Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Korona

07.07.2020

Sazdanović: Širenje virusa korona u Kragujevcu ’posledica bezumne razularenosti građana’

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/korona/da-li-ce-se-beskontaktni-toplomeri-koristiti-u-osnovnim-i-srednjim-skolama-kragujevca.html

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE, 6. 7. 2020: NOVI POZITIVNI REZULTATI - KRAGUJEVAC 17, KNIĆ 2, BATOČINA 1(ŠUMADIJSKI OKRUG 20)

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, dr Predrag Sazdanović, rekao je večeras gostujući u Dnevniku TV Pink da je širenje koronavirusa u Kragujevcu "posledica bezumne razularenosti građana"

On je izjavio da je na bolničkom lečenju trenutno oko 140 pacijenata i najavio otvaranje privremenih kovid bolnica.

U Kliničkom centru u Kragujevcu leče se pacijenti iz šest okruga u Srbiji, a za povećan broj hospitalizovanih i inficiranih građana, direktor ustanove dr Predrag Sazdanović okrivio je nedisciplinovano ponašanje građana.

“Situacija je nažalost očekivana, kao posledica jedne bezumne razularenosti. Ja ću to vrlo precizno da kažem, imam puno pravo to da kažem”, ocenio je dr Sazdanović.

On je kao odgovor Kliničkog centra za "buduću epidemiološku situaciju" najavio da je ta ustanova "opremila nove prostore sa kiseoničnim mestima i oksigenom terapijom" kako bi mogla da primi priliv pacijenata koji se očekuje sledećih nekoliko dana.

Sazdanović je izjavio i da je u kragujevačkom Kliničkom centru trenutno hospitalizovano oko 140 pacijenata da je ta ustanova "skoro dobila 15 respiratora".

"Na respiratoru u ovom trenutku imamo 21 pacijenta, odnosno devet na respiratoru i ostali koji traže pojačanu terapijsku negu", rekao je Sazdanović.

On je najavio i otvaranje privremenih kovid-bolnica u Kragujevcu, za koje su opredeljene, kako je rekao, "ustanove prosvetnog tipa", a ukoliko bude zatrebalo, "u kovid bolnice biće pretvorene i gradske sportske hale, kao i Sajmište".

On je otvaranje privremenih bolnica ocenio kao "iznuđene mere i nešto što moramo da uradimo", pozivajući se na iskustva iz Kine, Japana, Koreje i nekih evropskih zemalja.

Da bi se u Kragujevcu, ali i u celoj Srbiji, sprečilo širenje epidemije virusa, Sazdanović je pozvao građane na odgovornost.

"Budite odgovorni prema sebi, prema svom zdravlju, prema zdravlju vaših porodica i prema zdravlju cele zajednice. Trenutno ponašanje nije dobro, ući ćemo u spiralu koji nećemo moći da kontrolišemo. Iznuđena mera, nešto što moramo da uradimo da bismo sprečili širenje infekcije, a to što činimo su zapravo preporuke i Svetske zdravstvene organizacije, i iskustva koja mi pomno pratimo pre svega iz Kine, Japana, Koreje i nekih evropskih zemalja", zaključio je direktor kragujevačkog Kliničkog centra.

Aleksandra Petrović
Izvor: Nova.rs, 6. 7. 2020.


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA
 

KRIZNI ŠTAB SRBIJE

Informacija o novom korona virusu na dan 6. jul 2020. godine u 15 časova

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 7.872 osobe od kojih je 289 pozitivno.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku je 2.737.


Smanjen broj zaraženih u socijalnim ustanovama

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo koronavirusa kod devet korisnika i 29 zaposlenih.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je 21 ustanovi, pored ostalih u tri kragujevačke: Gerontološkom centru, Zavodu za smeštaj odraslih lica Male pčelice, Centru za porodični smeštaj i usvojenje,

Policija će ponovo kontrolisati pacijente u samoizolaciji

Policija će u saradnji sa sanitarnom inspekcijom kontrolisati da li zaraženi pacijenti bez simptoma, koji se leče u kućnim uslovima, poštuju meru samoizolacije, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Moraćemo da vratimo sve ono što smo radili ranije, a to je telefonsko kontrolisanje i kažnjavanje", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

Inače, u kućnu izolaciju šalju se zaraženi koji nemaju nikakve simptome bolesti.

Epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je jutros da veliki problem predstavljaju zaraženi pacijenti koji su na kućnom lečenju i koji ne poštuju meru samoizolacije, već da izlaze iz kuće i šetaju gradom jer nemaju nikakve simptome.

Kovid-19 statistika: Broj samoizolovanih, 6. 7. 2020:

 1. Kragujevac 645
 2. Šabac 437
 3. Novi Sad 408
 4. Leskovac 378
 5. Užice 312
 6. Grad Beograd 260
 7. Grad Niš 259
 8. Loznica 227
 9. Pančevo 135
 10. Kruševac 128

Izvor: MUP

Podaci o broju zaraženih osoba i vizuelizacija ovih podataka po opštinama i gradovima na sajtu Covid19.data.gov.rs ne ažuriraju se od 10. juna 2020. godine.Grafika: Covid19.rs


ARHIVA PPNS

DR GLIGIĆ: VIRUS SE PRENOSI KAPLJIČNO, ALI I VAZDUHOM - OŽIVLJAVA U NOSU, USTIMA ILI OČIMA (VIDEO, 29:34)


O KORONA VIRUSU, OTKRIVENOM 1965. GODINE - PROF DR. STEVAN BALJOŠEVIĆ I PROF. DR DRAGAN DELIĆ 


KAKO UBLAŽITI ANKSIOZNOST POVODOM KORONAVIRUSA

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (1)


 1. Treba da podju od sebe i svije razularenosti . Ne postoji bolji primer od Vucica , Loncara , Vulina i dr. Kada budu postovali mere koje sami donose tada ce i narod to da radi . Ne ocekujte da narod ista primeni ako vi na vlasti to ne uradite . Ako se donose mere vaze za sve . Kaznite Vulina sto je izasao posle 9 dana iz karantina kao primer ili Vucica sto ne nosi nikada masku .


 2. Odgovor na komentar:

  sone07.07.2020
  Treba da podju od sebe i svije razularenosti . Ne postoji bolji primer od Vucica , Loncara , Vulina i dr. Kada budu postovali mere koje sami donose tada ce i narod to da radi . Ne ocekujte da narod ista primeni ako vi na vlasti to ne uradite . Ako se donose mere vaze za sve . Kaznite Vulina sto je izasao posle 9 dana iz karantina kao primer ili Vucica sto ne nosi nikada masku .
Dodaj komentar