Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

25.09.2020

Dr Vasiljević: Kragujevac dnevno stabilan, razmišlja se o predlogu ukidanja vanredne situacije

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Direktor instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević demantovao je pisanje pojedinih medija u kojima je Kragujevac označen kao potencijalna korona bomba. On za portal Nova.rs pojašnjava da je trenutna situacija prema broju zaraženih na dnevnom nivou stabilna i da, kako kaže, razmišlja da predloži ukidanje vanredne situacije.

Direktor instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević, demantovao je pisanje pojedinih medija u kojima je Kragujevac označen kao potencijalna korona bomba. On za portal Nova.rs pojašnjava da je trenutna situacija prema broju zaraženih na dnevnom nivou stabilna i da, kako kaže, razmišlja da predloži ukidanje vanredne situacije.

Direktor Vasiljević navodi da senzacionalističko pisanje o žarištu u Kragujevcu nije utemeljeno na realnim podacima i da prema trenutnim brojkama, kako ističe, grad nije potencijalna “korona bomba”.

U četvrtak je kako navodi od 209 uzetih uzoraka, pozitivan rezultat bio kod troje Kragujevčana, a dan ranije samo jedan od 178 testiranih.

“To je ni manje ni više nego u drugim gradovima, u Srbiji. Svima je dovoljno da se desi jedan eksces i da krene po lošem. Inače, trenutno razmišljamo da predložimo i ukidanje vanredne situacije, jer je poslednjih dana manji broj novoinficiranih osoba”, kaže dr Vasiljević.

On je precizirao da veliki broj Kragujevčana koji se nalaze u samoizolaciji, nisu merilo za potencijalno žarište. Prema statističkim podacima sajta Covid 19 koji objavljuje podatke za celu Srbiju, u Kragujevcu je trenutno u izolaciji 214 građana, dok je u Beogradu samo 17.

“To što mi u Kragujevcu imamo preko 200 izolovanih je rezultat rada naše Službe za epidemiologiju, koja uspeva da ‘pohvata’ veliki broj kontakata koje nam prijave pozitivni građani” objasnio je dr Vasiljević.
“Što se tiče izolacije u Beogradu, ne bih da komentarišem, jer ne znam detalje”, kratko je rekao.

On je istakao da Institut od početka pandemije intenzivno radi na praćenju svih potencijalno inficiranih osoba i o tome redovno obaveštava javnost.

“Čim stignu rezultati iz prve i druge smene Kovid laboratorije ‘Kraguj’ , istog momenta ekipa sa Epidemiologije kreće da zove pozitivne i da detaljno traži i ispituje njihove kontakte koje su imali. Onda sledi celodnevno telefonsko pozivanje tih osoba, tj njihovih kontakata, razgovori i objašnjavanje šta treba da rade i kako da se ponašaju, da se ne bi virus širio dalje.

Mi smo tu stavili akcenat i to maksimalno forsiramo, jer upravo je to bitna karika u sprečavanju širenja epidemije- presecanje daljih kontakata” precizirao je on.

“Svi oni svakodnevno, disciplinovano, profesionalno i savesno rade svoj posao koji je ispunjen ogromnim stresovima i nadljudskim naporima, koji već dugo traje i pitanje je koliko će još trajati.

Problema ima svaki dan, ali te probleme rešavamo u hodu uz pomoć drugih stručnjaka u Institutu, kao što su informatičari, specijalisti higijene, sanitarne hemije, mikrobiologije, socijalne medicine, promocija zdravlja, tehnička služba, uz odličnu logistiku pravno- ekonomske službe, javnih nabavki, marketinga, službe za sistem kvaliteta, itd… što zaista čini sveukupno jedan odličan timski rad”, zaključio je dr Vasiljević.

Podsetimo, u Kragujevcu je zbog povećanog broja zaraženih koje je usledilo posle ukidanja vanrednog stanja, 27. juna proglašena vanredna situacija koja je još na snazi. Od početka pandemije koronavirusa u Kragujevcu su do sada registrovane ukupno 1.984 osobe.

Foto: Privatna arhiva
Aleksandra Petrović
Izvor: Nova S, 25. 9. 2020.


Prilog PPNS

Do srede 24. septembra u 14 časova, ukupno novih urađenih uzoraka je 209, a novozaraženih pacijenata 3 - iz Šumadijskog okruga 3 (svi iz Kragujevca):

 PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75 15. 9. 16. 9. 17. 9. 18. 9. 19. 9. 20. 9. 21. 9. 22. 9. 23. 9. 24. 9.
Urađeni uzorci 151 209 184 164 184 182 - 255 178 209
Pozitivni, novoinficirani pacijenti
Šumadijski okrug 4 9 4 11 6 7 - 3 1 3
Kragujevac  4 8 4 10 6 7 - 3 1 3
Aranđelovac 0 0 0 0 0 0 - - 0 0
Topola 0 0 0 0 0 0 - - 0 0
Rača 0 1 0 0 0 0 - - 0 0
Knić 0 0 0 0 0 0 - - 0 0
Batočina 0 0 0 1 0 0 - - 0 0
Lapovo 0 0 0 0 0 0 - - 0 0

Od početka zaraze, iz Šumadijskog okruga pozitivnih pacijenata je 2.546, na osnovu uzorkovanih i odrađenih briseva. 

Prvi Prvi na Skali

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

 • KRAGUJEVČANI I DALJE NE ZNAJU BROJ PREMINULIH SUGRAĐANA OD KORONE - DIREKTOR KC OKRIVIO SZO ZA ’NEDEFINISANOST KRITERIJUMA’
 • KRAGUJEVCU S LJUBAVLJU - RENDGEN I PET MODERNIH KOLICA ZA LEKOVE, OD DR MIRJANE MIMICE ANDREJEVIĆ KRI (HO PROHUMAN)
 • KRITERIJUMI ZA POSTUPANJE U SLUČAJU POJAVE KOVID-19 U ŠKOLAMA
 • UREDBA O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19
 • EFIKASNOST TKANINA KOJE SE KORISTE KAO MASKE OD PLATNA
 • SANITARNA INSPEKCIJA PREPORUČUJE UPOTREBU TERMOMETARA - U SKLADU SA UPUTSTVOM; TIODOROVIĆ PORUČIO DA SE I ŠKOLE ORGANIZUJU ZA MERENJE TEMPERATURE DECI
 • BOLJE JE DA SE SPREMIMO ZA ONLAJN NASTAVU; KONCEPT MORA DA BUDE INTERESANTAN
 • PRECIZIRAN PLAN ODVIJANJA NASTAVE OD SEPTEMBRA
DETALJNIJE OVDE
 • PROF. ĐUKANOVIĆ: TREBA RAZUMNO PRIHVATITI REALNOST; MI ĆEMO POBEDITI VIRUS, TREBA BITI SMIREN I UPORAN, ZAJEDNO RADITI
 • DR VESNA JOKOVIĆ: KAKO SAM POBEDILA KORONU
 • PROF. JANKOVIĆ: PRISTUP U LEČENJU MORA BITI INDIVIDUALAN - TO VAŽI I ZA BOLESNIKE SA KOVID-19
 • TELEFONSKA LINIJA 19833 - BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA POMOĆ TOKOM PANDEMIJE
 • PRIRODNJAČKI MUZEJ: NEPRIMERENI STRAH OD VIDRE!SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
 • SPREČAVANJE NOVIH EPIDEMIJA OČUVANJEM NAŠEG PRIRODNOG OKRUŽENJA
DETALJNIJE OVDE
 • UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE I SUZBIJANJE ZARAZNE BOLESTI KOVID-19 (16. JUL 2020)
 • PODACI O EPIDEMIJI NISU NAMERNO SKRIVANI - U NAJVEĆOJ MERI SU ’PRAVI’; POSTOJE PODACI SAMO ZA VLADU, NE I ZA JAVNOST

DETALJNIJE OVDE

 • DR GLIGIĆ: NIJE ISKLJUČENA BORBA 2-3 GODINE - VIRUS VEROVATNO MUTIRA, NEMAMO SOPSTVENA ISTRAŽIVANJA, NE MOŽEMO DA TVRDIMO
 • POREĐENJE VIRUSA KORONA (2020) I GRIPA (2002-2018)

DETALJNIJE OVDE

 • UDRUŽENJA I MEDIJI ZAHTEVAJU OD BATUTA DOSTAVU PODATAKA IZ BAZE KOVID-19
 • SAZDANOVIĆ: ŠIRENJE VIRUSA KORONA U KRAGUJEVCU ’POSLEDICA BEZUMNE RAZULARENOSTI GRAĐANA’

DETALJNIJE OVDE


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

DREN

DOM

POTROŠAČI

https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar