Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

27.03.2020

Eparhija šumadijska i preporuke Vlade Srbije - u praksi

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

PATRIJARH SRPSKI PRIMIO LEKARSKI TIM SRBIJE, 17. mart 2020.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je 17. marta 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu stručni tim srpskih lekara.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, shvatajući ozbiljnost situacije, izlazi u susret molbi lekara infektologa i epidemiologa, a u vezi sa pojavom pandemije, te poziva sve građane Republike Srbije da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite od korona virusa i, s tim u vezi, odlučio je da svojim ličnim primerom, kao građanin starije životne dobi, pokaže kako se treba žrtvovati i pridržavati neophodnih restriktivnih mera koje propisuje struka i državni organi.

* * *

ODLUKA GRADONAČELNIKA O SPROVOĐENJU MERA NA ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ŠIRENJA EPIDEMIJE KOVID-19, 18. mart 2020.

...Nalaže se verskim zajednicama da obustava obavljanje obreda koji od sveštenih lica zahtevaju posete velikom broju domaćinstava na teritoriji grada Kragujevca...SAOPŠTENJE EPISKOPA EPARHIJE ŠUMADIJSKE, 19. mart 2020.

...Pozivamo svo područno Nam sveštenstvo, da se po primeru dobrog Pastira, brinu o svojim parohijanima, da ih po pozivu posećuju i mole se za njih, ali i da imaju razumevanja ukoliko im isti ove godine uskrate gostoprimstvo.

Predlažemo svim starešinama hramova da u dogovoru sa svojim crkvenoopštinskim odborom, o većim praznicima ili u danima kada se u hramove sakuplja veći broj ljudi, gde god je to moguće, organizuju služenja liturgija na otvorenom prostoru...

...Sav verni narod izveštavamo da će se sva bogosluženja u hramovima Eparhije šumadijske odvijati u skladu sa dosadašnjim bogoslužbenim poretkom... 

Episkop Šumadijski Gospodin Jovan

Biografija

Jovan Mladenović, Episkop šumadijski od 1. septembra 2002. godine, rođen je 11. septembra 1950. godine.

Raspored bogosluženja Episkopa šumadijskog G. Jovana – MART 2020. godine

 • 20. mart (petak), Crkva proslavlja i praznuje: Svetih sedam sveštenomučenika Hersonskih. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u Staroj crkvi u Jagodini sa početkom u 9 časova
 • 21. mart (subota), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog Teofilakta Ispovednika. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Dragovu sa početkom u 9 časova
 • 22. mart (nedelja), Crkva proslavlja i praznuje: Svetih 40 mučenika sevastijskih – Mladenci; Sveta 42 mučenika momišićka. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u manastiru Nikolje sa početkom u 9 časova.
 • 25. mart (sreda), Crkva proslavlja i praznuje: Prepodobnog Simeona Novog Bogoslova; Svetog Grigorija Dvojeslova. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u Sabornom hramu u Kragujevcu sa početkom u 9 časova.
 • 26. mart (četvrtak), Crkva proslavlja i praznuje: Prenos moštiju Svetog Nikifora Carigradskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan učestvovaće u radu Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC-a.
 • 27. mart (petak), Crkva proslavlja i praznuje: Prepodobnog Benedikta Nursijskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u hramu Svetih apostola Petra i  Pavla u Rači sa početkom u 9 časova.
 • 28. mart (subota), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog mučenika Agapija. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog Joanikija Devičkog u kragujevačkom naselju Bresnica sa početkom u 9 časova.
 • 29. mart (nedelja), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog apostola Aristovula, Svetog mučenika Savina. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće svetu Liturgiju u hramu Svetog Save u kragujevačkom naselju Aerodrom sa početkom u 9 časova.
 • 31. mart (utorak), Crkva proslavlja i praznuje: Svetog Kirila Jerusalimskog. Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služiće Liturgiju pređeosvećenih Darova u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Guncatima sa početkom u 9 časova.

O daljem rasporedu i eventualnim izmenama bogosluženja Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana bićete obavešteni na našem sajtu.

PRVI PRVI NA SKALI Eparhijska saopstenja i odluke vlasti povod sirenja korona virusa - ispovest svestenstva

Foto: ispovest sveštenstva - Eparhija šumadijska


Vladika Jovan o koronovirusnoj zarazi


Foto Maja Petrovic

Foto: FB - Hor mladih Kragujevac

Braćo i sestre, mi živimo u ovom vremenu i u ovom iskušenju u kome se nalazimo, ne samo mi kao narod nego vidite i ceo svet, a mislim na ovu bolest - virus. I ovo vreme zaista traži od nas trezvenost, opreznost, predanost, da se predamo Bogu, jer čujete govore nam stalno, da nam ovaj strah od ove pošati zamenjuje veru.

"Uhvatio me strah više i ne verujem" - govore. Čim te uhvatio strah ti izgubio si veru. Ne smemo veru da izgubimo, moramo da znamo da smo smrtni ljudi, smrtni u odnosu na ovozemaljsko, ali besmrtni za ono za šta nas je Bog namenio. Ne smemo da dozvolimo da nas strah uplaši. Znate i sami ako nas uhvati strah mi se i ne borimo. Ako nas strah salomi samo ćemo čekati i da nas isti i zadavi.

Dakle, ova nesreća koja nas je snašla, usuđujem se reći šta je to - to je provera moje i tvoje vere. Mi sa ovim treba da je proverimo, a Bog je taj koji će nam dati po meri vere naše, jer sve je moguće onome koji veruje. Zato kažem strah uskraćuje veru. Ne smemo se predati! Trebamo mudro, obazrivo pametno se ponašati u ovim prilikama ovakve kakve jesu!

Bilo je u istoriji roda našeg mnogo većih iskušenja, ali je naš narod znao da u tim i takvim stanjima poveća post, molitvu i dobra dela. Narod se više pričešćivao. I to je naš lek - pričešće je lek na besmrtnost, a ne na smrtnost. Ne treba slušati one koji govore, pa čak nažalost pojedini iz crkve govore, ne treba se pričešćivati. Pa Gospodi pomiluj! Koji ću drugi lek da uzmem. Evo sad kažu nema leka ni vakcine za ovu bolest. Ama čoveče! Imaš lek - to je Gospod Hristos, to je pričešće.

Nemojte se pričešća plašiti. Ne može telo Hristovo koje je lečilo i leči i mrtve vaskrsavalo, ne može to telo da zarazi telo ljudsko. Zato mi i pričešćujemo radi očišćenja i duše i tela, ali i radi prosvećenja i uma i srca. Zbog toga i sebi i vama govorim: pojačajmo molitvu i post proćiće i ova nesreća, a mi treba da budemo ljudi, da pokažemo veru i sigurnost u Boga, kao i dobra dela, da pomognemo drugima. Neka nam Gospod pomogne!

Zato češće dolazite u crkvu, molite se, ispovedajte se, pričešćujte se, a Gospod, On zna kako će uređivati naš život. Sve je u Božijim rukama. Zato predajmo se Bogu!

Izvor: FB - Hram Svete Velikomučenice Nedelje, 20. mart 2020.

* * *

Italija: Najmanje 50 sveštenika umrlo od virusa korona

U Italiji je do nedelje 22. 3. 2020. umrlo najmanje 50 katoličkih sveštenika od virusa korona. Mnogi od njih su se zarazili jer su želeli da pomognu drugim ljudima u nevolji. Samo u petak i subotu bilo je deset novih smrtnih slučajeva u redovima sveštenstva. Mnoge žrtve su sledile poziv pape Franje i želele su da pomognu vernicima u teškim vremenima. Ogromna većina njih pripadala je rizičnoj grupi zbog starosti. Međutim, nedavno je umro paroh u biskupiji Parme u svojoj 55. godini. Verovatno se zarazio od zaražene starije žene o kojoj se brinuo.

Lombardijska biskupija Bergama imala je najviše smrtnih slučajeva. Sedamnaest sveštenika je već umrlo u toj severnoj italijanskoj provinciji; tamo je registrovano skoro 6.000 slučajeva zaraze. Italija je imala do subote 21. 3. 2020. čak 825 smrtnih slučajeva od korone.

Izvor: SPC, 22. 3. 2020.

* * *

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve

U treću nedelju Časnog i Velikog posta (Krstopoklonu) u svim hramovima Srpske Pravoslavne Crkve služena je sveta Liturgija, pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od virusa kovid-19 (u hramu ne više od pet osoba, vernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i tako dalje). Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova, da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve.

Dotični građani (ne možemo, nažalost, da kažemo dotična gospoda) optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste Čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina. To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja. To je isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javnopravnoj sferi.

Niko se, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno. Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – sveto Pričešće. Pritom ponovo apelujemo na sve naše vernike da dosledno i odgovorno primenjuju sve mere propisane za ovaj teški period, posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima, a i kada prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom, da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog broja i rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa.

Iz Kancelarije Svetog Arhijerejskog Sinoda

* * *

Obaveštenje o merama zaštite u cilju sprečavanja koronovirusne zaraze

 • Prilikom ulaska u hram vernici treba da deinfikuju obuću u dezinfekcionoj barijeri u vidu sunđera natopljenog dezinfekcionim sredstvom koja se nalazi na ulazu u hram.
 • Vernici koji dolaze u hram treba da imaju zaštitna sredstva (maska i rukavice) bez kojih ne mogu ući u hram.
 • Vernici koji dolaze u hram treba da poštuju zaključke vlade Republike srbije o međusobnom rastojanju od dva metra.

Vernici koji se ne pridržavaju ovih mera dovode svoju braću i sestre u potencijalnu opasnost od koronovirusne zaraze što predstavlja greh nedostatka ljubavi prema bližnjem (Mt 22, 38-39).

S Božijim blagoslovom,

Episkop šumadijski Jovan

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Izvor: FB - Hor mladih Kragujevac

- Parohijani koji dolaze u crkve na bogosluženje za vreme bogosluženja treba da nose obavezno maske i rukavice i takođe treba da vode računa o tome da rastojanje između njih bude dva metra.

PRILOG RTK, 25. 3. 2020.


Vlada je uputila preporuku crkvama i verskim zajednicama da se verski obredi obavljaju na bezbedan način i bez prisustva vernika, uz poštovanje svih prethodno donetih mera Vlade Republike Srbije.

Izvor: Vlada Republike Srbije, 26. 3. 2020.

 

ARHIVA PPNS

CRKVENA SAOPŠTENJA U (NE)SKLADU SA ODLUKAMA VLASTI POVODOM ŠIRENJA KORONA VIRUSA?

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA 

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ! 


ARHIVA PPNS

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)

HEMIJOM PROTIV VIRUSA KOVID-19: NAJEFIKASNIJI U PREVENCIJI SAPUN I 70% ETANOL

OGRANIČITI I USPORITI VRH EPIDEMIJE

RESPIRATORNA HIGIJENA

PRVI PRVI NA SKALI Kultura kijanja i kasljanja

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar