Klinički centar: Šestoro zaposlenih zaraženo - dvoje hospitalizovano, četvoro u izolaciji (VIDEO)

Klinički centar: Šestoro zaposlenih zaraženo - dvoje hospitalizovano, četvoro u izolaciji (VIDEO)

Šestoro zaposlenih u Kliničkom centru u Kragujevcu pozitivno je na korona virus, a njihovo zdravstveno stanje je stabilno, rekao je direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

On je u večeras, u emisiji Televizije Kragujevac, rekao da je dvoje od njih hospitalizovano, ali su sa lakšim simptomima bolesti, dok je četvoro zaraženih u kućnoj izolaciji.

Sazdanović je rekao da se u KC koji ima 2.505 radnika, više od 300 zaposlenih "bavi" na indirektan ili direktan način virusom korona.

U KC Kragujevac je hospitalizovano ukupno 60 pacijenata pozitivnih na korona virus, od čega je 11 je na respiratoru.

U protekle tri nedelje bilo je ukupno pet preminulih, čija je prosečna starost bila oko 60 godina, i svi su imali pridružene bolesti - šećerna bolest, srčana slabost, slabost bubrega ili jetre i dr.

U tom periodu bilo je i osam pacijenata koji su kao izlečeni otpušteni kući.

Sazdanović je rekao da Klinički centar Kragujevac ima u dva korona centra 52 mesta za intenzivnu negu pacijenta sa kovidom-19 u natežem stanju.

Obezbeđeno je i 200 mesta za ostale pacijente sa korona virusom u raznim stadijumima bolesti i to u četiri objekta: Infektivna klinika, Klinika za psihijatriju, Klinika za pulmologiju i Klinika za rehabilitaciju.

PACIJENT PREŽIVEO MOŽDANI UDAR, UPALU PLUĆA, A ONDA KORONU: EVO KOJOM TERAPIJOM JE IZLEČEN U KC KRAGUJEVAC!

Životna drama M. L. (35) iz Aranđelovca zahvaljujući lekarima okončana je srećnim ishodom. Preživeo korona virus, upalu pluća i moždani udar - istovremeno!

U proteklih 15-ak dana pacijentu M. L. (35) iz Aranđelovca život je visio o koncu. Bolest je imala dramatičan tok sa komplikacijama koje se teško mogu zamisliti i do sada su nezabeležene u lekarskoj praksi.

Posle moždanog udara i prijema u Opštu bolnicu u Aranđelovcu, sa oduzetom levom stranom i nemogućnosti da govori, prebačen je u KC Kragujevac. Na odeljenju neurologije, usled velike temperature utvrđeno je da je zaražen virusom kovid-19 i prebačen je na Infektivnu kliniku- a zatim i u ovdašnji Korona centar.

- S obzirom na kompleksnost bolesti i težine slučaja pored infektologa, angažovani su i neurolozi koji su krenuli sa intezivnom terapijom na saniranju cerebralno-vaskularnog udara. Situaciju dodatno je zakomplikovala činjenica da je pacijent dobio i jaku upalu pluća kao posledicu inficiranosti kovidom-19. Tako da smo se susreli sa veoma, veoma teškim medicinskim slučajem, priča prof. dr Predrag Sazdanović, vd diretkor KC Kragujevac.

Trud i posvećenost doktora posle nekoliko dana dali su rezultate. Pacijentu M. L. počele su da se vraćaju vitalne funkcije leve strane tela. Istovremeno je primenjena terapija koja je poznata u lečenju korone virusa. I tu su bili vidljivi rezultati. Posle dva testiranja M. L. više nije bio pozitivan na korona virus, a jakom i intenzivnom terapijom sanirana je i upala pluća. Izlečen od korone ponovo je vraćen na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Kragujevac na dalje lečenje.

Posle izvesnog vremena pacijent je počeo i da govori. Trenutno se M.L nalazi u Opštoj bolnici u Aranđelovcu sa propisanom terapijom za saniranje posledica moždanog udara.

- Najgore je prošlo. Pacijent je van životne opasnost, a svi su pokazatelji da će oporaviti gotovo u potpunosti, mada je to uvek medicinski nezahvalno prognozirati. Ovo je veliki uspeh timskog rada doktora i medicinskog osoblja KC Kragujevac, ali i blagovremene reakcije doktora u Opštoj bolnici u Aranđelovcu, kaže dr Sazdanović.

RUSI ODUŠEVLJENI

Delagacija vojnih lekara Rusije koaj je bila u dvodnevnoj poseti KC Kragujevac nije krila oduševljenje radom i organizacijom ovdašnjeg Korona centra, koji je formiran neposredno posle izbijanje pandemije kovid-19. I kineski stručnjaci koji su posetili najveću zdravstvenu ustanovu ucentralnoj Srbiji imali su samo reči hvale za uspostavljeni režim i organizaciju rada Korona centra KC Kragujevac.

Snimak ekrana: RTK
Foto: Ivan Stojanović/Prviprvinaskali.com
Izvor: Fonet; RTK; Kurir

 

PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!


INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE: POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 33, ARANĐELOVAC 13, TOPOLA 2, 9. 4. 2020.

DAJTE KRV - SVAKODNEVNA AKCIJA (HOTEL ZELENGORA, 8- 13:00)

PONUDA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari