Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

29.10.2020

Devet mera za doslednu primenu i pooštren nadzor u Kragujevcu

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Naložena dosledna primena protivepidemijskih mera

Uskladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom na teritoriji Republike Srbije, gde je u poslednja 24 časa registrovano preko 1000 novoobolelih od virusa COVID-19 i povećanjem broja novoobolelih na teritoriji Šumadijskog okruga i grada Kragujevca, koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera za grad Kragujevac, članica Štaba za vanredne situacije i Gradskog veća za zdravstvenu zaštitu dr Gordana Damnjanović naložila je od danas doslednu primenu svih protivepidemijskih mera i najavila pooštravanje inspekcijskog nadzora.

Mere su sledeće:

1. Nalaže se JKP Šumadija Kragujevac preduzimanje neophodnih mera zaštite u autobusima javnog prevoza, tako što će se redovno obavljati dezinfekcija podova i dodirnih površina, prilikom svake pauze. Pored toga, neophodno je da vozači autobusa nose zaštitne maske, a ukoliko ne postoji fizička barijera između vozača i putnika obavezno prostor vozača zaštititi najlonskom pregradom. JKP Šumadija je u obavezi da vrši postavljanje i dopunjavanje kontejnera sa dezinfekcionim sredstvima po punktovima.

2. Nalaže se svim TAXI prevoznicima obavezno nošenje zaštitnih maski od strane vozača i putnika, postavljanje zaštitnih barijera u vidu najlonskih pregrada, kao i obavezna dezinfekcija dodirnih površina nakon svakog izlaska putnika.

3. Nalaže se svim upraviteljima stambenih jedinica da kao u vreme vanrednog stanja, primene sve mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a to podrazumeva: dezinfekciju zajedničkih ulaza, stepeništa, liftova, svih dodirnih površina, zatim postavljanje dezo-barijera na ulazima koje moraju svakodnevno biti natapane dezinfekcionim sredstvom. Isto tako, obložiti najlonom tastature po liftovima i ostale dodirne površine gde je moguće oblaganje, kako bi se lakše vršila dezinfekcija.

4. Nalaže se svim vrtićima, školama, fakultetima i ostalim obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Kragujevca primena svih protivepidemioloških mera u skladu sa preporukama nadležnog ministarstva.

5. Nalaže se svim filijalama banaka i JP Pošta Srbije na teritoriji grada Kragujevca da sprovedu sve zaštitne mere neophodne za sprečavanje širenja virusa: redovne dezinfekcije podova i pultova, postavljanje dezo- barijera, dezinfekcije bankomata, postavljanje dezinfekcionih sredstava na ulazu u objekte. Pored toga, obavezno je nošenje zaštitnih maski kako zaposlenih, tako i klijenata.

6. Nalaže se benzinskim stanicama na teritoriji grada Kragujevca sprovođenje zaštitnih mera za sprečavanje širenja virusa:

 • eliminacija kontakta kupaca sa točilicama za gorivo,
 • postavljanje dezo-barijera na ulazima u objekte, kao i
 • obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica,
 • dezinfekcija pultova i podova u objektima.

7. Svi trgovinski objekti u obavezi su da postave na ulazima dezo- barijere za dezinfekciju obuće. Pored toga, obavezno je postavljanje i sredstava za dezinfekciju ruku.

U objektima je obavezno nošenje zaštitnih maski, kako zaposlenih, tako i kupaca i dobavljača. Pored toga, zaposleni su u obavezi da nose i zaštitne rukavice.

Broj kupaca u objektu ne sme biti veći od dozvoljenog, a to je 1 kupac na 4m², uz obaveznu preporuku da kupci ne dodiruju artikle koje ne žele da kupe.

8. Nalaže se svim javnim i privatnim preduzećima da dosledno primenjuju mere zaštite zaposlenih od širenja zarazne bolesti COVID-19, u skladu sa organizacijom rada. Obavezno je nošenje zaštitnih maski ili vizira, zatim dezinfekcija radnog prostora, postavljanje dezo-barijera i uspostavljanje fizičke distance od 1,5m do 2m.

Neophodno je obezbediti dovoljne količine dezinfekcionih sredstava za dezinfekciju radnih površina i ruku.

9. Nalaže se ugostiteljskim objektima: restoranima, kafićima, barovima, salama za organizovanje slavlja, kladionicama i sl. strogo poštovanje radnog vremena u skladu sa članom 9A Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19 („Sl. glasnik RS“ br. 66/2020, 93/2020, 94/2020, 100/2020, 109/2020, 111/2020, 120/2020, 122/2020 i 126/2020).

Obavezno ja da fizička distanca među stolovima u objektu bude 2m, zatim postavljanje dezo- barijera na ulazima, dezinfekcionih sredstava za ruke, kao i nošenje zaštitnih maski za sve zaposlene.

U pekarama i objektima brze hrane, fizičko rastojanje među kupcima mora biti najmanje 1,5m do 2m. Obavezna je primena zaštitnih maski, kako za kupce, tako i za prodavce.

Broj lica koje se mogu nalaziti u objektu mora biti usklađen sa kvadraturom (4m² po osobi), uz zabranu organizovanja proslava, rođendana, svadbi, krštenja i ostalih svečanosti za više od 30 osoba.

Po nalogu Kriznog štaba Vlade RS od 2. 9. 2020. godine, pooštrava se inspekcijski nadzor nad primenom svih protivepidemijskih mera i nalaže komunalno – inspekcijskim poslovima, u saradnji sa sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravlja i policijskom upravom na teritoriji grada Kragujevca, dosledno sprovođenje inspekcijskog nadzora i pokretanje prekršajnih postupaka protiv svih koji ne poštuju protivepidemijske mere.

Zbog porasta broja novozaraženih pojačan inspekcijski nadzor

Uposlednja 24 časa na teritoriji Šumadijskog okruga od testirane 332 osobe, Institut za javno zdravlje Kragujevac registrovao je 110 novozaraženih korona virusom, a od tog broja je 84 Kragujevčana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u epidemiološkom smislu ušli smo u ljubičastu zonu jer ona podrazumeva od 101 do 250 novozaraženih na 100000 stanovnika, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera grada Kragujevca. Moramo najozbiljnije da shvatimo primenu protivepidemsijskih mera jer je ovo prelomni trenutak kada građani Kragujevca treba da postupaju isto onako kako su postupali u kriznom periodu, a to znači nošenje maski i održavanje fizičke distance u zatvorenom prostoru, pranje ruku, dezinfekcija, dezobarijere. Sa preko stotinu zaraženih naša je obaveza dodala je, da poslednji put apelujemo na promenu svesti naših sugrađana i doslednu primenu mera propisane Uredbom Kriznog štaba Vlade RS a posebno u članu 9a koji se odnosi na lokalne samouprave u kojima je na snazi vanredna situacija kao i mere propisane od strane gradskog Štaba za vanredne situacije. Radna grupa Štaba za vanredne situacije kojom koordinira dr Damnjanović će po planu aktivnosti u narednom periodu uz podršku Sanitarne isnpekcije, Policijske uprave sprovoditi inspekcijski nadzor u svim oblastima. To podrazumeva, ne samo kontrolu radnog vremena, već poštovanje distance, primenu protivepidemijskih mera i primenu svih mera gradskog Štaba za vanredne situacije. Ovo je ključni trenutak, poručila je dr Damnjanović kada se uz pojačan protivepidemijski inspekcijski nadzor i kažnjavanja onih koji mere krše može prkinuti dalji lanac širenja ove bolesti.

Od 27. juna grad Kragujevac je u vanrednoj situaciji na koji se primenjuje član 9a Uredbe o sprečavanju i širenju zarazne bolesti kovid-19, a od 2. septembra do danas komunalna isnpekcija i komunalna milicija sprovode pojačan inspekcijski nadzor u tri smene, kazala je Zorica Avramović, načelnica Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove. Uz podršku sanitarnih inspektora i ekipa kragujevačke Policijske uprave za 57 dana u kontroli, podneli smo oko 60 prijava protiv onih koji nisu poštovali radno vreme u ugostiteljskim objektima a oko 70 prijava je podnela sanitarna inspekcija za one koji nisu poštovali epidemijski mere. Za ostalo smo imali nalog da opominjemo. Očekujemo izmenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno Uredbe kojom će komunalna inspekcija i komunalna milicija moći da izriču kazne za prekršaje za građane ili privatne preduzetnike koji ne sprovode mere epidemiološke zaštite, odnosno očekujemo da dobijemo nadležnosti koje je do sada imao samo sanitarni inspektor. Trudićemo se, kazala je Avramović da sprečimo svako nepoštovanje epidemioloških mera i svega što može da dovede u opasnost svakog pojedinca kada je reč o širenju zarazne bolesti Kovid 19.

Tokom ove nedelje povećan je broj pregleda u respiratornoj Kovid ambulanti Doma zdravlja. Sa prošlonedeljnih oko 150 pregleda dnevno, sada se beleži oko 250. Najaviše je radno aktivnog stanovništa od 20 do 50 godina, a na preglede dolaze i svi članovi po jednom domaćinstvu. Povećava se i broj pacijenata koji se zbog upale pluća i teže kliničke slike upućuje na bolničko lečenje, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja. Imajući u vidu da smo prošle godine u novembru i decembru van korone imali prosečno od 1000 do 1500 pacijenata sa respiratornim simptomima, u istom periodu ove godine očekujemo veći pritisak, zbog čega već sada povećavamo broj ekipa koje rade preglede. Otvaraćemo nove ambulante a zbog opasnosti premora i zaražavanja zdravstvenih radnika, neke usluge moraćemo da umanjimo, kazao je Antić. Svaki boravak u zatvorenom prostoru predstavlja rizik od zaražavanja koronom, zbog čega apelujem na smanjivanje broja kontakata i izlazak samo za ono što je neophodno, poručio je Antić.

Izvor: Grad Kragujevac, 29. 10. 2020.


PRILOG RTK:PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

Institut za javno zdravlje, 29. 10. 2020:
NOVI POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 84 (ŠUMADIJSKI OKRUG 105)


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • POD HIPOKRATOVOM ZAKLETVOM: INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC
 • DATUMI SMRTI U KLINIČKOM CENTRU KRAGUJEVAC EVIDENTIRANI OD 30. MARTA DO 19. MAJA ZA 36 PACIJENATA
 • KRAGUJEVČANI I DALJE NE ZNAJU BROJ PREMINULIH SUGRAĐANA OD KORONE - DIREKTOR KC OKRIVIO SZO ZA ’NEDEFINISANOST KRITERIJUMA’
 • KRITERIJUMI ZA POSTUPANJE U SLUČAJU POJAVE KOVID-19 U ŠKOLAMA
 • EFIKASNOST TKANINA KOJE SE KORISTE KAO MASKE OD PLATNA
 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar