Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement
 • Advertisement

 
 

Korona

09.08.2020

Da li će se beskontaktni toplomeri koristiti u osnovnim i srednjim školama Kragujevca?

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

STRUKA NAJAVILA UPOTREBU TOPLOMERA

Uoči početka nove školske godine, koristeći nacionalnu frekvenciju za obraćanje javnosti, epidemiolog dr Predrag Kon je 6. avgusta nedvosmisleno izjavio: "Na ulazu u školu deci se mora meriti temperatura!"

Četiri meseca ranije, na Trećoj veb-konferenciji Foruma pacijenata, dr Kon je govoreći o "neophodnosti da se na svakom koraku meri ljudima temperatura", istakao činjenicu da temperaturu mogu izazvati razna druga stanja, a ne samo korona virus.

- Neophodno je i tako treba da bude. Svako ko ima temperaturu mora odmah na testiranje. Imati temperaturu nije uobičajeno i nije nešto što bi trebalo tolerisati. Svaka temperatura traži ispitivanje. Ako čovek zna da konstantno ima povišenu temperaturu, to mu je neki pokazatelj, bilo metabolički ili neke druge bolesti, upozorio je tada Kon.

MINISTAR NE POMINJE TOPLOMERE

Uopšteno najavljujući narednu školsku godinu, ministar prosvete Mladen Šarčević je 30. jula istakao da će roditelji osnovaca moći da se opredele da li će njihova deca pratiti nastavu u školi - "uživo", ili od kuće - "na daljinu".

Pominjući mere zaštite, istakao je da će se između svake smene grupa učenika obavljati detaljna dezinfekcija učionica, a biće obavezno i pridržavanje preporuka lekara. Đaci i nastavnici moraće da nose maske, a kako bi se obezbedila četiri metra kvadratna po učeniku u učionici neće smeti da bude više od 15 đaka.

Ministar je tada ukazao da će učenici imati obavezu da dođu u školu kako bi odgovarali da dobiju ocenu i upozorio da će od septembra disciplina u školama morati da bude mnogo stroža! Za nenošenje maske učenik će prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku, i suspendovan!!

On je naveo da će se nabaviti maske za nastavnike i drugo osoblje škole, a da će za učenike to raditi roditelji. Šarčević je istakao da je preporuka da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu, objavljeno je na sajtu Vlade

Nedelju dana kasnije, Ministarstvo je objavilo da je u saradnji sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izradilo dokument "Okvir za procenu kapaciteta osnovnih i srednjih škola za organizovanje nastave na daljinu u slučaju kada je obustavljen neposredni rad za učenicima", koji bi trebalo da bude polazna tačka za definisanje standarda kvaliteta rada obrazovnih ustanova u slučaju kada je obustavljen neposredni rad sa učenicima, zatim da pomogne u kreiranju indikatora za praćenje i evaluaciju rada škola, kao i za izradu preporuka za obrazovne politike.

OKVIR ZA PROCENU KAPACITETA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ORGANIZOVANJE NASTAVE NA DALJINU U SLUČAJU KADA JE OBUSTAVLJEN NEPOSREDNI RAD ZA UČENICIMA


Pomenuti "neposredni rad sa učenicima" koji može da bude obustavljen ne prati nikakav dokument javno dostupan na sajtu Ministarstva, kao gorenavedeni.

Sem takvog rada sa učenicima, ne pominje se ni korišćenje (beskontaktnih) toplomera u školama, iako je upravo to naglasila struka kao jednu od mera zaštite od virusa korona i njegovog prenošenja.

O BESKONTAKTNIM TOPLOMERIMA U KRAGUJEVCU

Pošto objavljeni podaci sa nivoa Republike nisu u funkciji potpunog informisanja javnosti, o korišćenju beskontaktnih toplomera u školama raspitali smo se u neposrednijem okruženju - na više adresa u gradu.

Iz Školske uprave pri Šumadijskom okrugu doznali smo da su predškolske ustanove snabdevene beskontaktnim toplomerima, ali ne i osnovne i srednje škole u gradu i okrugu, koliko im je poznato.

Obratili smo se i članovima Gradskog veća zaduženim za obrazovanje i zdravstvo od kojih još očekujemo odgovore na pitanja:

 1. Da li sve osnovne i srednje škole u gradu raspolažu beskontaktnim toplomerima i u kojim količinama, pojedinačno?
 2. Ukoliko raspolažu, od kada ih koriste?
 3. Ako ne raspolažu, da li je nabavka toplomera pokretana kao tema na sednicama Kriznog štaba ili Gradskog veća do sada?
 4. Hoće li svim osnovnim i srednjim škola biti obezbeđeni beskontaktni toplomeri pre početka školske 2020/2021?

Dok škole ne budu obezbeđene ovim uređajima, od koristi su iskustva iz gradskih sredina u kojima se radi sa decom (i mladima), a da su u upotrebi toplomeri. 

Info centar Predškolske ustanove "Nada Naumović" javio je našem portalu da u svim vrtićima te ustanove ima beskontaktnih toplomera - po jedan, a u radnim jedinicima gde su jaslice i vrtić odvojeni - po dva

Toplomeri se u ovoj ustanovi koriste neprestano od dana kada su vrtići počeli sa radom nakon vanrednog stanja, a to je od 11. maja. 

Zanimao nas je stav u PU o svrsishodnost beskontaktnih toplomera, kao i da li bi preporučili upotrebu ovih toplomera u osnovnih i srednjim školama, a odgovor glasi:

"Smatramo da su korisni jer se svakodnevno meri temperatura pri ulasku u vrtić deci, zaposlenima i ako eventualno još neko ulazi u objekat. Temperatura se meri brzo i do sada su se pokazali kao precizni".

Da je upotreba ovih toplomera potpuno opravdana u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u gradu, portalu PRVI PRVI NA SKALI je potvrđeno i na Univerzitetu u Kragujevcu. Naime, većina od 14 članica Univerziteta (12 fakulteta, jedan institut i Univerzitetska biblioteka) je obezbedila beskontaktne toplomere i uveliko ih primenjuje, iako je sada praktično vreme odmora. Preostali fakulteti planiraju nabavku pre početka nastave.

BESKONTAKTNI TOPLOMERI SE UVELIKO KORISTE U ZEMLJI

Iako tri nedelje pre početka nove školske godine još uvek nije predstavljen "model 2020/2021" (sa konferencije Kriznog štaba Srbije plasirana je tek natuknica dr Darije Kisić Tepavčević: "Sledeće nedelje najoptimalniji model za pohađanje školske nastave"), sasvim je izvesno da će učenici dolaziti u školu po raznim osnovama (kao i njihovi roditelji, a i treća lica).

Nesumnjivo je da bi korišćenje beskontaktnih toplomera (u skladu sa uputstvima) učinilo da nova školska godina bar počne što je moguće bezbednije za učenike, ali i za sve radnike u prosveti. Toplomer može da pomogne da se ne unese zaraza zbog koje je na snazi vanredna situacija u gradu, pa i neka druga bolest, verovatno neće da otkrije sve zaražene osobe, ali svakako će da pomogne da se utvrdi koji učenik je pod temperaturom.

Samim tim, učitelj ili razredni starešina i roditelji znaće da tog dana prioritet deteta nije gradivo - već zdravlje, da mu monemtalna potreba nije učenje lekcije - već kućna nega (i u većini slučajeva odlazak kod izabranog lekara).

Primera ove dobre prakse već ima širom Srbije - toplomeri su nabavljeni u negotinskim školama za produženi boravak, obavezno ih koristi Srednja medicinska škola u Somboru, a to je i iskustvo brojnih zemalja, počev od Kine gde je najpre buknula zaraza...

How to ensure the safety of China’s millions of returning students ...

Foto: CGTN

Upotreba ovih uređaja se podrazumeva u većini državnih institucija (u to smo se lično uverili u Upravi za trezor, kragujevačkoj filijali pri Ministarstvu finansija).

Još u februaru kontrola na niškom Aerodromu bila je stroža zbog korone, a granični sanitarni inspektor je pojasnio da putnici koji dolete prvo prolaze termovizijsku kontrolu, a ako je potrebno temperatura im se meri i beskontaktnim termometrom, pisale su Južne vesti.

Istog meseca, vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Goran Stamenković objasnio je za Telegraf da kada kamera detektuje putnika sa temperaturom, to se prikaže inspektoru na monitoru. On izdvaja putnika iz kolone za pasošku kontrolu i u posebnoj sobi obavlja razgovor sa njim, i meri mu temperaturu digitalnim beskontaktnim termometrom.

Tada je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, po povratku iz zvanične posete Kini, na aerodromu "Nikola Tesla" prošao je pojačanu kontrolu koja je uvedena na aerodromima i graničnim prelazima usled koronavirusa.

Dačić se vratio iz Kine, prošao pojačanu kontrolu na aerodromu zbog koronavirusa

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Pacijenti u mnogim privatnim poliklinikama i ordinacijama pre korišćenja medicinske usluge moraju da provere telesnu temperaturu beskontaktnim toplomerom.

Fijat u Italiji kontroliše temperaturu zaposlenih pri ulasku (na raspolaganju su beskontaktni toplomeri i termovizijske kamere), a ta praksa primenjuje se i u Kragujevcu.

fijat korona

Foto: Europe.autonews

Uostalom, Algoritam aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim korona virusom SARS-CoV-2, koji je donelo Ministarstvo zdravlja na početku širenja zaraze, trećom tačkom predviđa:

Uspostavljanje zdravstvenog nadzora nad putnicima u međunarodnom saobraćaju:

Skrining putnika merenjem telesne temperature

Termovizijskim kamerama koje su postavljene na aerodromu vrši se skrining radi otkrivanja putnika sa povišenom telesnom temperaturom (iznad 37,0oC).

Ukoliko termovizijske kamere nisu dostupne ili nisu u funkciji, svim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 se meri telesna temperatura upotrebom beskontaktnog termometra od strane graničnog sanitarnog inspektora.

Ako je u Srbiji iz zdravstveno-bezbedonosnih razloga bila bitna kontrola ulazaka domaćih i stranih državljana na teritoriju naše zemlje, morala bi da bude važna i kontrola ulazaka učenika, roditelja, prosvetnih radnika i trećih lica na "teritoriju" škola od 1. septembra, a to može da se obavlja istom opremom.

Uz dobru organizaciju, sprovođenje ovakve kontrole omogućavao bi i raspored koji je najavio Šarčević: od osam do 11 časova u školu će dolaziti učenici prvog i drugog razreda, termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 - peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmaka.

DOSTUPNI NA TRŽIŠTU

Beskontaktni toplomeri nisu nedostupni na tržištu, ima više ponuda, počev od kragujevačke Prizme do letimično pronađenih u prvim pretragama na internetu, poput RB medikal ili Roveks. Nabavka je moguća i u Apotekarskoj ustanovi Kragujevac.

Raspon cena od 5.000 do 10.000 dinara po komadu nabavku čini ostvarivom u kratkom roku, pa kao upitna jedino ostaje preduzimljivost nadležnih u gradu.

Roditelji koji više nego ikada uoči 1. septembra razmišljaju o bezbednosti dece u školi (zdravstvenoj, razume se), još koji dan mogu da čekaju rešenje onih koji donose odluke. Ako izostane, neminovan je neki vid akcije - od upućivanja zahteva školskim odborima i direktorima, kao i nadležnima u gradu, do pokretanja peticija ("onlajn" i "uživo") u cilju nabavke beskontaktnih toplomera za sve osnovne i srednje škole u gradu i okrugu.

D. M, PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Logotip beli - cirilicni

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • DOKUMENTARNI FILM ’CRVENA ZONA’
 • INSTITUT U KRAGUJEVCU OPREMLJEN NOVIM PCR APARATOM
 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • DR VESNA JOKOVIĆ: KAKO SAM POBEDILA KORONU
 • PROF. JANKOVIĆ: PRISTUP U LEČENJU MORA BITI INDIVIDUALAN - TO VAŽI I ZA BOLESNIKE SA KOVID-19
 • TELEFONSKA LINIJA 19833 - BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA POMOĆ TOKOM PANDEMIJE
 • PRIRODNJAČKI MUZEJ: NEPRIMERENI STRAH OD VIDRE!SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
DETALJNIJE OVDE
 • UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 (16. JUL 2020)
 • PODACI O EPIDEMIJI NISU NAMERNO SKRIVANI - U NAJVEĆOJ MERI SU ’PRAVI’; POSTOJE PODACI SAMO ZA VLADU, NE I ZA JAVNOST

DETALJNIJE OVDE

 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)
 • COVID19.RS, 13. 7. 2020. (17:30): ’STATISTIČKI PODACI O KORONA VIRUSU’; ’ZARAŽENO U DANU’
 • DONET PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD

DETALJNIJE OVDE

 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19
 • DR DELIĆ: OČEKIVALI SMO SVEOBUHVATNIJE MERE, SVELE SE NA LOKALNE
 • ĆALE, OVO JE ZA TEBE!
 • SAZDANOVIĆ: ŠIRENJE VIRUSA KORONA U KRAGUJEVCU ’POSLEDICA BEZUMNE RAZULARENOSTI GRAĐANA’

DETALJNIJE OVDE

POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)


ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar