Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

21.03.2020

Crkvena saopštenja u (ne)skladu sa odlukama vlasti povodom širenja korona virusa?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona.html

VANREDNO SAOPŠTENJE EPISKOPA EPARHIJE AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKE, 11. mart 2020.

...U Austriji smo prihvatili uputstva koja je izdala Vlada Republike i Ministarstvo zdravlja, u cilju sprovođenja mera prevencije za dalje širenje virusa. Predviđenje mere se imaju primeniti i u crkvenom i bogoslužbenom životu...


ALBANSKA CRKVA: OTKAZUJU SE SVE SLUŽBE OSIM NEDELJNE BOŽANSKE LITURGIJE, 13. mart 2020.

Dodatne mere protiv širenja virusa korona danas je objavio Sveti Sinod Albanske Crkve.

Albanska Pravoslavna Crkva obustavlja do prve polovine aprila sve dnevne parohijske aktivnosti osim nedeljne Božanske Liturgije, dok bodri vernike da se mole kod kuće ili sami u crkvama koje će biti otvorene tokom dana.

Pored toga, ona skreće pažnju vernicima da izbegavaju čak najmanji kontakt poput celivanja liturgijskih predmeta u hramu, a tajna ispovesti će se i nadalje savršavati, ali na bezbednoj udaljenosti.

SAOPŠTENJE MITROPOLIJE ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKE, 13. mart 2020.

Shodno novonastaloj situaciji vezanoj za naglo širenje korona virusa, obavještavamo pravoslavne vernike koji žive na području Eparhije zagrebačko-ljubljanske da će Eparhija, odnosno njene parohije, poštovati sve preporuke nadleženih organa Republike Hrvatske i Republike Slovenije koje se tiču preventivnog sprječavanja daljeg širenja zaraze.

Pozivamo sve pravoslavne vjernike da se trezveno i ozbiljno postave prema novonastaloj situaciji, čuvajući se od lakomislene neodgovornosti prema sebi i bližnjima.

SAOPŠTENJE EPISKOPA EPARHIJE AUSTRIJSKO-ŠVAJCARSKE, 14. mart 2020.

...Sam Gospod nas podseća da smo dužni da damo Bogu Božje, a caru carevo (Mk 12, 17). Mi smo, kao građani država u kojima živimo, dužni da u ovoj situaciji poštujemo uputstva državnih vlasti...

...Podsećamo vernike da su dužni u ovoj situaciji da svoje kretanje u javnosti i fizički kontakt sa drugim ljudima svedu na minimum... SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SVETOG ARHIJEREJSKOG SINODA, 16. mart 2020.

...Sveti Sinod poziva sve vernike naše Crkve na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji i apeluje na njih da ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere – jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge...UPUTSTVO PATRIJARHA MOSKOVSKOG ZA STAREŠINE PAROHIJSKIH CRKAVA, 17. mart 2020.

...Objasniti vernicima da ispunjavanje ovih propisa i ograničenja treba shvatiti kao poslušnost rečima Svetog pisma: "Nemoj kušati Gospoda Boga svojega" (Mt 4, 7). 

Takođe objašnjavati vernicima da u slučaju pojave simptoma gripa ili drugih zaraznih bolesti treba da se, iz ljubavi prema bližnjima i brige za njih, uzdrže od odlaska u crkvu. IZVORNO


PATRIJARH SRPSKI PRIMIO LEKARSKI TIM SRBIJE, 17. mart 2020.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 17. marta 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu stručni tim srpskih lekara.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, shvatajući ozbiljnost situacije, izlazi u susret molbi lekara infektologa i epidemiologa, a u vezi sa pojavom pandemije, te poziva sve građane Republike Srbije da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite od korona virusa i, s tim u vezi, odlučio je da svojim ličnim primerom, kao građanin starije životne dobi, pokaže kako se treba žrtvovati i pridržavati neophodnih restriktivnih mera koje propisuje struka i državni organi.


ODLUKA GRADONAČELNIKA O SPROVOĐENJU MERA NA ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ŠIRENJA EPIDEMIJE KOVID-19, 18. mart 2020.

...Nalaže se verskim zajednicama da obustava obavljanje obreda koji od sveštenih lica zahtevaju posete velikom broju domaćinstava na teritoriji grada Kragujevca...


SKY NEWS: THE SHOCKING CENTRE OF THE COVID-19 CRISIS, 19. 3. 2020.SAOPŠTENJE EPISKOPA EPARHIJE ŠUMADIJSKE, 19. mart 2020.

...Pozivamo svo područno Nam sveštenstvo, da se po primeru dobrog Pastira, brinu o svojim parohijanima, da ih po pozivu posećuju i mole se za njih, ali i da imaju razumevanja ukoliko im isti ove godine uskrate gostoprimstvo.

Predlažemo svim starešinama hramova da u dogovoru sa svojim crkvenoopštinskim odborom, o većim praznicima ili u danima kada se u hramove sakuplja veći broj ljudi, gde god je to moguće, organizuju služenja liturgija na otvorenom prostoru...

...Sav verni narod izveštavamo da će se sva bogosluženja u hramovima Eparhije šumadijske odvijati u skladu sa dosadašnjim bogoslužbenim poretkom... 

Episkop Šumadijski Gospodin Jovan

Biografija

Jovan Mladenović, Episkop šumadijski od 1. septembra 2002. godine, rođen je 11. septembra 1950. godine.

Raspored bogosluženja Episkopa šumadijskog G. Jovana – MART 2020. godine

 • 20. mart (petak), Crkva proslavlja i praznuje: Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u Staroj crkvi u Jagodini sa početkom u 9 časova
PRVI PRVI NA SKALI Eparhijska saopstenja i odluke vlasti povod sirenja korona virusa - ispovest svestenstva

Foto: ispovest sveštenstva - Eparhija šumadijska
 • 21. mart (subota), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog Teofilakta Ispovednika. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Dragovu sa početkom u 9 časova.
 • 22. mart (nedelja), Crkva proslavlja i praznuje: Svetih 40 mučenika sevastijskih – Mladenci; Sveta 42 mučenika momišićka. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u manastiru Nikolje sa početkom u 9 časova.
 • 25. mart (sreda), Crkva proslavlja i praznuje: Prepodobnog Simeona Novog Bogoslova; Svetog Grigorija Dvojeslova. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u Sabornom hramu u Kragujevcu sa početkom u 9 časova.
 • 26. mart (četvrtak), Crkva proslavlja i praznuje: Prenos moštiju Svetog Nikifora Carigradskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan učestvovaće u radu Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC-a.
 • 27. mart (petak), Crkva proslavlja i praznuje: Prepodobnog Benedikta Nursijskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u hramu Svetih apostola Petra i  Pavla u Rači sa početkom u 9 časova.
 • 28. mart (subota), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog mučenika Agapija. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog Joanikija Devičkog u kragujevačkom naselju Bresnica sa početkom u 9 časova.
 • 29. mart (nedelja), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog apostola Aristovula, Svetog mučenika Savina. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom sa početkom u 9 časova.
 • 31. mart (utorak), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog Kirila Jerusalimskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Guncatima sa početkom u 9 časova.

O daljem rasporedu i eventualnim izmenama bogosluženja Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana bićete obavešteni na našem sajtu.

BOLNICA U ITALIJI OVAKO IZGLEDA - APOKALIPSA - KORONA VIRUS

SAOPŠTENJE EPARHIJE MILEŠEVSKE POVODOM ŠIRENJA PANDEMIJE, 19. mart 2020.

...Ugledajući se na odluku Eparhije žičke, odlučeno je da se čin osvećenja vaskršnje vodice po našim domovima, odloži do daljnjeg, dok ne prođe opasnost i rizik po zdravlje naroda. Ovaj čin bi se mogao obaviti i u vreme Petrovskog posta...

SAOPŠTENJE EPARHIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U HRVATSKOJ, 19. mart 2020.

U skladu s najnovijim odlukama državnih institucija Republike Hrvatske nadležnim za suzbijanje epidemije prouzrokovane širenjem korona virusa, obavještavamo sveštenstvo i narod Pravoslavne Crkve da se bogosluženja neće prekidati, ali da će od 19. III, pa sve dok nadležni organi ne donesu drugačiju odluku, prisustvo vjernog naroda biti uslovljeno datim okolnostima. Takođe, sve druge crkvene manifestacije i okupljanja se odlažu do daljnjeg. Hramovi će biti otvoreni za ličnu molitvu uz pridržavanje svih neophodnih mjera zdravstvene zaštite.

Pozivamo vjerni narod da se za sve svoje duhovne potrebe obrate svojim parohijskim sveštenicima koji će ih posavjetovati oko svega i pomoći u svemu, a prvenstveno u vezi sa pričešćivanjem u novonastalim okolnostima.

U potpunosti podržavajući sve mjere i napore Vlade kako bi se borba sa zarazom što prije okončala, molimo se Gospodu da podari svima, a prije svega zdravstvenim radnicima, snagu, dobru volju, strpljenje i međusobnu ljubav, znajući da nijedno iskušenje, pa ni ovo, nije veće od duhovnih sila koje nam je Bog podario. Pogotovu nas krijepi saznanje da nas Bog nikad ne ostavlja.

...Iskoristimo ovaj trenutak da se intenzivnije pogruzimo u ličnu molitvu i da, suočeni sa svojevrsnom izolacijom, posvetimo novostečeno vrijeme svojim porodicama koje često, opterećeni drugim brigama, zapostavljamo.

O. GOJKO PEROVIĆ: OKO PRIČEŠĆA NEMA DILEME – UVIJEK U DOGOVORU SA SVOJIM SVEŠTENIKOM (VIDEO)

...Svaki vjernik koji ima dilemu da li da se pričesti i svi koji imaju neku dilemu u pogledu svetog pričešća bolje je da ostanu kući. Ko nema vjeru da od svetog pričešća ne može doći zaraza možda je vrijeme da se uzdrži od pričešća neko vrijeme, rekao je otac Perović dodavši da za takav stav ima utemeljenja i u crkvenom predanju ranih vjekova...

...Crkva stoji na raspolaganju i našoj državi sa svim svojim kapacitetima, spremna je da ustupi svoje zgrade i ustanove, ako je potrebno praviti stacionare.

video-link11

OSTANI KOD KUĆE!

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA 

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ! 


ARHIVA PPNS

U ŠUMADIJI BEZ NOVOOBOLELIH, ČEKAJU SE REZULTATI TESTIRANJA 32 UZORKA (VIDEO)

DEZINFEKCIJA SVIH ZGRADA I JAVNIH POVRŠINA; POKRENUTA AMBULANTA ZA FEBRILNA STANJA I RESPIRATORNE INFEKCIJE; ZATVORENO VIŠE PIJACA; GRADSKI PREVOZ DO 17 ČASOVA

KOVID-19: BESPLATNE MASKE (100% PAMUČNE)

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOLNE POSTUPAJTE NEPROMIŠLJENO - PROF. DR ZORAN VUJČIĆKOL-CENTRI GRADOVA I OPŠTINA ZA PRUŽANJE POMOĆI GRAĐANIMA I POSEBNI BROJEVI TELEFONA SVIH DOMOVA ZDRAVLJA

ODLUKA GRADONAČELNIKA O SPROVOĐENJU MERA NA ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ŠIRENJA EPIDEMIJE KOVID-19

SAVETI DR VASILJEVIĆA (INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC): U NAREDNIH 14 DANA SMANJITE KONTAKTE

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

RESPIRATORNA HIGIJENA

PRVI PRVI NA SKALI Kultura kijanja i kasljanja


KORONA VIRUS (KOVID-19: MITOVI


Grаđаnimа Rеpubliке Srbiје i drugim putnicimа којi dоlаzе iz Кinе i drugih pоdručја u којimа su mоgli biti izlоžеni infекciјi nоvim коrоnа virusоm sаvеtuјеmо dа sе držе uputstаvа која su sаdržаnа u Zdrаvstvеnоm upоzоrеnju (nа srpsкоm i еnglеsкоm i кinеsкоm јеziкu).

Naziv ustanove-adresa-kontak telefon

 • Gradski zavod za javno zdravlje Beograd - ul. Bulevar Despota Stefana br. 54a, 11000 Beograd 011/2078-677
 • Institut za javno zdravlje Niš - Bulevar dr Zorana Đinđića br.50, 18000 Niš 018/4226-338, 018/4226-448
 • Institut za javno zdravlje Kragujevac - ul. Nikole Pašića br. 1, 34000 Kragujevac 034/504-501
 • Institut za javno zdravlje Vojvodine - ul. Futoška br. 121, 21000 Novi Sad 021/4897-800
 • Zavod za javno zdravlje Požarevac - ul. Jovana Šerbanovića br.14, 12000 Požarevac 012/2222-568
 • Zavod za javno zdravlje Ćuprija - ul. Miodraga Novakovića br. 78, 35230 Ćuprija 035/8470-036
 • Zavod za javno zdravlje "Timok" - ul. Sremska br.13, 19000 Zaječar 019/422-543
 • Zavod za javno zdravlje Užice - ul. Marinković Veselina br. 4, 31000 Užice 031/563-147
 • Zavod za javno zdravlje Čačak - ul. Veselina Milekića br. 7, 32000 Čačak 032/325-019
 • Zavod za javno zdravlje Kraljevo - ul. Slobodana Penezića br.16ž, 36000 Kraljevo 036/392-336
 • Zavod za javno zdravlje Kruševac - ul. Vojvode Putnika br.2, 37000 Kruševac 037/422-951
 • Zavod za javno zdravlje Leskovac - ul. Maksima Kovačevića br. 11, 16000 Leskovac 016/245-219
 • Zavod za javno zdravlje Vranje - ul. Jovana Jankovića Lunge br. 1, 17500 Vranje 017/421-310
 • Zavod za javno zdravlje Šabac - ul. Jovana Cvijića br. 1, 15000 Šabac 015/300-550
 • Zavod za javno zdravlje Valjevo - ul.Vladike Nikolaja br.5, 14000 Valjevo 014/237-056
 • Zavod za javno zdravlje Pirot - Kej b.b, 18300 Pirot 010/343-994
 • Zavod za javno zdravlje Novi Pazar - ul. Generala Živkovića br.1, 36300 Novi Pazar 020/386-093
 • Zavod za javno zdravlje Subotica - ul. Zmaj Jovina br. 30, 24000 Subotica 024/571-333
 • Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin - ul. dr Emila Gavrila br. 15, 23000 Zrenjanin 023/566-345
 • Zavod za javno zdravlje Pančevo - ul. Pasterova br. 2, 26000 Pančevo 013/322-965
 • Zavod za javno zdravlje Sombor - ul. Vojvođanska br. 47, 25000 Sombor 025/412-888
 • Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica - ul. Stari Šor br.47, 22000 Sremska Mitrovica 022/610-511
 • Zavod za javno zdravlje Kikinda - ul. Kralja Petra br.70, 23000 Kikinda 0230/ 421-102
 • Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica - ul. Anri Dinana bb, 38220 Kosovska Mitrovica 028/498-274
Republika Srbija
MINISTARSTVO ZDRAVLJA Beograd
INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE „Dr Milan Jovanović Batut” Beograd

Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut" 

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar