Dašić: Cilj je maksimalno poštovanje epidemioloških mera u gradu

Dašić: Cilj je maksimalno poštovanje epidemioloških mera u gradu

U Kragujevcu su prema podacima Instituta za javno zdravlje danas registrovane 24 novozaražene osobe koronavirusom, a tog broja je 23 Kragujevčana. Kragujevac ponovo proživaljava situaciju iz bliske prošlosti jer imamo uzlaznu putanju broja zaraženih, rekao je na konferenciji za medije Nikola Dašić, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca.

Duga i posvećena borba dala je rezultate i to čini i dalje, ali ova bolest je nepredvidiva a nažalost jedan mali broj nas tu bolest zanemaruje. Smatram, kazao je Dašić da je većina Kragujevčana do sada pokazala odgovoran odnos prema ovoj krizi, ali još ima onih koji nipodaštavaju opasnost koju kovid donosi svima nama.

Pokazatelj broja zaraženih prema podacima od juče i prekjuče nije dobar. Podsećam da je grad Kragujevac još uvek u vanrednoj situaciji i da u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije moramo da se ponašamo na određeni način, kazao je Dašić. Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije, koga čine predstavnici relevantnih institucija zaključeno je da se u gradskom prevozu mere poštuju, kao i u većem delu institucija, trgovinskih i ugostiteljkih objekata, ali ima situacija gde se epidemiološke mere ne primenjuju onoliko koliko složenost situacije zahteva.

Naš cilj je istakao je gradonačelnik Dašić da obezbedimo maksimalno poštovanje epidemioloških mera u gradu, a Kragujevac ima mogućnosti i resurse da nastavi sa pritiskom da se propisane mere Uredbom Vlade RS sprovedu. Pojačećemo kontrolu trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, privatnih firmi, javnih institucija i preduzeća i svih onih mesta u kojima je moguć prenos infekcije.

Olakšavajuća situacija je što u školama još uvek nemamo registrovanu novu pojavu virusa, a ispitivanjem kontakata većina novozaraženih od juče i prekjuče virus je dobila na privatnim proslavama od kojih se dobar deo nažalost održava u jednom delu ugostiteljskih objekata. Shvatam da je i za grad Kragujevac veliki problem privredna aktivnost i da ugostiteljski objekti najviše trpe posledice, ali mi kao grad nažalost nismo u mogućnosti da zbog značajno manjeg broja ljudi izađemo iz vanredne situacije. Održavati velike proslave u ovom trenutku je krajnje neodgovorno zbog čega apelujem na građane Kragujevca da se kao i građani Evrope ponašaju odgovorno i putem imejla ili telefonom prijave svaki slučaj kršenja epidemioloških mera. Ne smemo da dozvolimo da manjina zatvori poslove, ugrozi radna mesta i odvijanje školske nastave svima koji su jedinstveni u ovoj borbi, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić.

KC Kragujevac je tokom avgusta i septembra, bio u non kovid sistemu i u tom periodu lečio hroničnne pacijente. Imajući u vidu da je ovih nedelja bilo između 18 i 22 pacijenta iz svih regiona koje pokriva a da je zadnja dva dana taj broj 27 sa izmenjenom kliničkom slikom, direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović je izrazio bojazan da će ova ustanova polako ulaziti u kovid period. Na respiratoru je trenutno pet pacijenata a ovaj stabilan broj je rezultat odgovornog ponašanja stanovništva ne samo Kragujevca i Šumadije već i ostalih regiona. Nažalost manjina se u poslednje vreme ponaša neodgovorno, i suočićemo se kazao je Sazdanović sa nečim što smo već videli. On je apelovao na građane da nose maske, održavaju fizičku distancu, izbegavaju zatvoreni prostor i potencijalno opasne situacije jer su to osnovne mere zaštite sopstvenog zdravlja.

Naš cilj je da relativno mali broj zaraženih zadržimo što je duže moguće kako ne bi napravili situaciju da bolnica bude prepunjena kovid pacijentima, kazao je na konferenciji za medije Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. Dom zdravlja će testirati i lečiti ambulantne pacijente, Klinički centar teže, Institut za javno zdravlje radi laboratorijsku potvrdu infekcije, epidemiolozi određuju izolaciju za obolele i karantin za njihove kontakte, a grad Kragujevac radi inspekcijski nadzor, zadaci su koje je utvrdio Štab za vanredne situacije. Zasedaćemo svake nedelje, kazao je Antić, a ukoliko bude bilo potrebno i češće.

Inače, ukoliko primete kršenje epidemioloških mera, građani Kragujevca mogu da ih prijave na broj telefona 505 800 pri Situacionom centru ili na imejl inspektor@kg.org.rs.

Izvor: Grad Kragujevac, 14. 10. 2020.

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

  • POD HIPOKRATOVOM ZAKLETVOM: INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC
  • DATUMI SMRTI U KLINIČKOM CENTRU KRAGUJEVAC EVIDENTIRANI OD 30. MARTA DO 19. MAJA ZA 36 PACIJENATA
  • KRAGUJEVČANI I DALJE NE ZNAJU BROJ PREMINULIH SUGRAĐANA OD KORONE - DIREKTOR KC OKRIVIO SZO ZA ’NEDEFINISANOST KRITERIJUMA’
  • KRITERIJUMI ZA POSTUPANJE U SLUČAJU POJAVE KOVID-19 U ŠKOLAMA
  • EFIKASNOST TKANINA KOJE SE KORISTE KAO MASKE OD PLATNA
  • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
  • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
  • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
  • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari