Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Korona

02.07.2020

Dr Delić, Institut za javno zdravlje Kragujevac: Situacija alarmantna, dolazi do transmisije na članove domaćinstva

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

Informacija o novom korona virusu na dan 2. jul 2020. godine u 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 2. jula 2020. godine registrovano ukupno 15.195 potvrđenih slučajeva kovid-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.013 osoba od kojih je 359 pozitivno (juče je bilo 272). To je najveći broj novoobolelih još od 17. aprila kada je registrovano 372 lica, prema zvaničnoj statistici.Više od 80% (287) registrovanih pozitivinih slučajeva je iz Beograda. To je najveći broj zaraženih od početka zaraze, do sada je najviše novozaraženih u glavnom gradu bilo 16. aprila - 132. Od 10. juna nema podataka o zaraženima u opštinama i gradovima na sajtu Covid19.rs.Ukupan broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 1.996, što je najveći broj od 4. maja. Najveći broj pacijenata do sada bio je 19. aprila - 3.900. Na respiratorima je 81 pacijent. 

U poslednja 24 časa preminulo je šest osoba. Poslednji put šest preminulih bilo je 30. aprila i 1. maja. Ukupan broj smrtnih slučajeva je 287, pri čemu je stopa smrtnosti 1,89 odsto.

Od početka epidemije testirano je ukupno 418.879 osoba, navodi se u saopštenju.

U ustanovama socijalne zaštite koronavirus potvrđen kod 64 osobe

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 33 korisnika i 31 zaposlenog. Virus je prisutan u 20 ustanova, uključujući Gerontološki centar i Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu.

* * *

Epidemiološka situacija je trenutno alarmantna, ali se nadamo da bi mere preporučene u vanrednoj situaciji mogle da daju efekat za tri nedelje odnosno da ćemo tada beležiti smanjenje broja inficiranih korona virusom, rekao je danas zamenik direktora Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić, javlja Beta.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, do ponoći su potvrđena još 52 slučaja korona virusa u Šumadijskom okrugu od čega je 48 u Kragujevcu.

Delić je na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije rekao da je najveći procenat zaraženih u mlađoj populaciji koja se inficirala na masovnim skupovima.

„Sada već imamo drugu fazu da dolazi do transmisije na članove domaćinstva, tako da je situacija u ovom trenutku alarmantna“, rekao je epidemiolog.

Zamenik direktora Kliničkog centra Slavko Knežević je rekao je da je u Kliničkom centru koji pokriva šest regiona u Srbiji hospitalizovano 87 pacijenata, od čega je kod 60 potvrđena infekcija korona virusom, dok ostali koji imaju klinični sliku čekaju potvrdu rezultata testiranja.

Od ovog broja sedmoro pacijenata je na respiratorima, kod njih četvoro dokazana infekcija, a troje čeka na rezultat, ali je njihovo stanje takvo da zahteva respirator.

Prema rečima Kneževića, KC Kragujevac ima četiri kovid bolnice sa 170 hospitalnih mesta i 51 u intenzivnoj nezi.

Za rad u kovid bolnicama angažovano je oko 320 zdravstvenih radnika.

Knežević je rekao da postoji i porodilište za pacijentkinje sa kovidom gde je pre tri dana obavljen jedan porođaj.

Odvojen je i deo koji se bavi hemodijalizom pacijenata pozitivnih na Kovid-19, čiji je kapacitet 12 pacijenata dnevno.

Okružni štab za vanredne situacije je danas prihvatio 14 preporučenih mera prevencije širenja korona virusa u Šumadijskom upravnom okrugu.Foto: Šumadijski okrug

Mere se, pored ostalog, odnose na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnim objektima gde je prisutno više od petoro ljudi i poštovanje distance od metra do dva metra.

Pored obaveznog nošenja maski u javnom gradskom prevozu, preporučeno je da se smanji kapacitet do 50 procenata uz obeležavanje mesta za sedenje, dezinfekcija i provetravanje vozila.

Javnim komunalnim preduzećima je preporučeno da naprave plan dezinfekcije ulica, trgova i javnih površina.

Preporučena je i zabrana poseta svim zdravstvenim ustanovama i gerontološkim centrima.

U ugostiteljskim objektima je obavezno postavljanje dezinfekcionih barijera na ulazu, korišćenje zaštitnih sredstava, samo dve osobe mogu da sede za jednim stolom, a razmak između stolova treba da bude dva metra. 

PRILOG RTKPPNS/KORONA

Do srede 1. jula u ponoć, od urađenih 195 uzoraka, pozitivnih pacijenata je 58 (29,74%) - u Šumadijskom okrugu 52, a u Kragujevcu 48. Do 16. maja bilo je 68 zaraženih Kragujevčana, a od tada do juče - 303.

Korona je po prvi put prisutna i u Gerontološkom centru, pored Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, objavilo je Ministarstvo. 

Dopunjenom Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje kovid-19, koju je usvojila Vlada Srbije, od danas su i zvanično na snazi mere za suzbijanje virusa korona na teritoriji grada Kragujevca koje je predložio Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Detaljno:

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE, 1. 7. 2020: NOVI POZITIVNI REZULTATI - - KRAGUJEVAC 48, ARANĐELOVAC 2, KNIĆ 1, BATOČINA 1 (ŠUMADIJSKI OKRUG 52)


MERE ZA SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 U KRAGUJEVCU


DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar