNA OBUKA

Ukoliko pažljivo pratite objave i zadatke u okviru projekta „Vreme za NTC“ imate mogućnost da upoznate ili steknete još bolji uvid u NTC tehnike, igre i aktivnosti. Ako ste prošli neki od NTC seminara, onda su vam ovi zadaci sjajna dopuna, način da produbite svoje znanje o pojednim tehnikama, uvežbate ih i možda dobijete nove ideje za svoj profesionalni i lični rad sa decom. Ukoliko niste prošli seminar, kroz ovaj projekat možete da vidite nešto o NTC programu. Više detalja možete naučiti na sajtu NTC-a, u stručnim knjigama i na seminarima za roditelje.

Napomena: NTC seminar je akreditovan od strane Ministarstva u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tako da vaspitači i učitelji mogu da ga pohađaju.

MEDIJI

Gostovanja tokom projekta

Autor programa dr Ranko Rajović, RTSAutor programa dr Ranko Rajović, HRT

Autor programa dr Ranko Rajović, AljazeeraNTC predavac Vuk Rajovic, RTSDrugi ciklus

Prvi ciklus

POBEDNICI PRVOG CIKLUSA

NTC SISTEM UČENJA SAJT, FB STRANA


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • PRECIZIRAN PLAN ODVIJANJA NASTAVE OD SEPTEMBRA
 • NOVI PCR APARAT U INSTITUTU ZA JAVNO ZDRAVLJE
 • DA LI ĆE SE BESKONTAKTNI TOPLOMERI KORISTITI U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KRAGUJEVCA?
 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • DR VESNA JOKOVIĆ: KAKO SAM POBEDILA KORONU
 • PROF. JANKOVIĆ: PRISTUP U LEČENJU MORA BITI INDIVIDUALAN - TO VAŽI I ZA BOLESNIKE SA KOVID-19
 • TELEFONSKA LINIJA 19833 - BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA POMOĆ TOKOM PANDEMIJE
 • PRIRODNJAČKI MUZEJ: NEPRIMERENI STRAH OD VIDRE!SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
DETALJNIJE OVDE
 • UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 (16. JUL 2020)
 • PODACI O EPIDEMIJI NISU NAMERNO SKRIVANI - U NAJVEĆOJ MERI SU ’PRAVI’; POSTOJE PODACI SAMO ZA VLADU, NE I ZA JAVNOST

DETALJNIJE OVDE

 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)
 • COVID19.RS, 13. 7. 2020. (17:30): ’STATISTIČKI PODACI O KORONA VIRUSU’; ’ZARAŽENO U DANU’
 • DONET PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD

DETALJNIJE OVDE

 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19
 • DR DELIĆ: OČEKIVALI SMO SVEOBUHVATNIJE MERE, SVELE SE NA LOKALNE
 • ĆALE, OVO JE ZA TEBE!
 • SAZDANOVIĆ: ŠIRENJE VIRUSA KORONA U KRAGUJEVCU ’POSLEDICA BEZUMNE RAZULARENOSTI GRAĐANA’

DETALJNIJE OVDE


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar